Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
raspisan natječaj

Koji kvartovi slabije spavaju, pokazat će nove karte buke

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
25.09.2021.
u 12:30

Cestovni promet treba provjeriti na barem 20 lokacija, a tramvajski na njih pet

Grad putem javnog poziva koji je otvoren do 15. listopada traži tvrtku koja će u sklopu četvrtoga kruga izvještavanja za Europsku komisiju o situaciji s decibelima u metropoli provesti mjerenje i napraviti analizu podataka za izradu strateških karata buke. Time se prati koliko je okoliš zagađen bukom, rok za obavljanje posla je sedam mjeseci, a projekt stoji 480.000 kuna.

“Za potrebe izrade strateške karte buke cestovnog prometa potrebno je provesti mjerenja na barem dvadeset lokacija u neprekidnom trajanju od najmanje sedam dana”, stoji u dokumentaciji. Za decibele koje proizvodi tramvajski promet pak, navodi se također, mjerenja su nužna na najmanje pet lokacija.

Posljednje karte izrađene su 2016. u sklopu trećeg kruga izvještavanja, a pokazuju da je za ukupno razdoblje dana, večeri i noći 26,7 posto stanovnika izloženo prekomjernim razinama buke cestovnog prometa. Usto ih je 2,9 posto izloženo preglasnom željezničkom prometu, a svega 0,05 posto prekomjernim razinama buke industrijskih pogona i postrojenja. Takvi podaci, stoji na stranicama Grada, ne odudaraju znatno od drugih europskih mjesta slične veličine. Na temelju tih informacija izrađen je 2018. i akcijski plan upravljanja bukom kako bi se smanjili njezini štetni utjecaji na okoliš.

Komentara 1

BA
baba44713
12:17 27.09.2021.

Zašto se rade nove karte buke? Ništa nije učinjeno niti prema starima. Zašto prvo ne iskoristiti staru kartu od prije nekoliko godina, sanirati kritične točke, uložiti u bukobrane i kvalitetniju cestovnu podlogu, a ONDA raditi nove karte buke? Banana država bila i ostala, glavno da se rade studije...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije