Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nakon šest godina

KB Merkur dobiva 1600 kvadrata, za novi transplantacijski centar

KB Merkur
Foto: Goran Jakuš/Pixsell
1/3
10.01.2014.
u 08:12

Dogradnja kliničke bolnice počela je 2007. i vrijedila je 75 milijjuna kuna. Bolnica dogradnjom dobiva 27 ležaja za transplantacijski program, a KB Merkur dosad je imao 346 ležajeva, ističe sanacijski upravitelj dr. Dinko Škegro

Završava rekonstrukcija i adaptacija Kliničke bolnice Merkur te gradnja dva kata ukupne vrijednosti 75 milijuna kuna. Trajalo je sve predugo, od 2007. godine, a razlog tome su nedostaci utvrđeni u gradnji izvođača Zagorje-Tehnobetona. Radovi su obuhvaćali dogradnju prvog i drugog kata klinike na kojima će biti smješten transplantacijski centar.

U prizemlju koje je adaptirano i dijelom rekonstruirano prije su bili smješteni kirurgija, interna, ginekologija i otorinolaringologija.

U novi dio sele se kirurgija, interna, ginekologija, otorinolaringologija i transplantacijski centar

Osim ambulanti bila je ondje i dnevna bolnica Klinike za unutarnje bolesti, kirurška sala za manje zahvate, jedinica za hitnu laboratorijsku dijagnostiku i Zavod za kliničku citologiju i citogenetiku.

Suvremeniji hitni prijem

Dopunski su u toj etaži sagrađene dvije operacijske dvorane i prostor za smještaj jedinice za transfuzijsku medicinu.

– Zbog građevinskih radova sve postojeće sadržaje morali smo smjestiti po odjelima odgovarajućih djelatnosti u starom dijelu bolnice. Netom oslobođeni prostor po odjelima koristit će se u najvećem dijelu za bolesničke sobe i suvremeniju organizaciju hitnog prijema i rada dnevne bolnice – rekao je sanacijski upravitelj KB Merkur, primarijus dr. Dinko Škegro.

Transplantacijski centar bit će smješten na drugom katu poliklinike. U Ministarstvu zdravlja, koje je investitor radova, vjeruju da će se primopredaja dovršiti do kraja mjeseca, dok sanacijski upravitelj Dinko Škegro tvrdi da će preostali radovi trajati još oko tri mjeseca.

U starom dijelu bolnice ostaju bolesničke sobe, hitni prijem i dnevna bolnica

Naime, uz ostalo treba sanirati i novo krovište koje prokišnjava. Transplantacijski centar je funkcionalni spoj nekoliko djelatnosti – Klinike za unutarnje bolesti, Klinike za kirurgiju i Urologije, a prostire se na dva kata i obuhvaća 1600 četvornih metara.

– Sastoji se od komfornih, suvremeno opremljenih soba za smještaj bolesnika koji su u postupku prije i nakon transplantacijske obrade i liječenja, te posebno opremljenih soba za izolaciju bolesnika neposredno nakon operacijskog zahvata – objašnjava Dinko Škegro.

Čak 337 transplantacija

U posljednje dvije godine u KB Merkur obavljeno je 337 transplantacija organa, od toga 215 operacija jetre, 104 operacije bubrega te više multiorganskih transplantacija. Lani je preživljavanje pacijenata bilo od 89 do 97,5 posto, ovisno o vrsti transplantacije. Gradnjom novog dijela KB Merkur uz postojećih 346 kreveta dobit će se i 27 ležaja za transplantacijski program.

Hrvatska vodeća zemlja u svijetu u transplantacijskoj medicini

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije