Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Festival svjetla

Maštovitim osvjetljenjem Gornji grad od jeseni će oživjeti i noću

03.06.2014., Zagreb - Arhitektice Tamara Brixy, Marta Klepo, Katarina Zlatec i Tereza Teklic pokrenule su inicijativu prostornog osvjetljenja Gornjeg grada.  Photo: Jurica Galoic/PIXSELL
10.06.2014.
u 14:00

Novac dobile iz Zaklade Robert Bosch i raspisale natječaj za intervencije u javnom prostoru, prijaviti se može do 26. lipnja

Ljepote Gornjeg grada od jeseni će turisti i građani moći vidjeti u drukčijem svjetlu. I to zahvaljujući ideji arhitektice, kulturne menadžerice, povjesničarke umjetnosti i dizajnerice, koje su odlučile ukazati na problem tog starog dijela grada i riješiti ga minimalnim intervencijama. Park Grič, Klanac Grgura Tepečića, dvorište na Trgu sv. Marka 9 i plato Gradec unaprijedit će u sklopu projekta koji su nazvali Mjestimice svjetlo.

Najboljih deset

– Raspisale smo natječaj kako bismo kroz privremene umjetničke instalacije koje svjetlo koriste kao primarni umjetnički medij naglasile urbane probleme te ukazale na potencijal lokacija odabranih u suradnji sa stanovnicima gradske četvrti – rekla je menadžerica Marta Klepo, koja je projekt, zajedno s kolegicama Terezom Teklić, Katarinom Zlatec i Tamarom Brixy, prijavila na međunarodni program "Actors of Urban Change", u organizaciji Zaklade Robert Bosch i mreže MitOst. Među 127 prijavljenih projekata, njihov je odabran u prvih deset, a kako bi promijenile izgled Gornjeg grada, na raspolaganje su dobile pet tisuća eura.

– Proveli smo i vlastito istraživanje među stanarima, koji tvrde da nemaju mjesto okupljanja te da Gornji grad noću gotovo ne živi – kaže Marta Klepo, dok arhitektica Tamara Brixy dodaje kako će, nakon što pristignu svi radovi, odabrati najbolje i realizirati ih te predstaviti građanima početkom listopada. Bit će to u sklopu Festivala svjetla, kada će spomenute lokacije dodatno oživjeti raznim događanjima.

Tura kreće 11. lipnja

– Primjerice, građani i ne znaju da u dvorištu na Markovu trgu Zagrebački solisti imaju svoje prostorije. Tako ćemo nastojati u suradnji s njima organizirati koncerte... Malo njih prolazi i Klancem Grgura Tepečića, uskim pješačkim prolazom koji povezuje Mesničku i Matoševu ulicu – kaže kustosica i povjesničarka umjetnosti Tereza Teklić te dodaje da će organizirati i obilazak gornjogradskih lokacija pod vodstvom Saše Šimprage kako bi građane i umjetnike upoznale s kontekstom natječaja.

– Kako je već radio na sličnim projektima, Šimpraga će govoriti o povijesti i sadašnjem stanju lokacija. Polazak je 11. lipnja u 19 sati s platoa Gradec – rekla je dizajnerica Katarina Zlatec, koja je, zajedno s Petrom Milički izradila i internetsku stranicu www.mjestimice-svjetlo.org, na kojoj će objavljivati i opisivati faze razvoja projekta.

Komentara 1

Avatar tajar
tajar
21:24 10.06.2014.

Bravo cure, no niste se baš morale slikati ispred najružnije zgrade na Gornjem gradu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije