Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Mlade obitelji otkrile životnu sreću u Središću

Blizina sadržaja poput trgovačkog centra, tržnice, Bundeka, muzeja... veliki je plus za stanovnike ovoga novozagrebačkog kvarta, u kojem građanima nije problem dati ni 2000 eura za kvadrat novogradnje
21. ožujka 2014. u 17:00 2 komentara 8656 prikaza
Središće
Foto: Tomislav Miletić/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/10

Blizina središta grada, tramvajska zona, Muzej suvremene umjetnosti, zelenilo i okruženje Bundeka, Avenue Mall, Arena centar, tržnica u Utrinama..., stanovnici Novog Zagreba, kako sami kažu, gotovo da nemaju potrebe odlaziti iz toga dijela grada.

Nemoguće naći parking

Mnogobrojni sadržaji razlog su zbog kojeg je nekadašnja spavaonica postala popularno mjesto za život, a one koji traže stanove dodatno je ohrabrio pad cijena nekretnina u četvrti Novi Zagreb - istok, i to od 11 posto. Najnoviji su to podaci portala Centar nekretnina objavljeni u veljači. Prosječna cijena stana lani iznosila je 1472 eura, dok je ove godine pala na 1309 eura.

- Novi Zagreb živnuo je otkako su otvoreni trgovački centri, a najviše se traži Lanište i Središće, kao novi mladi kvartovi - rekla je Antonija Mikšić iz Opereta nekretnina. Cijene na Laništu kreću se, dodala je, od 1250 do 1300 eura po četvornom metru, dok u Središću cijena kvadrata drži vrijednost zbog blizine Bundeka.

Središće | Autor : Tomislav Miletić/PIXSELL Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL

No mladim obiteljima, kojih je najviše u novim zgradama smještenim iza Muzeja suvremene umjetnosti, nije problem dati dvije tisuće eura po kvadratu ili 1500 do 1600 za starogradnju.
- Doselili smo se prije dvije godine iz Travnog, gdje su svi sadržaji smješteni u Mamutici, a tramvaj je daleko. Ovdje je idealno jer je na nekoliko stotina metara i pizzeria, slastičarnica, kafići, mesnica i park za šetnju, što je idealno za mlade mame - kaže Anita Katunić gurajući kvartom kolica s djetetom.

Nedostataka ipak ima i u ovom najtraženijem kvartu, kažu stanovnici, pa je tako nesnosna prometna gužva i gotovo nemoguće naći parkiralište u vrijeme raznih događanja na Bundeku.
- U takvim situacijama, koje su ljeti česte, ni Hitna pomoć ne može prići zgradi - kaže Živko Đuretić, koji u Središću živi već dvadeset godina. Razlika između Središća tada i danas, dodaje, velika je, a naselje je tada sličilo na smetlište.

Granica Dugave i Blato

U Novom Zagrebu stanove traže, kažu stručnjaci, oni koji su ondje odrasli ili već neko vrijeme ondje žive. No za određene kvartove gotovo da i ne pitaju. Zbog nedostatka infrastrukture gotovo se nitko ne interesira za Brezovicu.

- Granica na zapadu je Blato, dok se na istoku kupci dobro raspitaju o mirisu koji dolazi s Jakuševca prije nego što kupe stan u Dugavama - kaže agentica za nekretnine Mikšić.

Središće | Autor : Tomislav Miletić/PIXSELL Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL

Zadovoljni kvartom

Blanka Kovačić, baka - Središće je puno zelenila i parkova za djecu u kojima provodim vrijeme s unukom koju čuvam

Milka Baljak, umirovljenica - U Središću sam od 1982., kada je ovdje bilo tek nekoliko kućica, a gradnja je tek počela

Damir Kos, lokalni mesar - Problem je jedino parkiranje. Dugo kružim poslije posla dok ne nađem mjesto

Antonia Turčić, umirovljenica - U centar idem samo u posjet šogorici, a ne pamtim kad sam zadnji put bila na Dolcu

Anita Katunić, mlada majka - Zasad u kvartu nema nedostataka, čekamo da se sagrade nove zgrade pa ćemo vidjeti hoće li ih biti

Koronavirus
DRUŠTVENI UTJECAJ VIRUSA
10 načina na koje će pandemija promijeniti ljude i čovječanstvo
HEINEKEN Hrvatska
UTJECAJ KRIZE
Kafići su i dalje omiljena mjesta za druženje, a evo kako na izazove pandemije gledaju hrvatski ugostitelji
  • sherlock:

    haha, otkrili ljudi ameriku... treba bandiću staviti spomenik pokraj jakuševca zbog smetlišta koje je uredio - hahaha ironija u slučaju da netko ne razumije.

  • 2Xgeneral:

    svaki vlasnik svoga konja hvali!!!