Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Mladi se boje zajma za stan

16. studenoga 2008. u 23:53 4 prikaza

Zagrepčane najviše muči promet: gužve i nedostatak parkirališnih mjesta. Deprimiraju ih i male plaće, niske mirovine. To pokazuje anketa na koju je u lipnju i srpnju odgovorilo 2500 ispitanika. Istraživanje je provela gradska uprava, da dozna kako njen rad ocjenjuju građani i nasluti probleme s kojima će se suočiti dobije li novi mandat.

– Najvažnijim infrastrukturnim projektom Zagrepčani su ocijenili izgradnju novih mostova i nadvožnjaka te poboljšanje javnog prijevoza – ističe prof. dr. Gojko Bežovan, voditelj projekta.

Umirovljenici na rubu
Ispit na kojem je u prošle četiri godine Bandićeva ekipa pala jest skupoća života, koja se očitovala u poskupljenju režija.

– Na njih se žali 46 posto građana, a među njima prevladavaju umirovljenici koji ionako žive na rubu egzistencije – tvrdi dr. Bežovan.

Mlađi su se najviše žalili na nedostatak stanova i strah da neće moći otplatiti visoke kredite kojima rješavaju taj životni problem.

– Austrija se već suočila s tim fenomenom pa su tamo počeli sufinancirati mlade obitelji koje ne mogu plaćati kredite – doznao je dr. Gojko Bežovan.

Tko dobro radi u upravi
Osim o problemima, građani su se izjasnili i o tome kako doživljavaju gradonačelnika i njegove ključne ljude.

Kao prvu gradonačelnikovu kvalitetu ispitanici ističu učinkovitost (21, 1 posto), te ambicioznost i radišnost (17,7 posto), dok mu u čak 18 posto zamjeraju bahatost, a 3,5 posto malverzacije i korupciju. Među Bandićevim suradnicima najbolje su ocjenjeni Zvonimir Šostar i Tatjana Holjevac, a slijede ih Duško Ljuština i Ivo Jelušić.

Unatoč svim istaknutim problemima, Zagrepčani su izgleda optimistični. Na ljestvici od 1 do 10, zadovoljstvo vlastitim životom ocijenili su visokom sedmicom, a jednako su zadovoljni radnim mjestom (oni koji rade).

– Optimizam u ljudima ubija strah i subjektivan osjećaj siromaštva – upozorava Gojko Bežovan. Upozorava

da će siromaštvo proizvesti socijalnu isključenost i beznađe građana.


Brojanje novaca
STIŽE ZABRANA NA RAZINI UNIJE
Nema više kupnje auta ili stana za ‘keš’, sve će ići preko računa
dr.sc. Mario Bagat
ISTRAŽILI SMO
Zašto je bitno da znate razlike između dopunskog i dodatnog osiguranja