Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uvodnik

Na adventu sve blista, samo je Gornji grad gotovo u mraku, tužan, pust...

Gornji grad noć
Foto: Goran Jakuš/Pixsell
1/2
10.12.2015.
u 16:30

U mraku. Tužan. Tako, personificiranih osobina, opisuju stanovnici Gornjeg grada staru zagrebačku jezgru. Dok je Donji grad obasjan tisućama lampica, tek stotinjak stepenica dijeli ih od mrklog mraka. Svi kao da su zaboravili na njih, ističu malobrojni Gornjograđani. Osvijetljena je tek jela na Markovu trgu.

– Svima su puna usta Gornjega grada kao glavnog povijesnog, kulturnog i turističkog brenda. Taj najljepši dio grada, na koji smo svi ponosni, sam je i napušten, a trebao bi biti predvodnik blagdanskih događanja – požalio se stanovnik Gornjeg grada, koji se u nekoliko navrata obraćao gradskoj rubrici.

Umjesto lampica i zvuka božićnih melodija, stanovnici se bude uz zvukove bušilica, miješalica i bagera, koji su zauzeli centralno mjesto dječje igre – Vranyczanyjevu poljanu. Tamo su u ovim zimskim danima odlučili sagraditi podzemnu trafostanicu, na zahtjev Vlade i Sabora.

A te iste institucije razlog su, napominju mnogi, odvraćanja posjetitelja od stare jezgre. Gradske institucije trude se ponuditi što manje sadržaja kako bi se posjetitelji tek kratko zadržali i prošli. Manifestacije koje su ljeti "gore" zaživjele, poput Ljeta na Strossu i Dvorišta, turistička struka ocjenjuje uspješnima samo zato što se odvijaju u to godišnje doba. Inicijativa za oživljavanje Gornjega grada i zimi je bilo pregršt.

No, građani bi došli, popili piće i brzo otišli dolje gdje je ipak puno življe. Kraljevi ulice organizirali su skijanje i grudanje na Strossu, no i to je trajalo samo jednu sezonu. Ove godine u adventsku manifestaciju ipak se uključila galerija Klovićevi dvori gdje će od ovog vikenda do Badnjaka predstaviti običaje starog Zagreba, organizirati sajam antikviteta, izložbe božićnog nakita i starih razglednica, puhanje kuglica... Pokušat će oživiti i zanemareni plato Gradec na kojemu će se izrađivati skulpture od velikih blokova leda.

No, razmišljati bi trebalo i kako Gornji grad učiniti življim ne samo periodično već tijekom cijele godine.

Komentara 7

RA
raikonen
20:43 10.12.2015.

da im grad stavi lampice,onda bi jafkali kak ne mreju spati jer im svetlo smeta.

DU
Deleted user
16:56 10.12.2015.

Nije im do ''slavlja'' možda im se javili vlasnici ili nasljednici kuća i stanova iz emigracije.

DU
Deleted user
16:52 10.12.2015.

Ne kužim zašto bi ateisti ili agnostici slavili išta Crkveno osim kad na poslu dobiju Božičnicu pa se mogu doma nakrkati pivkana i krmetine.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije