Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sastanak zbog zgrade

Mamutica: Oštećenja zaustavila sanaciju platoa

Mamutica (1)
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
12.02.2013.
u 09:19

Bez elaborata se ne može nastaviti s radovima prostora ispred Mamutice, najveće zagrebačke zgrade

Obnova platoa ispred najveće zgrade u gradu Mamutice u kojoj stanuje oko 5000 stanara, pala je u drugi plan.

Statički proračun

Kako doznajemo, radovi su stali zbog oštećenja na nosivoj konstrukciji objekta sa 1169 stanova.

Zbog sigurnosti plato se ne smije obnoviti prije nego se napravi statički proračun konstrukcije zgrade, a koji će precizirati prijeti li opasnost od urušavanja platoa te je li potrebno ojačavanje temelja objekta u Travnom.

Zbog istog problema jučer je u Vijeću gradske četvrti Novi Zagreb – Istok održan i hitan sastanak predstavnika stanara s gradskim predstavnicima i stručnjacima, no o detaljima tog sastanka nitko od sudionika nije htio govoriti.

– Primijećena su neka odstupanja pa su angažirani statičari da utvrde o čemu je riječ jer bez tog elaborata ne može početi dogovorena sanacija – pojasnio je kratko razlog hitnog sastanka Domagoj Nobilo, predsjednik Mjesnog odbora Travno.

Statički proračun konstrukcije trebao bi biti gotov do 15. travnja, a tko će financirati oštećenja na nosivim konstrukcijama, još se ne zna. Kako tvrde stručnjaci, prije bilo kakvog zahvata na platou, uzrok štete na konstrukciji treba riješiti.

Obnova od 24 milijuna kn

– Statičari moraju utvrditi koji su elementi oštećeni, koliko je oštećenje veliko i utvrditi kakva je sanacija potrebna. Beton, za razliku od drveta i nekih elastičnih građevinski materijala nema zvuka, a u pojedinim slučajevima ni pukotina i ponekad se zna urušiti bez najave – pojasnio je Ivan Jurković, inženjer građevine.

Grad je u ovogodišnjem proračunu za obnovu platoa Mamutice osigurao sedam milijuna kuna, što bi trebalo pokriti samo prvu fazu obnove, a kompletna obnova stajat će ukupno 24 milijuna kuna.

Financijski plan odobrila je i Gradska skupština, no nakon dugo očekivana zahvata, pitanje je koliko će se sada morati potrošiti za cjelokupnu sanaciju.

Iz gradskog Ureda za uređenje i izgradnju grada koji bi projekt trebao i realizirati, a čiji su predstavnici kako nam je potvrđeno bili na jučerašnjem sastanku, nismo dobili pojašnjenje o novootkrivenom problemu u Travnom.  

>> Za sanaciju opasnog platoa ispred Mamutice 24 milijuna kuna

Ključne riječi

Komentara 2

ME
mek
13:07 12.02.2013.

Dali postoji u dokumentaciji po kojoj je " mamutica" izgrađena, geološki nalaz terena na kojem danas stoji to veliko zdanje. Opće je poznato da je Novi Zagreb građen na terenu bivše močvare.

IB
Ibra22
16:31 12.02.2013.

Mamutica stoji na istom mjestu preko 20 godina, a ti se sad našao pametan sa močvarom....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije