Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Festival jednakih mogućnosti

Milanka Opačić: Donijet ćemo zakon o Brailleovom pismu

Festival jednakih mogućnosti
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/6
Autor
Sandra Golemac
27.05.2014.
u 13:13

Na trodnevnoj će manifestaciji, koja je danas svečano otvorena na Trgu bana Jelačića, sudjelovati više od 900 izvođača, od kojih oko 600 osoba s invaliditetom

Više od 900 izvođača, od kojih oko 600 osoba s invaliditetom, sudjelovat će na trodnevnom Festivalu jednakih mogućnosti koji je danas svečano otvoren na Trgu bana Jelačića. Već trinaestu godinu zaredom Društvo tjelesnih invalida organizira ovu manifestaciju kako bi javno pokazali stvaralačke mogućnosti osoba s invaliditetom, uz jasnu poruku da trebaju uživati ista prava i obveze poput drugih građana. Uz predsjednika Društva tjelesnih invalida, Milana Ožegovića, Festival su svečano otvorili i predstavnici državnih i gradskih tijela uprave.

Ministarica socijalne politike i mladih, Milanka Opačić, istaknula je kako je važno da se ovaj Festival održava na glavnom trgu, na otvorenom među građanima, što je glavna poruka da osobe s invaliditetom žive s nama i među nama.

- Potrudit ćemo se pronaći neka rješenja da ovakve manifestacije imaju trajnu financijsku potporu - kazala je Opačić, te na pitanje novinara o žalbama osoba s invaliditetom na prava socijalne skrbi istaknula je kako nijedno pravo u sustavu socijalne skrbi nisu uskratili.

- Neke smo stvari poboljšali. Primjerice, za djecu s višestrukim oštećenjima, koja su više od četiri sata išla u školu, postojala je u zakonu diskriminacija. Naime, uzimalo im se pola invalidnine, a mi smo im od 1.siječnja omogućili kompletnu invalidninu - dodala je ministrica.

Najavila je kako će se povećati broj asistenata za osobe s invaliditetom, jer su se za te potrebe kandidirali za EU fondove, te da je trenutačno u Saboru zakon koji će omogućiti da Brailleovo pismo bude standard u zakonu, a ne volja nekog pojedinca.  U tri dana Festivala jednakih mogućnosti nastupit će i poznati poput grupe Meritas, Roberta Marekovića & Swingers, Kraljeva ulice, Bojana Jambrošića i brojnih drugih, a posjetitelji mogu i razgledati Urbanu skupnu izložbu likovnih radova umjetnika s invaliditetom u šatoru od 10 do 22 sata.

-> Moto festivala: Barijere su samo u glavama ljudi!

Komentara 4

Avatar MK
MK
15:46 27.05.2014.

...u naslovu nekih clanaka trebalo bi pisati "PPP" za Politicko-Propagandni-Program. ...svasta je vec Milanka najavljivala "napravit cemo" - bolje da kaze "dat cemo" i to "ostavku"!

SE
sestrićna
16:17 27.05.2014.

drugarica milanka bi rado pomagala otadžbini ali hrvatskoj malo teže..

BA
Black Angels
16:28 27.05.2014.

Pakuj kofere...opapicka..autobus stize po vas...i po tebe naravno narodu je dosta laprdanja i tvojih praznim prica svakom loncu hoce biti poklopac...samo da se slika...pa onda pokupuje sve novine..,za novac sto su uzeli od naroda...pa se onda ...gleda...cijelu noc....samo mi nije jasno sta vidi...jer covijek ne bicikl naslonio na nju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije