Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Limeno kazalište kupili da bi 10 godina propadalo

Montažni objekt koji je još 2007. dovezen iz Potsdama trebao se, uz ceh od 30 milijuna kuna, smjestiti u Sloboštini, a obećavali su da će “uzbudljivo ljeto” u njemu zaživjeti 2009.
09. svibnja 2019. u 13:12 1 komentara 527 prikaza
Foto: Grad Zagreb
Pogledajte galeriju 1/3

Uzbudljivo će to biti ljeto, a kako svatko zna da se uzbuđenja ne izazivaju samo tako, sasvim je logično da se baš to ljeto čeka, eto, već deset godina – jest ironično, ali drugi način da se o apsurdu nabavljanja takozvanog limenog kazališta govori vjerojatno ni ne postoji.

Zaljubljeni Shakespeare kazalište komedija Zaljubljeni Shakespeare: Trosatni spektakl pun strasti, humora i ironije

Ništa ni od obilaska

Mjeseci pred nama trebali su biti deseti po redu ispunjeni predstavama, koncertima i priredbama koje su se trebale odvijati u limenoj konstrukciji sa 600 sjedalica u Sloboštini, koju je prije 12 godina Grad dobio od Potsdama. Točnije, kako se poslije uspostavilo, nije brandenburško sjedište Zagrebu “limenka” baš poklonilo jer da bi naša metropola uopće konkurirala za njega, morala je platiti 80 tisuća eura, a onda je još 85 tisuća koštalo uređenje potsdamskog trga, koje je isto financirao Zagreb. Potom je još otprilike 18 milijuna kuna plaćeno da se kazalište u Njemačkoj demontira i dopremi ovamo. I stiglo je, te se smjestilo na Velesajam, a montiranje u Sloboštini, na području koje ima otprilike 23.000 kvadrata i nalazi se uz Zahradnikovu i Milankovićevu, trebalo je započeti 2009. E, baš tada se u čitavu priču umiješao USKOK koji je počeo istraživati zamjenu zemljišta između Grada i tvrtke Maestro gradnja. Jer Maestro je Gradu dao zemljište u Sloboštini, a zauzvrat je firma dobila područje kod Kninske ulice na Trešnjevci kako bi mogla graditi zgrade i 12,4 milijuna kuna jer “kvadrat na Trešnji bio je skuplji od onog u Novom Zagrebu”. Od uzbudljivog ljeta opet nije bilo ništa, a prije četiri godine istekla je i potvrda glavnog projekta na temelju koje se “limenko” može graditi.

Metalna konstrukcija montažnog kazališta na Zagrebačkom velesajmu | Autor : Zarko Basic/PIXSELL Foto: Zarko Basic/PIXSELL

Je li limeno kazalište, koje je gradsku blagajnu koštalo minimalno 30 milijuna kuna, iz Potsdama došlo da bi u dijelovima stajalo na Velesajmu, pitali smo Grad. Konkretno, zanimalo nas je što je uopće s projektom postavljanja montažnog kazališta, odnosno planira li se to i dalje te kada? Odgovor smo čekali tjedan dana, da bi nam jučer preko telefona pojasnili kako je za “limenka” nadležan pročelnik Ureda za kulturu Tedi Lušetić, ali odgovor ne moramo čekati jer ga nećemo dobiti. Neslužbeno smo, pak, doznali da je “limenko” i dalje na Velesajmu, odnosno da je ondje jedan dio, dok je većina konstrukcije pokradena. Pitali smo Velesajam smijemo li ga obići, na što su nam rekli da za to moramo imati pismenu dozvolu Grada.

Glumački postav Romea i Julije Midsummer Scene Dubrovački Romeo i Julija iz mafijaških su obitelji

Na parceli vrtovi

Prema podacima iz katastra, većina čestica s Trešnjevke i Sloboštine koje su bili u igri oko zamjene zemljišta prije deset godina u posjedu su Grada, s tim da je oko Kninske na Trešnji u međuvremenu izgrađena samo trgovina, a u Sloboštini, kamo je trebalo doći kazalište, gradski su vrtovi.

Gorenje gastro radionica
Gorenje gastro radionica
U suradnji s Večernjim listom i Gorenjem još je jednom otvorena Kuhaona
  • Deleted user:

    Možda da od ostataka naprave fakultet na kojem će Bandić predavati kolegi " praktična politika za svakog" !!