Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rezultati interventne mjere

Lani smo proizveli u Zagrebu 40 tisuća tona smeća manje nego 2015.

Odlukom Državnog inspektorata glomazni otpad Zagreba ne smije više voziti na odlagalište u Sisak, ali ni na Jakuševac
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
09.12.2021.
u 12:00

Projekt vrijedan 94 milijuna kuna sufinancira EU, a provodit će se do kraja sljedeće godine

Čist i zeleniji Zagreb želja je svih nas, a za to je ključan individualni pristup svakog pojedinca – rekao je predsjednik uprave Zagrebačkog holdinga Ivan Novaković na konferenciji projekta "Interventna mjera za smanjenje odlaganja komunalnog otpada nastalog u Zagrebu", koja je održana jučer na Velesajmu. Projekt vrijedan oko 94 milijuna kuna, od čega 75,6 milijuna financira Europska unija, počeo je sredinom studenog 2015., a provodit će se do kraja sljedeće godine.

Nositelji su Grad i Holdingove podružnice Zrinjevac i Čistoća u suradnji s Ministarstvom gospodarstva, a cilj mu je odvajanjem smanjiti količinu komunalnog otpada na odlagalištima. Zahvaljujući projektu, istaknuto je, Zagrepčani su u 2020. proizveli čak 40.000 tona komunalnog otpada manje nego 2015. Nabavljeno je i 56 vozila za odvojeno prikupljanje, sanirano oko 30 posto divljih odlagališta, uspostavljen sustav mobilnih reciklažnih dvorišta, a planiraju se nova ulaganja u opremu za biootpad, rečeno je na predstavljanju.

– Ovo je samo početak. Po odvajanju otpada Zagreb zaostaje za drugim europskim metropolama i potreban mu je iskorak. No ne možemo kopirati ono što rade drugi, već se prilagoditi postojećoj infrastrukturi – kazao je gradonačelnik Tomislav Tomašević.

 

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Duran Duran
Duran Duran
10:29 11.12.2021.

Uporni ste, neme kaj. Ne kužim kak vam ne dosadi gnjaviti ljude takvim lažima i obmanama. Svima je jasno da muljate, pokapate struku (ako i postoji), opravdavate se, a činjenice vam ne idu u korist. U 60 godina promijenili stee tisuće vozila za odvoz smeća, ali ta vozila rade isti posao desetljećima - voze SAV otpad na jednu hrpu na vaš čuveni Jakuševac. Mijenjaju se vlasti i boje vozila, ali greške se ne mijenjaju !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije