Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Mlinarska u sto godina 'iskovala' gotovo 8500 medicinskih sestara

Suosnivač ugledne škole bio je dr. Štampar, a počeli su u barakama
27. srpnja 2021. u 12:57 0 komentara 815 prikaza
Foto: Škola za medicinske sestre Mlinarska
Pogledajte galeriju 1/7

Osam je puta mijenjala ime, preživjela je dva rata te dočekala i ispratila 29 gradonačelnika. To je samo dio povijesti koji u svojoj fasadi, na hodnicima i u klupama “čuva” Škola za medicinske sestre Mlinarska koja ove godine slavi stoti rođendan. A u stoljeću rada “iskovala” je 8497 medicinskih sestara te tehničara i bolničara.

CSU party meeting at Kloster Seeon PREMIJER U FARKAŠEVCU Plenković: Odbacujem svako relativiziranje COVID-a 19, o toj temi treba govoriti jako ozbiljno

Uz Rockefellerovu fondaciju

Prvoj stručnoj školi za izobrazbu medicinskih sestara u sjevernoj Hrvatskoj jedan od suosnivača bio je dr. Andrija Štampar. Kad je tek osnovana davne 1921., za to se zanimanje školovalo samo godinu dana. Isprva se nalazila u Zakladnoj bolnici i dispanzeru za plućne bolesti, a 1923. premještena je u Mlinarsku, gdje je i danas.

– Nastava se prvo održavala u pet drvenih baraka dobivenih od Njemačke nakon Prvog svjetskog rata. Kad se pročula po kvaliteti izobrazbe, Rockefellerova fondacija, koja je podupirala razvoj zdravstvenih ustanova, novčano je potpomogla gradnju zidanih objekata koji su i danas u funkciji – govori ravnateljica Asja Jelaković.

Praksa je uvedena 1924., a održava se po svim bolnicama. Škola je za Drugog svjetskog rata premještena u Opatičku, ali se po završetku vratila u Mlinarsku, a nastavni se program produžio na četiri godine. Gotovo četiri desetljeća poslije izdvojena je iz sastava Medicinskog fakulteta. Za reforme sedamdesetih udružena je s ostalima u Zdravstveni obrazovni centar, a devedesetih je ponovno postala samostalna.

 | Autor : Robert Anic/PIXSELL Foto: Robert Anic/PIXSELL 08.07.2021., Mlinarska ulica, Zagreb - Srednja skola za medicinske sestre slavi stoti rodjendan. Asja Jelakovic, ravnateljica medicinske skole. Photo: Robert Anic/PIXSELL

Monografija i 100 poklona

Imali su, ističe ravnateljica, velike planove za proslavu stote obljetnice, ali ih je omela epidemija. No, uspjeli su je ovjekovječiti milenijskom fotografijom u vrtu škole.

– Volonterski klub proveo je i humanitarnu akciju “100 poklona za 100 godina Mlinarske”. Svi koji su bili voljni donijeli su donacije u školu, a onda su ih naši učenici odnijeli na Rebro, gdje su mali bolesnici mogli odabrati igračku. Pokloni su odneseni i u Dom za nezbrinutu djecu sestara karmelićanki Božanskog Srca Isusova u Hrvatskom Leskovcu – ponosna je Asja Jelaković na svoje đake. U školu su im usto došle tri učenice koje su je pohađale sedamdesetih, a danas imaju zavidan staž u sestrinstvu, pa su u razgovoru ljubav prema struci prenosile na mlađe generacije.

– Našu smo povijest usto objedinili u monografiji čije su urednice Marija Gazzari i Aleksandra Vitez, a bit će objavljena u dva sveska. Prvi je nazvan “U kontekstu jednog stoljeća” i prati razvoj škole i učeničkog doma, primjerice promjene ustroja, aktivnosti... Drugi svezak pod imenom “Generacije naših učenika, nastavnika i zaposlenika od 1921. do 2021.” pak obuhvaća popise svih koji su u ovih sto godina prošli kroz školu – zaključuje ravnateljica Jelaković. 

EKSKLUZIVNO
Večernji objavljuje: Ovo su najopasniji trenuci na cestama snimljeni HAC-ovim kamerama
AUTOFLOTA
Jednostavno do vozila
Poslovni najam: Prava ušteda kod nabave vozila, a evo i zašto
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.