Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u Voltinom

"Momačka kuća": Bandić otvara prvi dom za branitelje samce

Uređuje se prvi dom za branitelje samce
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
1/4
04.10.2019.
u 21:30

Imat će 20 dvokrevetnih soba s kupaonicama, zajedničku kuhinju i dnevni boravak za druženje

Jeste li vi u inspekciji za onu momačku kuću? Hoće li to uskoro? Pa mi već godinu dana čekamo da se konačno netko useli – dok smo jučer na Voltinom gledali u kakvom je stanju prizemnica koja će u renovaciju kako bi postala “dom za trajni smještaj hrvatskih branitelja samaca”, razgovor s nama zapodjenule su dvije simpatične umirovljenice. Čekale su autobus na obližnjoj stanici, a naše vrzmanje učinilo im se, objasnile su, “sumnjivim”. Ideja o domu branitelja čini im se pak genijalnom. Čule su već ranije da će se prostori u Golikovoj 63, gdje je bila smještena Razvojna agencija Zagreb (RAZ), prenamijeniti u smještaj za branitelje, a jučer ih je posebno razveselila činjenica da je Grad raspisao natječaj za izradu projekta samog doma.

Novac? Pokušat će s EU

– Čujte, to je ozbiljna stvar. Bit će tu, fala bogu, neženja, i to onih naših godina – smješkale su se poput tinejdžerica prijateljice Stana i Anka pa dodale kako očekuju da će radovi na rekonstrukciji zgrade početi brzo. A kad će zaista, uvjetovat će upravo spomenuti natječaj, kojim se traži tvrtka za izradu projektne dokumentacije rekonstrukcije zdanja na Voltinom jer moraju se napraviti planovi za prenamjenu unutrašnjosti iz poslovne u stambenu, ali i onaj za novo krovište, koje je trenutačno djelomično azbestno. Sama dokumentacija stajat će 720 tisuća kuna bez PDV-a.

– S obzirom na to da je na katastarskoj čestici veličine 1917 četvornih metara sagrađena zgrada tlocrtne površine 1154 kvadrata, potrebno je izvršiti rekonstrukciju kompletnog krovišta te rekonstrukciju unutarnjih prostora zbog prenamjene iz uredskih prostora u smještajne jedinice i prateće prostore sukladno projektnom zadatku, kao i izvršiti energetsku obnovu zgrade zamjenom vanjske stolarije te izvođenjem toplinske zaštite vanjskih zidova, krova i podova – detaljno opisuju u gradskoj upravi što se treba projektnom dokumentacijom isplanirati pa dodaju kako se treba predvidjeti ulazni prostor, četiri ureda za zaposlenike, gospodarski prostor, odnosno onaj za spremište, zatim višenamjenski prostor blagovaonice, to jest dnevni boravak za 40 osoba, prostor za prihvat i posluživanje hrane, dvije jednokrevetne smještajne jedinice s kupaonicom te minimalno dvadeset dvokrevetnih soba, također s kupaonicom. 

Foto: Patrik Macek/Jurica Galoic/PIXSELL

Nakon što se dovrši sva dokumentacija, za koju će tvrtka koja pobijedi na natječaju imati 45 dana, krenut će se u rekonstrukciju zgrade, što bi u konačnici trebalo koštati oko 12 milijuna kuna. A kako doznajemo iz gradske uprave, taj će se novac probati djelomično, ako ne i u potpunosti, nabaviti iz fondova Europske unije. Također, dom za branitelje samce u Golikovoj trebao bi biti tek prvi od četiri, koliko ih Grad planira izgraditi.

Smještaj za starije od 65

– Smještat će se u njih branitelji stariji od 65 godina, koji su trenutačno na listama za zagrebačke domove umirovljenika. U gradu živi oko tri tisuće branitelja, tristotinjak ih je starijih od 65, a petstotinjak ih čeka na red za domove za starije i nemoćne – kažu nam u Gradskom uredu za branitelje pa dodaju da Zakon o braniteljima daje njima prednost na listama, ali popisi čekanja dugi su te se unatoč tome čeka godinama. Sam smještaj u domovima za branitelje samce, baš kao i onaj za umirovljenike, neće biti besplatan, ali koliko će iznositi mjesečna stanarina, još se ne zna.

– Rano je o tome govoriti jer nismo još počeli ni s rekonstrukcijom zgrade koja bi trebala imati prve smještajne kapacitete. Ne vjerujemo da će se cijena puno razlikovati od one koju imaju “klasični” domovi umirovljenika – govore u Gradskom uredu za branitelje, u kojem kažu i da će se radovi na zgradi u kojoj je do 1. lipnja ove godine bila Razvojna agencija Zagreb najvjerojatnije pokrenuti početkom sljedeće godine. O potencijalnoj gradnji domova za branitelje samce, podsjetimo, govorilo se krajem 2018., kada se u gradskom proračunu za ovu godinu predvidjelo milijun kuna upravo za izradu projektne dokumentacije budućih smještajnih kapaciteta

. – U proračunu za sljedeću godinu predvidjet ćemo sredstva za barem još tri takva doma, a nadamo se da ćemo za radove na svima uspjeti financirati pomoću Europske unije – kazali su nam u gradskoj upravi.

 

Komentara 4

DV
dvorskaluda
20:55 05.10.2019.

Voltino naselje (po Alessandru Volti, talijanskom fizičaru), ima nekoliko zgrada koje traže ili hitnu sanaciju ( tzv. Sahara-nekada samački hotel za radnike bivše tvornice R.Končar), zgradu nekadašnjeg Ferimporta koja zjapi napuštena i urušava se te ovu zgradu koja je predviđena za obnovu te useljenje štićenika. Pa dobro je da se od nekuda počelo, jer ljude zanima da im naselje bude uredno, sigurno, bogato sadržajima.....Vidjet ćemo.

DV
dvorskaluda
20:40 05.10.2019.

Da, lijepo, ako se rekonstrukcija provede kvalitetno pa unutrašnjost zgrade ali i vanjština, budu uredni , kvalitetni i funkcionalni. Trenutno sve nalikuje na zapušteni zatvor otvorenog tipa. Ali, kak to već u Zagrebu ide....čisto sumnjam, no daj Bog da griješim.

IB
iva.begovic
08:49 05.10.2019.

Vezano uz liste za domove umirovljenika i slične gradske ustanove, zanima me koliko su te liste transparentne? Imaju li oni koji su na listi pravo, na primjer jednom godišnje, provjeriti koliko se lista pomaknula da bi znali kada mogu očekivati pravo na smještaj? Moji su stari nedavno odbili smještaj jer, iako su već dulje na listi, nisu bili spremni u kratkom vremenu za tako veliku promjenu. Uglavnom, čini mi se da bi se sustav tih listi trebao unaprijediti, humanizirati i učiniti transparentnijim.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije