Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Suradnja

Hrvatska vodeća zemlja u svijetu u transplantacijskoj medicini

transplatacija
Foto: Boris Scitar/VLM/PIXSELL
16.07.2013.
u 09:43

Hrvatska je prva u transplantaciji bubrega i jetre te po broju darivatelja na milijun stanovnika

Ministar zdravlja Ranko Ostojić jučer je boravio u Beogradu gdje je sa srbijanskom ministricom zdravlja Slavicom Đukić posjetio transplantirane pacijente u Urgentnom centru u Beogradu te potpisao Memorandum o suradnji između dviju država u području zdravstva i medicine.

 

U 2012. u Srbiji je presađeno svega sedam jetara te ta zemlja želi potaknuti razvoj transplantacijskog programa tog organa. Srbija želi dodatno educirati stručnjake i pripremiti se za članstvo u Eurotransplantu, međunarodnoj organizaciji za razmjenu organa čija je Hrvatska članica od 2007. godine. Kao mentorska ustanova izabrana je Klinička bolnica Merkur, vodeći hrvatski centar za presađivanje jetre.

Tim povodom dvoje ministara potpisalo je Memorandum o suradnji u području zdravstva i medicine, koji uključuje razmjenu znanja i stručnjaka u transplantacijskoj medicini, suradnju između fakulteta, komora i zdravstvenih ustanova, suradnju u području stručnog usavršavanja, izradi zdravstvenih smjernica i standarda, u programima prevencije i ranog otkrivanja karcinoma...

Hrvatska je danas vodeća zemlja u svijetu u transplantacijskoj medicini – prva u transplantaciji bubrega i jetre te po broju darivatelja na milijun stanovnika. U prvih pet mjeseci ove godine transplantiran je 101 bubreg, 10 srca, 47 jetri te izvedene četiri multiorganske transplantacije (bubreg-gušterača i bubreg-jetra). Lani su u Hrvatskoj obavljene 44 transplantacije srca, 231 bubreg, 8 transplantacija gušterače te 128 transplantacija jetre. Liste čekanja od 2007. kada smo ušli u Eurotransplant do danas, smanjile su se za 38,5 posto, poručuju iz Ministarstva zdravlja.

>>  Priznanje vinkovačkom timu za eksplantacije i doniranje organa

Komentara 1

CA
cajnik
13:51 27.08.2015.

!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije