Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
imaju odvojene sobe

Mali zmaj dobio nove prostore: 'Klincima je super u šarenih 60 kvadrata'

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/4
17.09.2021.
u 11:07

Organiziraju programe koje vode psihoterapeuti, pedagozi, logopedi... ali i razne radionice

Tri je dana umjetnica Melinda Šefčić oslikavala zidove motivima zmaja, palmi, pelikana, cvijeća... a onda su joj u pomoć “uskočili” i klinci iz udruge Mali zmaj te su zajedno dovršili posao. Udruženim su snagama tako kreirali razigran i ugodan ambijent u kojem će siromašna, nezbrinuta i djeca s poteškoćama u razvoju boraviti te raditi s pedagozima, psihoterapeutima, logopedima, medijatorima i ostalim stručnjacima iz udruge. Riječ je o novih, dodatnih 60 četvornih metara u Ulici grada Mainza, koje su dobili na dugoročno korištenje od Wiener osiguranja, koje je uz to omogućilo angažman kako Melinde, tako i drugih umjetnika za dobrobit djece korisnika udruge. Sam prostor je dan udruzi na korištenje od početka travnja 2021.

Dolaze i iz drugih gradova

Budući da rade s ranjivim skupinama djece kojoj treba siguran i privatan prostor, prijeko im je bila potrebna lokacija gdje će se osjećati ugodno, opušteno i spremno za razgovor sa stručnjacima. Kroz njihov je sustav prošlo i prolazi na desetke djece, od koje je većina iz Zagreba, no dolaze i iz Karlovca, Rijeke, Osijeka... Dugoročni im je cilj otvoriti podružnice u drugim gradovima Hrvatske kako roditelji i klinci ne bi morali na terapiju i na radionice putovati u metropolu.

– Puno nam znači što imamo odvojene sobe jer se djeci lakše otvoriti iza zatvorenih vrata. Imamo svoje prostore u Našičkoj, ali segmenti su odvojeni panoima i često ondje imaju neku distrakciju pa smo zato jako zahvalni na novom mjestu za rad – govori Martina Leopold, predsjednica udruge koja vodi i likovne radionice. A u novim se prostorijama nalaze lutke za izražavanje emocija, kartice za govor, senzorička oprema, didaktički instrumenti... Ondje su i kućica za lutke s kojom djeca kroz igru simuliraju priče o odnosima u obitelji, slagalice za razvoj logičkog razmišljanja te oprema za senzoričko razmišljanje, odnosno za raspoznavanje boja i veličina.

– Djeca su oduševljena. Vidi se napredak kod njih te da su se više otvorila našim stručnjacima, odnosno volonterima, jer su se, pretpostavljamo, osjećala slobodnije budući da je ovdje mirnije i intimnije – kaže Tajana Radotić, koja je zadužena za komunikacije u udruzi. Dodaju i da na proljeće planiraju promovirati rad Malog zmaja na pročeljima koja će oslikati poznati street art umjetnici Lunar i Tea Jurišić.

– Cilj je kroz umjetnost podići svijest o važnosti rada s djecom bez odgovarajuće roditeljske skrbi – objašnjavaju. 

Art ih uči zajedništvu

U sklopu projekta umjetnica Melinda Šefčić pokrenula je i program art terapije. Vodi radionice na kojima djeca crtanjem, bojenjem i igrom prikazuju svoje najdublje mentalne crte.

– Specifičnost je umjetničkih radionica to što izražava i osvještava ono najskrivenije područje pojedinca. I upravo tako, kada se djeci zada tema, prvo se moraju koncentrirati na nju, doskočiti tome što bi nacrtali, osluhnuti što će drugi napraviti, a potom i krenuti s kreativnim uobličavanjem svog rada. Taj je proces veoma poseban jer je djeci crtežom lakše verbalizirati misli i osjećaje nego riječima – kaže M. Šefčić.

Napominje kako joj je neprocjenjivo iskustvo rada s djecom, posebice oslikavanja prostora koje izaziva veliku reakciju.

– Kada zamisle, primjerice, neku životinju, prvo je svi individualno crtaju na velikom papiru. Potom se kreće u ispunjavanje zajedničke pozadine, stvara se jedan rad koji potiče na konverzaciju, a pozitivan utjecaj prenose jedni na druge. Grade svijet koji ih uči o zajedništvu te društvenoj svjesnosti i odgovornosti – zaključuje umjetnica.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije