Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
promjene gup-a

Livadu na križanju Mandlove i Maksimirske 'pojest' će stanovi

Mandlova
Velinka Buljan
18.02.2016.
u 15:05

Zemljište koje je bilo dio afere Grad je bio dao Holdingu koji ga je potom od Grada i kupio, a sad ga se prenamjenjuje iz zelene zone u mješovitu. Na parceli je Holding već bio namjeravao graditi stanove po zagrebačkom modelu gradnje.

Generalni urbanistički plan, za čije je donošenje gradonačelnik Milan Bandić dao rok veljaču ove godine, nije na dnevnom redu današnje sjednice Gradske skupštine.

Prema prijedlogu izmjena GUP-a, o kojemu je završila javna rasprava, gradsko zemljište na križanju Maksimirske ceste i Mandlove ulice, koje je prije sedam godina bilo dio afere sumnjivih zamjena zemljišta, bit će prenamijenjeno iz zelene zone u mješovitu.

To znači da će se na sadašnjoj livadi moći graditi stanovi. To je zemljište poznato otkada je Grad namjeravao dio zemljišta zamijeniti s tvrtkom koju su vodili studenti, no nakon izbijanja afere od ideje se odustalo, a Grad je zemljište dao Zagrebačkom holdingu koji ga je obećao isplatiti kroz stanove koje će tamo graditi po zagrebačkom modelu stanogradnje.

40 godina “čuva” se parcela na križanju Maksimirske i Mandlove kao zelena i dio je “pluća” grada koji se ne bi trebao iskorištavati za ikakvu gradnju, smatraju urbanisti

Stanovi nisu sagrađeni pa je prije dvije godine Holding Gradu u gotovini platio 145 milijuna kuna. No zemljište se u GUP-u vodilo kao zelena površina i tek je sad Ured za gospodarstvo, na prijedlog Skupštine Holdinga, tj. gradonačelnika Bandića, inicirao promjenu namjene.

Urbanist Niko Gamulin drži da se parcela ne bi smjela prenamijeniti jer se za zelenilo čuva više od 40 godina i čini dio pluća grada.

– To je dio zelene zone koja ide od Medvednice, preko Mandlove i Borongaja do Savice. Bez obzira na atraktivnost te površine za gradnju, Grad bi trebao dugoročno razmišljati i voditi računa o očuvanju zelenila – mišljenja je Gamulin.

Zanimljivi su načini na koji se omogućila legalizacija nezakonitih građevina. Dijelovi društvenih namjena, primjerice u Retkovcu i Klaki, prenamijenjeni su u zelenu zonu kako bi se postojeće kuće mogle legalizirati.

Naime, moguća je takozvana “točkasta legalizacija” u zelenim zonama pa je, u nastojanju da se riješi problem legalizacije, dosadašnje građevinsko područje u društvenoj namjeni prenamijenjeno u zeleno u kojemu se ne može graditi, ali se može obaviti legalizacija. Gamulin drži da je Grad, kad već nastoji riješiti taj problem, trebao ta područja proglasiti građevinskim zonama.

Komentara 3

Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
16:45 18.02.2016.

Rodje neće prestati s proždiranjem zelenila. Jednoga će dana i Maksimir biti prenamjenjen.

TR
Trnjanec
17:15 18.02.2016.

Ma to, nabaci betona i kamenja, ubij svo zelenilo - da te čim više podsjeća na zavičaj.

KA
kažemja
22:06 18.02.2016.

Pa jel može tog pomahnitalog kamenjarca netko zaustaviti ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije