Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Krađa manje, ali jer se računaju bicikli od 2000 kn

Policija apelira na građane da ne kupuju bicikle od neovlaštenih osoba ili da barem zatraže račun.
21. lipnja 2015. u 09:00 5 komentara 1999 prikaza
Bicikl
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Sve veći broj biciklista u Zagrebu, osim o sigurnosti u prometu, brigu stalno vode i o zaštiti vozila od krađa – kojih je sve više. Primjer je i nedavna krađa bicikla naše čitateljice s Trešnjevke kojoj je prvo ukraden kotač, a zatim i svi ostali dijelovi, osim okvira, koji je ostao privezan za stup.

Iako policijska statistika pokazuje pozitivne trendove, odnosno pad broja krađa, Sindikat biciklista tvrdi kako je realnost drugačija. Naime, prema prošlogodišnjim brojkama PUZ-a, od siječnja do svibnja ukradeno je 135 bicikala, a u istom razdoblju ove godine nestalo ih je 94. Ipak, Vladimir Halgota, dopredsjednik Sindikata biciklista kaže kako je samo riječ o promjeni definicije.

– Prije se pod krađom vodilo svako otuđenje bicikla vrednijeg od 1000 kuna, a sada je taj prag podignut na 2000 kuna pa ispada da ima manje krađa – objasnio je Halgota te napomenuo kako se u posljednjih nekoliko godina ipak uvelike poboljšala suradnja sa zagrebačkom policijom. Tako je ove godine riješeno 47 krađa, odnosno 50 posto njih. No, to ne znači da je svaki put bicikl pronađen, nego samo da je dokazano da je ukraden, preprodan, rastavljen ili odbačen.

Kako bi se smanjio broj krađa, iz policije apeliraju na građane da ne kupuju bicikle od neovlaštenih osoba ili da barem zatraže račun na uvid kako ne bi poticali krađu. Iz Sindikata biciklista napominju pak kako bi svatko tko prodaje bicikl trebao biti solidaran i objaviti serijski broj bicikla koji prodaje preko oglasnika kako bi se vidjelo da nije ukraden. Također, nadaju se skoroj objavi registra ukradenih bicikala, što se već dulje, kako kažu, najavljuje iz policije.

RECEPT ZA SAVRŠENI GRILL
Jeste li znali čemu služi daska za dimljenje: Meso s roštilja dobit će sasvim novu notu okusa

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar XPBAT XPBOJ€ XOPBAT
  XPBAT XPBOJ€ XOPBAT:

  Baš ;( Ali nije kriva policija nego Prekršajni zakon. Tamo je propisan taj iznos od 2.000 kn

 • Avatar nijeminišta
  nijeminišta:

  da bi policija bila još "uspješnija" treba povisiti taj prag na 5.000 kn - onda će se godišnje krasti samo par bicikala... i eto prave divote od "sigurnosti"...

 • Avatar Lumen_Štrumpf
  Lumen_Štrumpf:

  Ah, što i da uhvate lopova? Kazne su male, te to njemu(lopovu), jako malo znači...