Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SMJEŠTEN NA TRI LOKACIJE

Koronavirusom zaraženo 19 štićenika staračkog doma, prebacuju ih u bolnice

Milan Bandić
Foto: POOL
1/2
16.04.2020.
u 12:48

Inače, riječ je o domu za starije i nemoćne Bene Vita na zagrebačkom Bukovcu, a zaražene osobe doma hitna služba prevozi u zagrebačke bolnice, doznaje se neslužbeno

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" Zvonimir Šostar jučer je izvijestio kako se koronavirus probio u jedan privatni dom za starije i nemoćne osobe, gdje je smješteno 110 korisnika, od kojih je troje zaraženo. Nakon redovite sjednice Stožera civilne zaštite Grada Zagreba pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jelić danas je potvrdio kako su testirana 202 građana, a 24 je pozitivno. U spomenutom domu 19 štićenika je pozitivno i četiri djelatnika. 

– Tri korisnika premještena su u Kliniku za infektivne bolesti, ostale ćemo razmjestiti danas. Ovaj privatni dom smješten je na još dvije lokacije, a tamo će se danas napraviti 80 do 100 testiranja – kazao je Jelić.

Inače, riječ je o domu za starije i nemoćne "Bene Vita" na zagrebačkom Bukovcu, a zaražene osobe doma hitna služba prevozi u zagrebačke bolnice, doznaje se neslužbeno, prenosi Hina.

Gradonačelnik Milan Bandić komentirao je kako je zbog novonastale situacije jako tužan. 

– Baš smo došli u situaciju da konstatiramo kako sve držimo pod kontrolom, kad ono, jučer provala u privatni dom. I sve pada u vodu. Ne znam koliko će biti pozitivnih u druga dva doma, daj Bože da ne bude kao u prvom – komentirao je Bandić i zamolio da se djelatnike zagrebačkih domova ne vrijeđa.

Dodao je i kako mediji nisu izvijestili da je riječ o privatnom domu jer "onda ljudi misle da je gradski, odnosno Bandićev dom".

– Mene ne amnestira to što je to privatni dom, gradonačelnik treba biti dobar, to su naši građani, bez obzira na to bili u privatnom ili gradskom domu – poručio je dodavši da moli Boga i Majku Božju Bistričku da ovo što se dogodilo na jednoj od tri lokacije tog doma ne bude pravilo. 

Novinarima je podijelio i priopćenje o tome kako zaraze nema u domovima kojima upravlja Grad.

– U 11 domova za starije i nemoćne osobe Grada Zagreba, a koji djeluju na 17 lokacija u gradu, u kojima je smješteno 3799 korisnika te zaposleno 1383 djelatnika, za sada nije evidentirana ni jedna pozitivna osoba na COVID-19. Od početka pojave koronavirusa u Republici Hrvatskoj, Grad Zagreb cjelokupnoj situaciji pristupio je izrazito ozbiljno i odgovorno s obzirom na to da osobe starije životne dobi predstavljaju rizičnu populaciju te se primjenjuju sve dosad izdane upute i preporuke nadležnih tijela, a određene mjere provodile su se i prije izdavanja naputaka – navedeno je u priopćenju.

Pitanja je bilo i o obiteljima koji su nakon potresa smješteni u Studentski dom u Cvjetnom naselju, kao i o studentima kojima bi mogla ponovno početi nastava. 

– Do devetog mjeseca mislim da će djeca krenuti u škole i vrtiće. Oni koji se ne mogu vratiti u svoje domove, za njih ćemo se pobrinuti. Dobit će stanove od Grada na privremeno korištenje, a nadam se i od države. Ostali će se vratiti kući. Naglašavam, pri odlučivanju mora biti uključen socijalni kriterij jer to je jedini istinski kriterij kojim sam se oduvijek vodio – kazao je gradonačelnik i dodao kako nitko nikada u Zagrebu nije ostao bez krova na glavom i toplog obroka.

Zamjenik načelnika PU zagrebačke Dubravko Teur prokomentirao je kako su u protekla 24 sata utvrđena četiri kršenja samoizolacije, a jedan trgovački obrt radio je izvan radnog vremena.

 

Komentara 12

BU
Bubalamala
13:37 16.04.2020.

Građani grada Zagreba, nemojte dopustiti da vam gradonačelnik bude tužan!

DU
Deleted user
12:55 16.04.2020.

Naravno ministrica nema pojma o tome. Kada starci izgore u domu nije nadležna, kada se starci zaraze ona nema pojma.

SN
Snasasasalasa
22:20 16.04.2020.

Sto se tice epidemije, slusamo Dr. Berosa i ostale medicinare a ne Bandica, koji ni o cemu nema pojme.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije