Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
za bijeg od sunca

Evo gdje ćete u Zagrebu moći mjeriti UV zračenje, radi zaštite

sunce zaštita Manduševac
Foto: Robert Anić/PIXSELL
28.05.2014.
u 11:59

Uskoro postavljanje uređaja za mjerenje UV indeksa na 8 lokacija u Zagrebu, projekt je suradnja Udruge za prevenciju tumora kože i Gradskog ureda za zdravstvo

Zagrepčani će uskoro na nekoliko punktova u gradu moći vidjeti kolikom su UV zračenju trenutačno izloženi te se informirati o preporučenoj razini zaštite, odnosno preporučenom faktoru zaštite (SPF).

Od travnja do listopada

Lokacije za mjerače UV indeksa nisu još konačno definirane, ali predloženo je da to bude na Gradskoj ljekarni Zagreb na Trgu bana Jelačića 3, Autobusnom kolodvoru, Trgu kralja Tomislava, okretištu tramvaja Črnomerec, na križanju Bukovačke i Maksimirske ceste, Jarunu, Bundeku te kod Boćarskog doma na savskom nasipu.

Mjerače UV indeksa postavit će Udruga za prevenciju tumora kože “Zdravi pod suncem” u suradnji s Gradskim uredom za zdravstvo i u zajedničkom programu “Djeluj sada”. Uređaji bi se trebali aktivirati od lipnja do listopada ove godine, a od sljedeće godine već od travnja pa do rujna. Ukupna vrijednost najma uređaja tijekom četiri godine korištenja je 483.497,69 kuna. Udruzi “Zdravi pod suncem” prve godine se program sufinancira sa 129.432,69 kuna, a preostalih 354.065 kuna bit će osigurano u gradskom proračunu 2015., dok će po isteku četverogodišnjeg korištenja sustav postati vlasništvo Udruge.

Sve više melanoma

Kako je u sklopu projekta prethodno istaknula prof. dr. Mirna Šitum, pročelnica Ureda za zdravstvo, 80% UV zračenja primamo do 18. godine života.

– Bilježi se sve više slučajeva melanoma, i kod nas i u svijetu, u prvom redu kod mladih žena u dobi između 25 i 30 godina – kaže dr. Sanja Poduje, dermatovenerologinja s KBC-a “Sestre milosrdnice”.

Komentara 2

Avatar tajar
tajar
16:01 28.05.2014.

Smatram da mjerače UV zračenja nije potrebno postavljati po gradu jer svi znamo da su veća UV zračenja ljeti nego zimi. Korisniji bi bili mjerači temperature zraka, ali se nitko tome nije dosjetio.

BU
bubimima
12:49 28.05.2014.

Predlažem i jedan mjerč UV-a kod Bandićevih fontana, a može i vozilo hitne pomoći jer je okoliš fontana savršeno mjesto za dobiti sunčanicu i melanom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije