Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Koji kvartovi slabije spavaju, pokazat će nove karte buke

Cestovni promet treba provjeriti na barem 20 lokacija, a tramvajski na njih pet
25. rujna 2021. u 12:30 1 komentara 781 prikaza
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Grad putem javnog poziva koji je otvoren do 15. listopada traži tvrtku koja će u sklopu četvrtoga kruga izvještavanja za Europsku komisiju o situaciji s decibelima u metropoli provesti mjerenje i napraviti analizu podataka za izradu strateških karata buke. Time se prati koliko je okoliš zagađen bukom, rok za obavljanje posla je sedam mjeseci, a projekt stoji 480.000 kuna.

Zagreb: Tomislav Tomašević komentirao izborne rezultate i najavio kampanju za drugi krug KAKO ŠTEDI GRADONAČELNIK Tomaševićevi auti skuplji od Bandićevih, a nabavio ih je triput manje

“Za potrebe izrade strateške karte buke cestovnog prometa potrebno je provesti mjerenja na barem dvadeset lokacija u neprekidnom trajanju od najmanje sedam dana”, stoji u dokumentaciji. Za decibele koje proizvodi tramvajski promet pak, navodi se također, mjerenja su nužna na najmanje pet lokacija.

Posljednje karte izrađene su 2016. u sklopu trećeg kruga izvještavanja, a pokazuju da je za ukupno razdoblje dana, večeri i noći 26,7 posto stanovnika izloženo prekomjernim razinama buke cestovnog prometa. Usto ih je 2,9 posto izloženo preglasnom željezničkom prometu, a svega 0,05 posto prekomjernim razinama buke industrijskih pogona i postrojenja. Takvi podaci, stoji na stranicama Grada, ne odudaraju znatno od drugih europskih mjesta slične veličine. Na temelju tih informacija izrađen je 2018. i akcijski plan upravljanja bukom kako bi se smanjili njezini štetni utjecaji na okoliš.

POSVETILI MU EMOTIVNU OBJAVU
Zagrebački vatrogasci potreseni nakon smrti dječaka: 'Neke priče nemaju sretan kraj'
VELUX
Pametni dom današnjice
Osuđeni ste na zatvorene prostore? Donosimo načine kako ih učiniti ugodnijima i zdravljima
  • baba44713:

    Zašto se rade nove karte buke? Ništa nije učinjeno niti prema starima. Zašto prvo ne iskoristiti staru kartu od prije nekoliko godina, sanirati kritične točke, uložiti u bukobrane i kvalitetniju cestovnu podlogu, a ONDA raditi nove karte buke? Banana država ... prikaži još! bila i ostala, glavno da se rade studije...