Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRIČE

Majčin dan u ZOO-u: Sva lica majčinstva u životinjskom svijetu

ZG Zoo
Foto: ZOO
1/6
08.05.2020.
u 10:42

Kako su mnoge životinje u Zoološkom vrtu uključene u uzgojne programe, velika se pozornost pridaje njihovu razmnožavanju te podizanju mladunaca.

Povodom Majčina dana koji se obilježava u nedjelju, ovaj će vikend edukatori u Zoološkom vrtu razotkrivati kako izgledaju majčinstva u svijetu životinja. Kako bi priča bila zanimljivija, pričat će je iz perspektive svojih najpoznatijih stanovnica, a objavit će se na internetu.

„Kada dolazi na svijet, moje mlado može težiti i do 32 kilograma. E, to je porod! Unatoč tome nakon petnaestak minuta, mladunac se diže na noge, a za sat vremena trči. S mladuncima imamo snažnu vezu. Prvih nam dana ne prilazi nitko iz krda. Tijekom tog vremena ostale zebre uočavaju novog člana naše zajednice i uče ga prepoznati po mirisu, glasanju i izgledu“, kazala je edukatorica Marija Starčević ono što bi nam zebra Sabina ispričala da može govoriti. Njezina prvorođenka Cheeza ima dvije godine, a mala Iskra uskoro će navršiti dva mjeseca.

Foto: ZOO

Ove je godine stotinjak metara dalje na svijet došao jedan mali merkat.

„Naši se mladunci rađaju slijepi i gluhi te su potpuno ovisni o nama. Čak ne mogu niti obavljati nuždu bez da ih mi na to ne potičemo. Oko njih imamo mnogo posla, ali, sva sreća, u našim skupinama postoje svojevrsni dječji vrtići. Starije ženke čuvaju mladunce dok smo mi ostali na poslu, tj. dok skupljamo hranu“, kažu edukatori da bi kazala mama merkatica.

Foto: ZOO

Kako su mnoge životinje u Zoološkom vrtu uključene u uzgojne programe, velika se pozornost pridaje njihovu razmnožavanju te podizanju mladunaca.

„Naš Zoološki vrt ima veliko iskustvo u brizi za životinje, a najbolje potvrde za to stižu nam svakoga proljeća i ljeta. Tada s diskretnom znatiželjom pratimo što se događa u nastambama naših životinja. Donošenje mladunaca na svijet osjetljivo je razdoblje kada je za mladunce i njihove majke najbolje da budu na miru. S druge pak strane moramo ih motriti kako bismo mladuncima i njihovim roditeljima mogli ako se ukaže potreba, priskočiti u pomoć“, kazao je Damir Skok, ravnatelj vrta.

Jedan od najpopularnijih mladunaca u Maksimiru trenutačno je divovski mravojed. Spol mladunčeta Olivera Ariel još se ne zna. Kad se rodio, mladunac je bio ista mama. Naime, mladunac izgleda kao i odrasle jedinke – ima gusto krzno, iste šare, dugački rep i izduženu glavu. Idućih se devet mjeseci nosi na majčinim leđima. U tom razdoblju dosegne gotovo polovinu njezine veličine.

Foto: ZOO

U nastambi crvenih pandi trčkaraju Dudek i Regica, veseli blizanci mame Eme i tate Popija.

„Šest tjedana prije okota postanemo okruglaste, pospane i usporene, a nekoliko dana pred okot svijamo gnijezdo. Čujemo da i mnoge „ljudice“ tada pojačano čiste kuću. Onda nas razumijete! Brižne smo čistunke“, priča je crvenih pandi koju bi razumio dr. Dolittle.

Foto: ZOO

Kalifornijska morska lavica poručila bi da je se roditelji sjete kad su s djecom na moru ili u bazenu: „Naši mladunci spadaju među najrazigranije! Uvijek su spremni na vratolomije u vodi! Skaču, plivaju, rone, igraju se loptom…“

Hanumanovi su languri vrsta iznimno zaštitnički nastrojena prema mladuncima, a majke su najveće zaštitnice. Razlog leži u činjenici da ženke iz drugih skupina znaju otimati mladunce. Zato su majke spremne dati svoj život kako bi ih zadržale ili čak vratile natrag.

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar DorothyAL84
DorothyAL84
10:01 10.05.2020.

ww︆︅​w​​︆︅.​​ki​s︆︅​s​t​​o​k​.​c​o︆︅​​m

Avatar BarbaraUW99
BarbaraUW99
22:19 09.05.2020.

w​w︅︆​w​.​​l​o︅︆v​e​︅︆​x​​x​​.​c​︅︆l​​u​b

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije