Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Mladi beskućnici: 'Sada konačno možemo dovesti prijatelje k sebi'


Ovo je pilot-projekt, a treba se otvoriti još 10-ak takvih zajednica u gradu
24. siječnja 2015. u 10:00 4 komentara 3139 prikaza
22.01.2015..,Zagreb -  Nova stambena jedinica za mlade beskucnike u Barutanskom jarku. Photo: Marko Prpic/PIXSELL
Foto: Marko Prpić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Jedva je dočekao, kaže, pobjeći iz učmale sredine u kojoj je živio. Mlad je i pun energije pa mu je okruženje u Prihvatilištu za beskućnike u Kosnici bilo zagušljivo. Završio je školu za pomoćnog kuhara, a trenutačno volontira u Crvenom križu. Nakon dugih sedam godina u Kosnici, 23-godišnjem Luki Hrženjaku sreća se konačno osmjehnula.

Imaju privatnost

Jedan je od petorice mladića koji su se prije mjesec dana uselili u prvu stambenu zajednicu za mlade beskućnike na Maksimiru. Riječ je o pilot-projektu Crvenog križa grada Zagreba, Caritasa Zagrebačke nadbiskupije i Centra za socijalnu skrb Zagreb. Posao, stan ili druženje s prijateljima u svome dnevnom boravku do jučer se ovim mladićima činilo kilometrima daleko. Luka je s roditeljima i bratom Karlom došao u Kosnicu nakon što im je kuća u Borovju izgorjela do temelja. Obojica se žele zaposliti i potpuno osamostaliti.

– Neobično je nakon toliko godina u prihvatilištu doći u stan. Sada imamo privatnost i možemo bez srama pozvati prijatelje k sebi – povjerila su se braća Hrženjak.

Svi se dobro slažu, zajedno čiste stan, kuhaju i druže se. A glavni je ritual – zajednička jutarnja kava. S braćom Hrženjak živi i 19-godišnji Antonio koji ide u građevinsku školu. U Kosnici je bio posljednjih nekoliko mjeseci, a prije toga u đačkom domu.

– Ovdje je bolje jer nema ograničenja, bolja je hrana i društvo. A i lakše mogu učiti – istaknuo je Antonio. Dok je on u školi, Luka i Karlo volontiraju raznoseći jabuke potrebitima.

– Sve je bolje raditi, pa i volontirati, nego tu čamiti pred televizorom. Nadam se da ću uskoro naći posao – poručio je Luka.

Uloženo 150 tisuća kn

Glavni je u kuhinji, a sve ostale kućanske poslove, kažu, odrađuju zajedničkim snagama. Na stolu se najčešće nađu meso i krumpir ili tjestenina.

– Jedan dan sam im donio poriluk, a oni su me pitali što će s time – našalio se Zvonko Mlinar, voditelj prihvatilišta u Kosnici, te dodao kako je ovo pilot-projekt, na osnovi kojega bi se u gradu trebalo otvoriti barem još desetak stambenih zajednica. U projekt je uloženo 150 tisuća kuna, a kapacitet je za pet osoba od 18 do 30 godina. Plan je da neki već nakon 6 mjeseci pronađu posao i napuste stambenu zajednicu, a njih zamijene novi korisnici. U Prihvatilištu Kosnica od njegova otvaranja 2010. godine, naime, boravila su ukupno 362 korisnika, od čega 56 mladih do 30 godina starosti.

>>Bivši beskućnik i đaci darovali kolače ljudima u pučkoj kuhinji

objavio fotku
Vlado Kalember u Splitu pozirao sa sinom Darianom. Pratitelji: 'Skoro je visok kao ti'
Veliki mali auto
Novi automobil i uski prolaz, što može poći po zlu?
  • CENZURIRANO_VL:

    Mladi beskućnici?! Ovo postaje svakim danom sve strašnije...

  • DEXT:

    Ja sam napustio HR! Najbolja odluka mog zivota. Nazad dolazim Samo na godišnji i uzivam u predivnoj Hrvatskoj. I onda opet nazad na posao u inozemstvo...

  • DARC2332:

    moj savjet bjezite ljudi iz ove zemlje spasit cete se! ovde se mozete jedino uvalit u gov...