Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Provjerili smo

Kupanje po novim pravilima je OK, zapinje tek na tuširanju prije bazena

06.08.2020.
u 08:40

– Novo je to pravilo koje kupačima najviše smeta. Spasioci ih znaju opomenuti pa oni viču da su se tuširali kod kuće. No ne mogu ni spasioci sve vidjeti i na savjesti kupača ostaje hoće li se pridržavati onoga što je propisano – kaže voditelj bazena u Utrini Anto Josić.

Prošlo su ljeto na kupanje dolazili s prijenosnim hladnjacima punima sendviča i hladnog pića. I unatoč tome što ih ove sezone ostavljaju doma jer se ne žele predugo zadržavati, navika Zagrepčana da se za vrućeg ljetnog dana rashlade na bazenu nije nestala. Samo se prilagodila novim uvjetima koje je nametnuo COVID-19, odnosno mjerama koje je propisao Nacionalni stožer civilne zaštite, a strogo ih se drže u ustanovi Upravljanje sportskim objektima koja vodi brigu i o bazenima metropole.

Dezinfekcija od porte

Tako u Sportskome parku Mladost, jednom od omiljenih kupališta, već na porti na kojoj se kupuju ulaznice za vanjske i unutrašnje bazene počinje protokol dezinfekcije.

– Na ulazu se prolazi po krpi natopljenoj antiseptikom kako bi se cipele očistile od bakterija i virusa. Tu je, naravno, i dezinfekcija za ruke, a ulazi se, kao u gotovo svaki zatvoreni prostor, s maskom. Vodi se i evidencija pa posjetitelji moraju ostaviti svoj kontakt, odnosno ime, prezime i broj mobitela – objašnjava voditelj Vid Privora. Maske u svlačionicama i na bazenima ne treba nositi, a prije ulaska u vodu prolazi se nogoperom, što su, dodaje, imali i prije korone. Na vanjskim je bazenima dopušteno 500 ljudi, dok ih je ranije znalo biti od 1500 do 2000, a u unutrašnjim smije biti maksimalno osam osoba na jednoj tzv. tračnici.

– Spasilačka se služba sad, osim što obavlja svoj standardan posao, brine i o tome da se ljudi ne grupiraju, a vani smo uklonili ležaljke – kaže Privora dodajući kako je to bilo jednostavnije nego da se stalno, budući da se nakon svake upotrebe trebaju dezinficirati, mora pratiti tko je, gdje i kada sjedio. Spasioci koji su po novom i nadzornici, pak, ne razdvajaju obitelji i male grupe prijatelja, a zasad, hvali Privora posjetitelje, nije bilo nikakvih problema. Zagrepčani se, naime, pridržavaju mjera, a za neke su one čak i preblage.

– Trebalo bi preporučiti da se maske nose i na bazenima. Zato mi ciljamo dolaziti po nestabilnijem vremenu jer znamo da tada nema gužve – govori Ankica Radoš koja je na Mladost stigla s djecom. No bračni par Terezija i Željko Babić smatra da su mjere baš izbalansirane.

04.08.2020., Zagreb - Bazen Utrina u doba koronavirusa. Photo: Marko Prpic/PIXSELL
Foto: Ilustracija/Marko Prpic/PIXSELL

– Dolazim gotovo svaki dan i nisam osjetio razliku otkako su uvedene restrikcije. Imam osjećaj da je sve normalno – ističe 73-godišnjak. No problem s nekim mjerama ima dio kupača na zatvorenome bazenu u novozagrebačkoj Utrini. Ondje su također obavezni dezinfekcija i upisivanje na ulazu, no neki se ne žele tuširati prije nego što uđu u bazen.

– Novo je to pravilo koje kupačima najviše smeta. Spasioci ih znaju opomenuti pa oni viču da su se tuširali kod kuće. No ne mogu ni spasioci sve vidjeti i na savjesti kupača ostaje hoće li se pridržavati onoga što je propisano – kaže voditelj Anto Josić.

Zaštita u wellnessu

Ležaljke su i na bazenu u Utrini poslagane jedna na drugu umjesto da se njima koriste, a ako se žele ispružiti, posjetitelji mogu donijeti svoju prostirku. Za našega se obilaska, pak, dva sata nakon otvaranja kupalo 56 rekreativaca.

04.08.2020., Zagreb - Bazen Utrina u doba koronavirusa. Photo: Marko Prpic/PIXSELL
Foto: Ilustracija/Marko Prpic/PIXSELL

– Dnevno ih ima između 170 i 200, a u normalnim okolnostima broj bi bio dvostruk. A i ovi koji dođu zapravo odrade trening i ostaju sat do sat i pol – ističe Josić. Vodu s natrijevim hipokloritom, koji ujedno i dezinficira, dodaje, interno ispituju svaki dan, a jednom mjesečno dolaze i iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”. Maske se kod njih nose od ulaza u objekt do svlačionice, a za boravak u zatvorenim prostorima preporučuju ih i u Termama Tuhelj, koje su među omiljenim toplicama Zagrepčana. Pogotovo u wellnessu, gdje su maske obavezne i tijekom masaže, a i ondje se također vodi evidencija posjetitelja. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije