Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tomašević steže remen

Mirka Jozić: Mjera je ok, samo da prepozna ono što je važno

U Zagrebu je počeo Baš Naš festival, na otvorenje stigli mnogi poznati i gradonačelnik Tomašević
Foto: Josip Regovic/PIXSELL
1/3
10.06.2021.
u 10:48

Tomašević stopirao javnu nabavu, za iznimke nužan njegov potpis

Zaustavite sve postupke javne nabave. I buduće i one koji su već u tijeku. Jasan je bio gradonačelnik Tomislav Tomašević kad je pročelnicima gradskih ureda uputio dopis u kojem ih traži da ništa ne rade bez njega, i to sve zbog mjera štednje i smanjenja proračunskih rashoda. Bit će iznimaka, objasnio je Tomašević, no samo za nabavu koja je vezana za projekte koje sufinancira Europska unija i one za koje postoji opravdani razlog.

Ne odnosi se na vrtiće i škole

Za to će morati dobiti i njegovu pisanu suglasnost, a potez je to koji je brzinom munje izazvao reakcije u javnosti, pa su, primjerice, iz političke opcije Agrameri, koji su na lokalnim izborima podržali Hermana Vukušića kao gradonačelničkog kandidata, koji se kasnije povukao, usporedili novoga gradonačelnika s pokojnim Milanom Bandićem.

– Nikada nije dobro da sva moć bude koncentrirana u rukama jednog čovjeka. Hoće li se kaj promijeniti od pokojnog? Kažu, promjena je dobra makar i loša – komentirali su Agrameri, a njegovim potezom nisu toliko iznenađeni u gradskoj upravi. Očekivali su štednju, može se čuti neslužbeno, a ako je Tomašević obećao da neće poskupljivati usluge stanovnicima Zagreba, bilo je jasno da negdje mora rezati. A u kojem smjeru će njegove odluke ići, naziralo se već onom prvom odlukom koju je najavio, poništenjem natječaja za novi vozni park od 151 vozila vrijedan 4,5 milijuna kuna.

08.06.2021.., Zagreb - Na platou Gradec zapoceo " Bas Nas festival" Gradonacelnik Tomislav Tomasevic Photo: Josip Regovic/PIXSELL
Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Da je to dobra odluka smatra jedna od pročelnica kojoj, doduše, ta funkcija završava danas. Mirka Jozić, šefica Ureda za gospodarstvo, kaže da bi i ona tako postupila.

– Ok je to da zaustavlja ono što nije krucijalno važno za funkcioniranje grada. U mojem uredu trenutačno nema važnih natječaja zbog kojih bi bio problem da se zaustave. Trebamo samo raspisati energetsku obnovu paviljona 12 Zagrebačkog velesajma, a to je vezano uz fondove EU. Nadam se samo da će gradonačelnik znati razlikovati bitno od nebitnog – kaže Jozić.

A među natječajima koji su na elektroničkom oglasniku javne nabave od petka, kad je Tomašević preuzeo Grad, do danas je i onaj već nekoliko puta raspisan za rekonstrukciju okretišta na Mihaljevcu, kao i onaj za nabavu opreme u Osnovnoj školi Ivana Merza te izvođača upravljanja projektom rekonstrukcije Osnovne škole Bukovac. Tu su i razni natječaji vezani uz radove, poput onih za obnovu pročelja zgrade u Ulici Tome Gajdeka i rekonstrukciju potpornog zida u Ulici Pavla Radića te kolektora na Fallerovu šetalištu. Neki od njih nužni su za normalno funkcioniranje, poput natječaja po kojem se nabavlja računalna oprema za osnovne i srednje škole, a neki su i važni projekti poput gradnje područnog objekta vrtića Sesvete u Kašini.

Međutim, iz Gradske uprave jučer su poslijepodne pojasnili da se odlukom ne dovodi u pitanje funkcioniranje komunalnih službi te odgojnih, obrazovnih, zdravstvenih, socijalnih i svih drugih ustanova. Obustava se ne odnosi niti na Zagrebački holding i ovisna trgovačka društva.

– Svi postupci javne nabave dovršit će se u skladu s odredbama zakona – istaknuli su.

08.06.2021.., Zagreb - Na platou Gradec zapoceo " Bas Nas festival" Gradonacelnik Tomislav Tomasevic Photo: Josip Regovic/PIXSELL
Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Priprema se rebalans

Pero Kovačević, pravnik i bivši pomoćnik predsjednika uprave Holdinga, smatra da je mjera u skladu s Tomaševićevim izbornim obećanjem.

– Ako se obustavi sva javna nabava osim one koja je nužna, gradonačelnik bi mogao imati problema jer će se zateći s velikim priljevom zahtjeva za pojedinačne stvari na koje će morati reagirati. Život se mora nastaviti, a ako se zaustavi sva javna nabava, šteta može biti veća od efekta. Gradonačelnik mora organizirati učinkovit sustav da ne bi bio zatrpan – kaže Kovačević.

Slavko Kojić, dugogodišnji Bandićev pročelnik za financije, nije želio komentirati Tomaševićev potez, ali je dodao da postoji još jedan instrument koji se koristi kad su prihodi manji od rashoda, privremena obustava izvršenja proračuna. To je potez koji je Bandić povukao nakon lanjskoga potresa, no Tomašević se očigledno odlučio na drukčiji pristup dok traju financijske analize. Može se čuti da priprema i rebalans proračuna, koji bi se trebao naći na sjednici Skupštine u srpnju.

Komentara 3

ME
MediciKM
12:04 10.06.2021.

Ta žena više nema pravo glasa. Što je radila svih ovih godina? Gdje je bila štednja? Rasipala naša dobra kao pijani gostioničar. Ako ima pravde, neka se pročešlja sve ono što je ona radila, zapošljavala, bahatila se, zagorčavala život ljudima...i ona kaže da ima obraz. Da, ima ga, kao đon! Neka se ispita porijeklo imovine, vikendice i sl. I to ne samo za nju, nego za sve ove mutikaše i pročelnike koji su živjeli na našoj grbači. E, ako to TT napravi i pokrene, mijenjam mišljenje o njemu istog trena. Nada je k***a ali ipak umire zadnja.

PP
Pucvala_premium.2
16:41 11.06.2021.

Pred izbore , 1. Otpustit cemo sve Bandicevce i smanjit broj radnika u Holdingi , 2 Raskinut ugovor s Pripuzom 3 Obnovit grad nakon potresa 4 zatvorit Jakusevac 5 ...kad ono svi procelnici ostali kao zamjenici (sto znaci da sese povecao broj radnika) , Pripuza mole da nastavi radit , jedino u cemu su uspjeli , je parada po gradu i dugine boje po podiju , " naseg festivala) , zanima me hoce li Tedesciu ponistit ugovore

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije