Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Dragocjeno otkriće: Na Malom Lošinju pronađena ličinka plemenite periske

Podsjetimo, masovni pomor periske krenuo je prije pet godina iz Španjolske, a u Jadranu je prvo veliko izumiranje periski uočeno prije dvije godine.
20. listopada 2021. u 10:27 1 komentara 222 prikaza
Foto: Plavi svijet/Aquarium Pula/HVI
Pogledajte galeriju 1/9

Živa ličinka plemenite periske prije nekoliko je dana pronađena u uvali Artatore na Malom Lošinju. Otkrivena je, naime, tijekom istraživanja koje vodi Hrvatski veterinarski institut u suradnji s udrugom Plavi svijet i tamošnjom specijalnom policijom, a velika je to vijest za Hrvatsku, posebice nakon masovnog pomora ovih školjkaša na Sredozemlju. Dakle, svako je novo otkriće, pogotovo mladih jedinki, iznimno dragocjeno.

Komin: Pomor periski na ušću Neretve SMRTONOSNA ZARAZA Jeste li ih vidjeli? Ministarstvo moli da im dojavite lokaciju žive periske

Mala je periska pronađena pri pregledavanju kolektora namijenjenih prikupljanju ličinki periske.

- U svibnju smo postavili mreže u ovoj uvali nadajući se da će morske struje na njih nanijeti ličinke periske. Sada te kolektore vadimo iz mora kako bismo ih pregledali te mladim periskama omogućili razvoj u kontroliranim uvjetima. Kad odrastu, vraćat ćemo ih u more - kazao je dr. sc. Željko Mihaljević, patolog i epidemiolog na Hrvatskom veterinarskom institutu, voditelj istraživačkog tima HVI-a.

 | Autor : Plavi svijet/Aquarium Pula/HVI Foto: Plavi svijet/Aquarium Pula/HVI

U sklopu projekta očuvanja plemenite periske u Jadranu institucije su u hrvatskom dijelu Jadrana potvrdile otkriće 18 živih jedinki plemenite periske. Budući da je ličinku periske na kolektoru u uvali Artatore prva uočila Lucia Cordoba Lopez, biologinja iz Sevilje, mladoj je periski dano ime Luce.

- Periska Luce otkrivena je kasno poslijepodne, a kako bi sigurno i što brže stigla u Aquarium Pulu, u trenu se povezao lanac ljudi spremnih pomoći joj. Bez brzog, pažljivo izvedenog i koordiniranog transfera iz mora u akvarij mlada periska ne bi preživjela. Iz Aquariuma smo dobili jasan protokol pripreme mlade ličinke za put. Smjestili smo je u specijalni kontejner sa sedimentom s mjesta gdje je pronađena, te morskom vodom postojane temperature - ispričala je Angela Bradarić, tehnička suradnica u istraživačkom timu HVI-a. U tom je timu uz nju i Mihaljevića i dr. sc. Miroslav Benić.

 | Autor : Plavi svijet/Aquarium Pula/HVI Foto: Plavi svijet/Aquarium Pula/HVI

Budući da je spremnik s periskom trebalo promptno prebaciti na kopno, dragocjeni su teret preuzeli djelatnici Jadrolinijina trajekta Porozina – Brestova. Prvi časnik Atila Gršković obećao je brinuti se o jedinstvenom gostu na komandnom mostu. U Brestovi je perisku predao Zoranu Mičiću koji ju je odvezao u Aquarium Pulu.

- Juvenilna periska smještena je u karantenski odjel Aquariuma Pula. Održavanje juvenilnih periski u karantenskim uvjetima zahtijeva strogo kontrolirane uvjete, UV tretiranu i filtriranu morsku vodu te određenu količinu žive hrane - različitih vrsta fitoplanktona. Aquarium Pula jedina je institucija u Hrvatskoj zadužena za održavanje mladih i odraslih jedinki periske u kontroliranim (ex-situ) uvjetima - rekla je biologinja Matea Stankić iz Aquariuma Pula.

 | Autor : Plavi svijet/Aquarium Pula/HVI Foto: Plavi svijet/Aquarium Pula/HVI

Projekt očuvanja plemenite periske u Jadranu sufinanciran je sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a njegovu provedbu koordinira Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja. Podsjetimo, masovni pomor periske krenuo je prije pet godina iz Španjolske, a u Jadranu je prvo veliko izumiranje periski uočeno prije dvije godine. Masovno uginuće periski prouzročio je parazit Haplosporidium pinnae u kombinaciji s mikobakterijama.

NIJE IMAO DRUGU
Obnavljao krovište svinjca pa izvjesio krivu zastavu. Odmah mu došla policija
Croatia osiguranje
VELIKA AKCIJA
U akciji čišćenja volonteri
  • Važna obavijest

    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Rubinet
    Rubinet:

    Napokon dobar članak.