Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ulaganje u sveučilište

Moderno stakleno zdanje za biologe, geologe i geografe

17.11.2014.
u 11:00

Završen idejni arhitektonski natječaj za dogradn ju PMF-a na Horvatovcu na Šalati, riječ je o dijelu budućeg Kampusa sjever

Budući studenti Biološkog, Geografskog i Geološkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta (PMF) umjesto u sadašnjim prostorima nastavu će pohađati u modernom staklenom zdanju koje bi se za dvije do tri godine trebalo početi graditi uz postojeće zgrade PMF-a na Horvatovcu (Šalata).

Garaža za 400 vozila

Završen je natječaj za idejno arhitektonsko rješenje, a za najbolji prijedlog odabran je projekt slovensko-hrvatskog tima Bevk Perović arhitekti i X.3.M. Prema njihovu konceptu, nova sveučilišna građevina sastojat će se od glavne zgrade koja će spajati četiri zasebna objekta. Oni će također biti spojeni i velikim mostom kao petim katom te dodatnom serijom mostova na ostalim etažama koji će skratiti put i omogućiti dinamično korištenje prostora. Imat će po četiri nadzemne etaže za nastavu i prostorije za nastavnike te dvije podzemne etaže za garažu u koju će stati 400 vozila.

Građevinom dominiraju staklene plohe uz mnoštvo zelenila između objekata te na samim objektima, a središtem veliki park namijenjen za odmor i učenje studenata. U glavnoj zgradi nalazit će se svi zajednički sadržaji za sve studentske odsjeke kao što su referada, knjižnica, café bar i velike zajedničke predavaonice. U toj zgradi smjestit će se i botanička, herbarijska i zbirka sisavaca biološkog odsjeka. Baš taj odsjek imat će najviše studijskog prostora, najmanja zgrada pripast će geografskom odsjeku, a u najdonjoj zgradi smjestit će se geološki odsjek.

Pazili na raspored učionica

Arhitekti su pojasnili da su željeli postići da svaki odsjek bude samostalan objekt, ali istovremeno i dio jedinstvenog kompleksa. Pazili su i na raspored učionica pa će se tako najfrekventniji nastavni predmetni održavati u nižim etažama, dok će se na gornjim održavati oni mirniji i s manje studenata. Inače, riječ je o proširenju takozvanog kampusa sjever kojim bi se grupiralo bioomedicinske i prirodoslovno-matematičke studije.

Prorektor za prostorni razvoj i međuinstitucijsku suradnju Sveučilišta u Zagrebu Bojan Baletić kazao je prije nekoliko dana da je taj projekt jedan on onih za koje vjeruju da će dobiti novac iz fondova EU.

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

- Gradnja biološkog, geografskog i geološkog odsjeka je uz sportsko-edukacijski centar Kineziološkog fakulteta u Zagrebu projekt koji je prvi na redu u povlačenju novca iz fondova EU. Ako sve prođe dobro, očekujemo da će dogradnja PMF-a biti gotova za pet godina - kazao je prorektor Bojan Baletić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije