Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Strana jela

Jede se sushi, hamburgeri, ali gdje su špek-fileki?

'zdravljak_gra_211013'
Foto: ''
1/3
22.10.2013.
u 11:40

Gastro ponuda uključuje tripice, jetrica, vajngulaš... gozba za nepca u zagrebačkim zalogajnicama

Od hamburgera i sušija do začinjenih jela Indijskog potkontinenta, središte Zagreba postalo je mješavina okusa za nepce. No gdje su tu špek-fileki? Stare zagrebačke zalogajnice postale su prava rijetkost, ali svojim šarmom i menijem i dalje privlače velik broj gostiju.

– Rimljani su bobom osvojili Mediteran! – veselo kaže Đurđica Čajko, šefica kuće i kuhinje obiteljske zalogajnice Modena, dok poslužuje juhu od boba. Smještena blizu Cibone, zalogajnica posluje osam godina i dnevno nudi tradicionalna kontinentalna jela, ovisno o sezoni i ponudi.

Obiteljski posao

– U zalogajnici većinom rade članovi obitelji, a goste smatramo proširenom obitelji. Nikada nismo dizali cijene, a i nećemo. Želimo da si gosti, tko god da jesu, priušte pojesti nešto jušno i toplo – objašnjava "filozofiju" zalogajnice Ivica Čajko.

– Kad ovdje jedem, prisjetim se scene u Smogovcima kada Flek nađe gusjenicu u hrani pa ga konobar špota kaj ju je zapiknul. Ima taj neposredni zagrebački duh – govori Andrej, stalni gost.

Zagrebački duh osjeti se i u gostionici Tip-top, koja kao moto ima citat najvećeg barda među svojim gostima: "Ne služite kavu mom odijelu, već meni".

– Tin Ujević bio je naš najpoznatiji gost, no nama danas dolaze i poslovni ljudi i radnici i pjesnici. Nitko nema vremena pripremati grah s kobasama i slično, jela kakva su se pripremala kod kuće, a ljudima toga nedostaje – govori šef kuhinje Tip-topa Christian Misirača.

Po cijeni od tridesetak kuna gosti mogu pojesti teleća jetrica, riblji brudet, kelj s faširancima...

Svaki tjedan ista jela

Na danas zaboravljenim tračnicama prijašnjeg Napretka postojano stoji i buffet K Samoborskom kolodvoru, smješten na nekadašnjoj postaji za Samoborček.

– Mijenjamo jela po sastojcima koje imamo, no svaki utorak moramo imati juneće tripice, a četvrtkom špek-fileke. I naravno vajngulaš – govori Klarin.

>>Novi restorani, dućani i galerije oživljavaju Tkalču

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije