Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Matić: Nisam rekao da će kino prenamijeniti u narodnjački klub. Bandić: Oni koji 'pljuju', govore o sebi

- Kazao sam kako sam to čuo iz ugostiteljskih krugova, tvrdi Matić.
07. travnja 2019. u 21:38 28 komentara 3408 prikaza
Prosvjed - Kino Europa
Foto: Filip Kos/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Direktor Umjetničke organizacije Zagreb Film Festival Boris T. Matić u nedjelju je reagirao na priopćenje iz Grada Zagreba i ustvrdio da nikada nije  izjavio da Grad planira prenamijeniti kino "Europa" u narodnjački klub, nego da je to čuo iz ugostiteljskih krugova, a ponovno se ispričao "Festivalu tolerancije – JFF"  zbog "svog ishitrenog čina".

Kino Europa SLUČAJ 'KINO EUROPA' Oštra poruka Grada Zagreba: Očekujemo javnu ispriku ili ćemo podići tužbe za klevetu

U izjavi za javnost Ured gradonačelnika Grada Zagreba zatražio je od  Zagreb Film Festival javnu ispriku i demanti za načinjenu štetu zbog "iznošenja utuživih laži da će 'kino Europa odlukom Grada postati narodnjački klub'".  Iz Grada je najavljeno i da će zbog štete koja je nanesena  „Festivalu tolerancije – JFF “ kojima je otkazano korištenje gradskog prostora kina Europa od dosadašnjih najmoprimaca zatražiti nadoknadu štete. Upozoreno je da je time nanesena golema a reputacijska šteta organizatorima i Gradu Zagrebu kao domaćinu festivala u međunarodnoj i hrvatskoj javnosti, te stvoreni nepotrebni dodatni troškovi.

Video - Kino Europa - prosvjed

"Nisam nikada izjavio da Grad Zagreb planira napraviti narodnjački klub, već da sam čuo iz ugostiteljskih krugova da od kina žele napraviti takvo mjesto", priopćio je Boris T. Matić.

Podsjetio je da je u izjavama za medije rekao i da sumnja u to.

"Ja sumnjam u to i vjerujem da se radi o nekom zlonamjernom podmetanju i nama i gradskim strukturama, ali nas muči što još uvijek nismo dobili konkretan odgovor što je budućnost kina (...) Čuo sam tu priču prije dvije godine iz ugostiteljskih krugova. Mislim da je to podmetanje i nama i Gradu Zagrebu jer je kino zaštićeno kulturno dobro", naveo je, uz ostalo, Boris T. Matić svoje izjave u medijima.

Kino Europa Grad se oglasio: 'Nema govora o prenamjeni Kina Europa, renovirat će se EU novcem'

Ponovno se ispričao "Festivalu tolerancije – JFF"  kojima je otkazano korištenje gradskog prostora kina Europa te je morao biti preseljen u prostore kina SC-a neposredno prije otvorenja.

"Iako sam se već više puta ispričao i usmeno i javno, ponovno se pismeno i javno ispričavam zbog svog ishitrenog čina koji je nastao u stanju šoka i kao reakcija na nepravdu i nemogućnost uspostavljanja dijaloga s Gradom tijekom proteklih deset godina upravljanja kinom Europa. Molim organizatore Festivala tolerancije, autore, goste i publiku da uvaže moju iskrenu ispriku", naveo je, uz ostalo, Boris T. Matić. 

No, dodao je, da je tužan i šokiran javnim istupom direktorice Festivala tolerancije i novoosnovanog Centra za promicanje tolerancije i sjećanja na Holokaust na društvenim mrežama Nataše Popović, ocijenivši, uz ostalo, kako je "strašno što u izjavi gospođe Popović čujem diskriminacijske tonove, što je ispod svake razine".  

Direktor Umjetničke organizacije Zagreb Film Festival Boris T. Matić istaknuo je da su "svih ovih godina bili domaćin ne samo Festivala tolerancije nego i Tjedna izraelskog filma u suorganizaciji s veleposlanstvom Izraela, Human Rights Film Festivala, programa Queer Zagreb i drugih, i da je u srži svih naših programa promicanje tolerancije". 

Prosvjed - Kino Europa Novi prosvjed u utorak Zagrepčani prosvjedovali protiv zatvaranja Kina Europe: 'Taj film ne bute gledali!'

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić izjavio je u nedjelju navečer prije otvorenja 13. Festivala tolerancije - JFF Zagreb  u Studentskome centru (SC) kako "oni koji 'pljuju' po gradskim institucijama i gradonačelniku govore najviše o sebi" te da u "SC-u nema šank-linije koja je bila sinoć u Varšavskoj".

Gradonačelnik je ustvrdio kako u "SC-u nema šank-linije koja je bila sinoć u Varšavskoj, ljudi koji besramno pokušavaju spinovima realizirati osobne interese, ali to neće proći". Podsjetio je kako je upravo on "čovjek koji je od tajkunske privatizacije spasio kina Apollo, Tuškanac, Liku, Sesvete, a 2007. i Kino Europu.

Na novinarsko pitanje kolika je važnost Festivala tolerancije - JFF Zagreb za hrvatski glavni grad, Bandić je kratko odgovorio - neprocjenjiva. Jer, istaknuo  je, taj festival čini Zagreb središnjim gradom i europskom metropolom - multikulturalnom, multietničkom i multikonfesionalnom.

Prosvjed - Kino Europa
1 / 8
Svečano otvoren 13. festival tolerancije - JFF Zagreb

"Ja sam na to ponosan i to je najveći projekt grada Zagreba sa mnom na čelu", istaknuo je Bandić i napomenuo kako će 1. lipnja biti 19 godina kako obnaša gradonačelničku dužnost.

Zato, ustvrdio je "ta pljuvačina, ta deračina i galama traju samo dok se izgovaraju i žao mi je zbog toga jer to nije grad tolerancije za kakav se osobno zauzimam".

Rekao je kako mu je žao što je došlo do takve situacije i zbog njegova prijatelja Branka Lustiga, njegove prijateljice Nataše Popović i zbog grada Zagreba jer su svi zajedno, podsjetio je "prije 13 godina snivali nešto što smo dosanjali i nikada nismo mogli misliti da će se ovako nešto dogoditi.

Ali, zaključio je, čovjek uči cijeli život, to je tako.

Ilustracija
Mjesečna plaća
Bolovanje za koronavirus: Koliku naknadu možete dobiti za mjesec u karanteni ili izolaciji
Kupovina
KVIZ
Otkrij svoj shopping personality
 • Deleted user:

  Koji manipulator ovaj Matić, treba ga raskrinkati do kraja. Pazi, on nije rekao da će biti cajke, samo je svim medijima rekao da je čuo da će biti cajke. Bandić treba malo pažljivije gledati kome se daju novci.

 • Mirko_Motika:

  čim su prosvjedi sa poznatim licima može se biti siguran da se neka pipa zatvara. ništa ih ne boli jače od gubitka milijuna iz proračuna

 • Avatar andrej II kara von bruxeles
  andrej II kara von bruxeles:

  Vidio sam tamo maju sever koja još traži djevojčicu odvojenu od oca na Plitvicama .... i čuo sam da bm tito voli svoju stolicu i uživa u njoj pa pušta glasine da se zadrži u stolici svojoj...pa dobro...ako čovjek voli.... dajmo mu užitka..