Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uskoro i web-shop

Muž i žena peku jedine hrvatske tortilje koje vole i Meksikanci

'21.10.2013., Zagreb - Tvornica La Tortilla u Gracackoj 8a. Josip i Zumra Papak, vlasnici tvornice. Photo: Marko Prpic/PIXSELL'
'Marko Prpic/PIXSELL'
25.10.2013.
u 13:30

Počeli su 2002. godine raditi ručno pa su kupili strojeve iz Meksika. Danas od njih naručuju svi restorani

U kućici na početku Dubrave u maloj manufakturi dnevno se proizvede tri tisuće pravih meksičkih tortilja. Put do uspjeha prve hrvatske tvornice tortilja naziva La Tortilla, dug deset godina, nije bio lak. Iako su otvorili još 2002., obitelj Papak na noge je stala tek lani.

– Bilo je situacija kad nismo imali za vreću brašna, a danas smo u debelom plusu – priča vlasnica Zumra Papak, dok suprug Josip dodaje kako je zagrebačka meksička priča počela početkom devedesetih, kada je njegov brat otvorio prvi meksički restoran u gradu. U to vrijeme tortilje su uvozili iz Njemačke i Nizozemske, dok nisu odlučili krenuti u vlastitu proizvodnju. Tortilje su mijesili, valjali i pekli u tavama na kućnom štednjaku, a nakon godinu i pol te 85.000 ispečenih tortilja uložili su i 100.000 eura u strojeve iz Meksika.

– Sa strojevima je došao i Meksikanac koji nam je pokazao kako oni rade, a kupili smo i recept originalne tortilje – priča Zumra Papak. Dok nisu imali posla, radili su cateringe za rođendane, vjenčanja... a danas od njih naručuju gotovo svi restorani koji rade s tortiljama.

– Kupuju i ljudi privatno, pa im donesemo doma kad radimo dostavu za restorane, a imamo i svoju koloniju zagrebačkih Meksikanaca koji naručuju od nas. U dostavi nam pomažu naša trojica sinova – rekao je Josip Papak te dodao da paket od 20 komada stoji 34 kune. Trenutačno izrađuju i internetsku stranicu, putem koje će se također moći naručivati. Tortilje su u obitelji Papak često na meniju.

– Radimo ih na razne načine, ponekad i od ostataka, odnosno svega što nađemo u hladnjaku. Kako god, pogriješiti u slaganju se ne može – kaže Zumra Papak, dok suprug Josip dodaje kako ih susjedi znaju čekati na prozoru da pitaju imaju li koji paket viška, a u početku nisu ni znali što su tortilje. Želja im je otići u Meksiko i probati kakvog su okusa tamošnje tortilje.

>>Jede se sushi, hamburgeri, ali gdje su špek-fileki?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije