Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
spas zahlađenje

Najezda komaraca u Zagrebu – evo gdje mali krvopije najviše grizu

komarac, komarci
Foto: Reuters/PIXSELL
1/7
29.08.2017.
u 09:45

Tvrtke id90. i Adria grupa, koje su zadužene za zaprašivanje, na teren izlaze na poziv građana. Danas su u Dugavama i Travnom

“Ma, užas”, “Nikad gore“, “Iziđem na pet minuta i imam milijun ugriza“, “Čini mi se kao da uopće nisu zaprašivali“, “Jedva čekam zimu, samo da više nema tih krvopija”... To su samo neki od komentara građana kada su u pitanju komarci. Dugo toplo ljeto pogodovalo je njihovu širenju, pa su mnogi zaključili da ih nikada nije bilo više. Kakvo je stvarno stanje na terenu provjerili smo u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar“, odnosno u njegovu Odjelu za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju.

Repelenti, mreže...

Voditeljica odjela Ana Klobučar objasnila nam je kako je ove godine zabilježeno znatno manje proljetnih vrsta komaraca u odnosu na prošlu godinu zbog manje oborina u prvom dijelu godine, što je onemogućilo razmnožavanje komaraca u prirodi. No mir nije dugo potrajao budući da se ljetni komarci češće razmnožavaju u umjetnim leglima. To mogu biti otvorene posude s vodom u dvorištima i vrtovima te različiti predmeti u kojima se skuplja voda.

– Građani tako nehotice sami uzrokuju povećan broj komaraca u pojedinim kvartovima i ulicama, a najviše ih je u onim dijelovima grada u kojima prevladavaju obiteljske kuće kao što su Dubrava i Trešnjevka – govori Ana Klobučar koja apelira na građane da se drže savjeta za suzbijanje komaraca. Upute kako postupati još su u srpnju stigle u sandučiće uz račun za komunalne usluge. Također, kako bi se zaštitili od uboda, građanima se savjetuje da koriste repelente, sredstva koja odbijaju komarce. Kod kuće im se, pak, preporučuje korištenje mreža i zavjesa za kukce, a svakako ih treba dodatno postaviti iznad kreveta i dječjih kolica. A pri boravku u područjima gdje je mnogo komaraca treba nositi odjeću svijetlih boja te duge rukave i duge hlače.

Stručnjaci ističu da se broj uboda mjeri standardnom metodom – utvrđuje se koliko komaraca sleti na tijelo tijekom 15 minuta. Prema podacima deratizacijskih tvrtki, smatra da je riječ o rizičnom kvartu ako se nabroji više od 12 uboda u tom vremenu. Konačni je spas samo zahlađenje.

Danas Travno i Dugave

– Sezona aktivnosti komaraca traje ovisno o temperaturama. Ako je početak jeseni topao, komarci su u kontinentalnom dijelu Hrvatske aktivni i početkom listopada – objasnila je Ana Klobučar. A dok se temperature ne spuste barem ispod 10 stupnjeva, jedini je spas zaprašivanje. Suzbijanje komaraca u Zagrebu provode tvrtke Id90. i Adria grupa koje su sklopile ugovor s Gradom.

– U lipnju smo odradili veliku akciju zaprašivanja u suradnji s Nastavnim zavodom i tada je zaprašen veći dio grada. Odonda na teren izlazimo na pozive građana koji nam se mogu obratiti u svakom trenutku – poručili su iz tih tvrtki koje već danas opet izlaze na teren kada će od 5 do 7 sati ujutro, kada je aktivnost komaraca najveća, zaprašivati kvartove Travno i Dugave. Može ih se pozvati na brojeve telefona 01/3648000 i 01/2359970.     

Komentara 11

Avatar fuzzy
fuzzy
09:35 29.08.2017.

"Mali krvopije"?!? Ne, nego samozvani "novinari" koji ne poznaju ni gramatiku hrvatskog jezika za drugi razred pučke škole! Sramota!

BU
burza
10:20 29.08.2017.

A tek u Rudesu nesmes izaci van po dvoristu postavljamo spirale za obranu

TB
taras.buljba
10:05 29.08.2017.

Nemojte samo kmecati u Rugvici nikad ne prase bez obzira tko je na vlasti.Tako bog hoce i sta se tu moze. Iako na svakom racunu za vodu damo 10 eura za toboze razvoj opcine.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije