Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Maštovitim osvjetljenjem Gornji grad od jeseni će oživjeti i noću

Novac dobile iz Zaklade Robert Bosch i raspisale natječaj za intervencije u javnom prostoru, prijaviti se može do 26. lipnja
10. lipnja 2014. u 14:00 1 komentara 2661 prikaza
03.06.2014., Zagreb - Arhitektice Tamara Brixy, Marta Klepo, Katarina Zlatec i Tereza Teklic pokrenule su inicijativu prostornog osvjetljenja Gornjeg grada.  Photo: Jurica Galoic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Ljepote Gornjeg grada od jeseni će turisti i građani moći vidjeti u drukčijem svjetlu. I to zahvaljujući ideji arhitektice, kulturne menadžerice, povjesničarke umjetnosti i dizajnerice, koje su odlučile ukazati na problem tog starog dijela grada i riješiti ga minimalnim intervencijama. Park Grič, Klanac Grgura Tepečića, dvorište na Trgu sv. Marka 9 i plato Gradec unaprijedit će u sklopu projekta koji su nazvali Mjestimice svjetlo.

Najboljih deset

– Raspisale smo natječaj kako bismo kroz privremene umjetničke instalacije koje svjetlo koriste kao primarni umjetnički medij naglasile urbane probleme te ukazale na potencijal lokacija odabranih u suradnji sa stanovnicima gradske četvrti – rekla je menadžerica Marta Klepo, koja je projekt, zajedno s kolegicama Terezom Teklić, Katarinom Zlatec i Tamarom Brixy, prijavila na međunarodni program "Actors of Urban Change", u organizaciji Zaklade Robert Bosch i mreže MitOst. Među 127 prijavljenih projekata, njihov je odabran u prvih deset, a kako bi promijenile izgled Gornjeg grada, na raspolaganje su dobile pet tisuća eura.

– Proveli smo i vlastito istraživanje među stanarima, koji tvrde da nemaju mjesto okupljanja te da Gornji grad noću gotovo ne živi – kaže Marta Klepo, dok arhitektica Tamara Brixy dodaje kako će, nakon što pristignu svi radovi, odabrati najbolje i realizirati ih te predstaviti građanima početkom listopada. Bit će to u sklopu Festivala svjetla, kada će spomenute lokacije dodatno oživjeti raznim događanjima.

Gornji grad čitatelji opominju Želimo li doista takav Gornji grad: srušeni stupovi i zidovi kao 'napuštena siročad' Gornji grad prizori galerija fotografija Zagrebačke priče: Gornji grad živi i dobiva stari sjaj

Tura kreće 11. lipnja

– Primjerice, građani i ne znaju da u dvorištu na Markovu trgu Zagrebački solisti imaju svoje prostorije. Tako ćemo nastojati u suradnji s njima organizirati koncerte... Malo njih prolazi i Klancem Grgura Tepečića, uskim pješačkim prolazom koji povezuje Mesničku i Matoševu ulicu – kaže kustosica i povjesničarka umjetnosti Tereza Teklić te dodaje da će organizirati i obilazak gornjogradskih lokacija pod vodstvom Saše Šimprage kako bi građane i umjetnike upoznale s kontekstom natječaja.

– Kako je već radio na sličnim projektima, Šimpraga će govoriti o povijesti i sadašnjem stanju lokacija. Polazak je 11. lipnja u 19 sati s platoa Gradec – rekla je dizajnerica Katarina Zlatec, koja je, zajedno s Petrom Milički izradila i internetsku stranicu www.mjestimice-svjetlo.org, na kojoj će objavljivati i opisivati faze razvoja projekta.

Prijedlozi

Na natječaj Mjestimice svjetlo mogu se prijaviti i građani. Predložiti se mogu intervencije na drugim lokacijama Gornjeg grada, uz obrazloženje izbora lokacije. Otvoren je do 26. lipnja, prijave na natjecaj@mjestimice-svjetlo.org.

sas
PREVENTIVA
Liječnik savjetuje: U ovim situacijama je potrebno tražiti drugo mišljenje stručnjaka

A1 izdvaja za Vas

  • Avatar tajar
    tajar:

    Bravo cure, no niste se baš morale slikati ispred najružnije zgrade na Gornjem gradu!