Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Global production awards

Metropola u užem izboru za najpoželjniji filmski grad

storyeditor/2024-04-12/PXL_071122_96724086.jpg
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/3
14.04.2024.
u 10:49

Lani se u Zagrebu snimalo 455 dana, a u konkurenciji ovogodišnje dodjele Global Production Awards bori se s Bristolom, Limerickom, Sofijom i Tulsom

Hrvatska je metropola ušla u uži izbor za dodjelu međunarodne nagrade za najpoželjniji grad za snimanja, izvijestili su jučer iz Zagrebačkog filmskog ureda. Global Production Awards dodjela je koju organizira časopis Screen International, jedna od najvažnijih filmskih publikacija na svijetu, a njegov je žiri uvrstio Zagreb na listu potencijalnih dobitnika nagrade u kategoriji "City of Film".

Rezultati 20. svibnja

Nakon iznimno plodne godine za snimanja svih vrsta audiovizualnih djela, ističu u Filmskom uredu, to je još jedna potvrda uspješnosti u sektoru, a konkurenti našoj metropoli u užem izboru su Bristol, Limerick, Sofia i Tulsa. Pobjednik će pak biti proglašen 20. svibnja, za trajanja Cannes Film Festivala.

– Jako smo ponosni što je od mnogobrojnih prijava odabran baš Zagreb, uz svega četiri druge lokacije iz cijelog svijeta. Već to je odličan uspjeh i dodatna promocija grada, a veliku zahvalu šaljemo i hrvatskim producentima s kojima odlično surađujemo i koji su nam uvelike pomogli ponovno staviti Zagreb na filmsku mapu svijeta – poručila je voditeljica ureda Mia Pećina Drašković.

Lani se u metropoli snimalo 455 dana, što je, napominju također, na razini godina prije pandemije. Nastavljeno je i snimanje hollywoodskog filma "Canary Black" s Kate Beckinsale u glavnoj ulozi, koji je posebno važan i zbog toga što Zagreb u njemu prvi put "glumi sebe". Od većih međunarodnih projekata, na listi su bili i treća sezona britanskoga "Hotela Portofino", njemačka serija "Der Kroatien Krimi" i finski "Ride Out", kao i rock-mjuzikl "O'Dessa" u produkciji Searchlight Pictures, ali i brojne reklame poznatih tvrtki.

Skočio na drugo mjesto

Prema podacima Hrvatskog audiovizualnog centra, Zagreb i Zagrebačka županija zadnjih su se godina znatno podigli na ljestvici najpoželjnijih gradova za snimanja u Hrvatskoj. S četvrtog su mjesta skočili na drugo, odmah iza Splitsko-dalmatinske županije. Dobri rezultati, napominju u Filmskom uredu, doveli su to toga da je danas metropola mnogo vidljivija među globalnim lokacijama za snimanja, a nadaju se kako će stići i novi projekti. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije