Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pravne zavrzlame

Ljutiti zakupci iz Savskoga gaja: Garaže su gradske, a mi moramo platiti popravak!

Foto: Jurica Galoić/Pixsell
1/5
30.01.2019.
u 12:50

Iako su ih uputili da za sanaciju dotrajalog azbestnog krova koriste pričuvu, ljutiti su zakupci iz Savskoga gaja.

Kada je Petra Puvača prije pet godina s Gradom potpisala ugovor o zakupu garaže na Naserovu trgu u Savskom gaju, nije, kaže, znala da je dotrajala i puna azbesta. Nije imala priliku, ističe, unaprijed vidjeti objekt, a 300 kuna mjesečne najamnine zvučalo je super. Danas garaža prokišnjava, raspada se i pod hitno joj je potreban popravak.

To ne bi bio nikakav problem, ističe, da Gradsko stambeno komunalno gospodarstvo (GSKG) nije njoj i drugim zakupcima poslalo troškovnik za sanaciju, procijenjenu na 25.000 kuna. Svakome na isti iznos. Zašto bi oni koji nisu vlasnici prostora morali plaćati popravak garaže, nikome nije jasno.

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Tako piše u ugovoru

– Mi kao zakupci nismo odgovorni za dotrajalost garaža koje nisu naše. Kad bi to bio stan, svima bi bilo jasno da gazda plaća popravke dokle god stanar nije skrivio kvar – ljutita je Petra Puvača (na fotografiji), koja usto ne može vjerovati da je riječ o tako velikom iznosu.

GSKG joj je velikodušno, kaže, ponudio tri roka oplate popravka, koji uključuje zamjenu azbestnog krova, i to 25.000 kuna na 10 godina, 25.272 na 12 i 28.145 kuna na 15 godina.

– Za taj novac mogu kupiti tri nove garaže – ističe P. Puvača, koja problem dijeli s još 20 zakupaca.

Grad svoju stranu priče objašnjava činjenicom da su potpisivanjem ugovora o zakupu korisnici garaža na Naserovu trgu na sebe preuzeli plaćanje zajedničke pričuve, a pozivaju se na Uredbu o održavanju zgrada.

– Sukladno tome, krovište koje je zajednički dio garaža plaća se iz pričuve – stoji u odgovoru Ureda za imovinsko-pravne poslove i imovinu Grada. Po tome ispada da ima zakonske osnove da korisnici plate sve troškove na garažama koje su zakupili, bez obzira na to što nisu njihovi vlasnici.

VIDEO Hrvatski apsurdi!

A koliki je saldo?

Petra Puvača priznaje da je bila svjesna da treba plaćati pričuvu, za što su ona i drugi zakupci izdvajali 16 kuna mjesečno.

– Nismo imali drugog izbora, nismo mogli utjecati na tekst ugovora – objašnjava i dodaje da nema problema s time da se iz tog fonda plate popravci ako je to jedino rješenje. No problem je to što nitko od zakupaca ne zna koliko je točno novca prikupljeno u pričuvu proteklih godina. Nikad, naime, nisu dobili pregled uplata, kao ni izvješće o saldu.

– Možda imamo prikupljenih 5000 kuna, a možda 50.000. Kako da sad znamo koliko novca, koji i nemamo, moramo dodati za popravak – pita se P. Puvača, dodajući da zbog toga što nemaju kontrolu nad pričuvom zakupci također ne mogu utjecati na odabir izvođača radova.

Grad, pak, na to odgovara kako pričuvama upravlja GSKG pa ondje mogu provjeriti i stanje na računu.

Zbog svih bi problema, međutim, ističe također P. Puvača, zakupci najradije ostavili garaže, no kako su počeli radovi na rotoru, parkirna mjesta u Savskom gaju postala su dragocjena. Garaže im sad, objašnjava, trebaju više nego ikada.

Vatrogasci gase požar koji je izbio u sauni hotela Esplanade

 

Ključne riječi

Komentara 6

Avatar cro.adris
cro.adris
12:56 30.01.2019.

Ma nemojte... Vi bi garaže koristili, ali ne bi ništa ulagali. Predivno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije