Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Apsurd

Kninska ulica postala bezimena cesta bez izlaza

kninska
Davor Visnjic/PIXSELL
15.09.2012.
u 12:00

Do stanara sada ne može doći Hitna pomoć, vatrogasci ni Čistoća, a reakcije nadležnih institucija, od Ministarstva do Grada, još se čekaju

Ostali smo bez izlaza, našu su ulicu pretvorili u slijepu, ne mogu nam doći ni vatrogasci, ni hitna, ni Čistoća, započinju svoju nevjerojatnu priču stanari Kninske ulice na Knežiji, koji su jednog dana shvatili da njihove ulice više nema i da im je jedini izlaz, onaj na Zadarsku, trajno zatvoren.

Bez izlaza na Zadarsku

Kninska ulica ima sedam kuća u kojima starosjedioci žive već sedamdeset godina, a iako se sada nalazi u širem centru grada, Kninska je ostala makadamska ulica. Stanari su bez izlaza na ulicu ostali tijekom gradnje okolnih stambeno-poslovnih zgrada, no vjerovali su da je to samo privremeno, dok nisu dobili rješenje lokacijske dozvole za novi dućan koji se gradi pokraj njihovih kuća.

– Kada smo dobili rješenje, vidjeli smo da je čestica 5709, na kojoj se nalazi Kninska ulica, prebačena na drugu stranu, gdje se nalazi čestica 5445, koja se sada nalazi na mjestu naše ulice, s ucrtanom bezimenom cestom – kaže Brankica Tkalec, koja tu živi čitav život, kao i njeni susjedi. Tada su shvatili, kaže, da im neće vratiti izlaz na Zadarsku.

– Obraćali smo se svim institucijama, od gradske četvrti, preko Grada, policije, komunalnih inspektora, Ministarstva da nam vrate izlaz na Zadarsku, koji postoji otkad je ulice i ucrtan je u svim kartama. Uložili smo žalbe. Kad smo primijetili da je naša ulica premještena u lokacijskoj za Lidl, počeli smo tragati kako se to dogodilo i vidjeli da se od 2007. godine u lokacijskim dozvolama za dvije zgrade koje su građene na susjednim parcelama ponavlja slična pogreška. Ako se dovoljno puta ponovi, pogreška će postati istina, a mi više nećemo imati na temelju čega tražiti povrat izlaska na Zadarsku – kaže Tkalec. Dok im je ulica bila zatvorena, kao privremeno rješenje, na desnoj strani Kninske, prema Ulici braće Cvijić, napravljen je makadamski put, koju stanari nazivaju vododerinom.

Nisu protiv investicija

– Zbog tog puteljka i znaka parkiranja, koji se odnosi na donju ulicu, svi se ovdje dolaze parkirati. Ovo je deponij automobila. Zvali smo policiju, ali pauk se ne može ovdje popeti – ogorčen je Vjekoslav Peršin, bratić Brankice Tkalec. Slučaj je kulminacija ponavljanja birokratske greške u dokumentima, a ulica za koju su njihovi roditelji odvojili dijelove vlastitih parcela kako bi dobili pristupnu cestu, posljednjih je godina gotovo izbrisana.

– Nemamo ništa protiv investicija, drago nam je da se kvart razvija. Ali, ne mogu nas ovako okružiti i ucjenjivati – kaže Tkalec.

Iz Ministarstva su potvrdili kako su žalbu zaprimili te da će svoj odgovor dati u roku od 60 dana, dok predsjednik GČ Trešnjevka – sjever Saša Molan kaže da je to izvan njegove nadležnosti. Na pitanje zašto Kninska nikada nije ušla u program asfaltiranja, Molan kaže kako nikad nitko nije to potencirao niti spominjao tu uličicu.

– Po Trešnjevci ima takvih uličica koje su se izgubile. To područje je godinama bilo predviđeno za rušenje pa se valjda zbog toga nije diralo – kaže Molan.

Iz Grada se odgovor čeka.

Ključne riječi

Komentara 7

CH
chemica
13:35 15.09.2012.

Sjećam se slučaja iz Kine gdje lik viri iz svoje kućice, a oko njega sve iskopano. Investitor je silom odlučio izgraditi tvornicu, a pošto je privatno vlasništvo "nepovredivo", odlučio je lika otjerati na "suptilan" način. Izdržao je nekoliko dana na svom malom "otočiću" usred gradilišta. Ako smo već preuzeli neke stvari od Kineza ( najbolesnije moguće), hoćemo li preuzeti i smrtnu kaznu za korumpirane političare? Pobogu, kako može "nestati" katastarska čestica? Odšetala je "s druge strane"?! Otiđite u Katastar grada Zagreba kod šefa, on će vam sve objasniti i ispraviti pogrešku ako je nastala njihovom krivnjom. Nisu ama baš svi kriminalci, ima i poštenih ljudi. Uzmeš katastarski plan otprije deset godina ( ili kada je već čestica formirana) i priložiš novo stanje. Ništa bez geodeta u Katastru. Di će ti nekakav Molan pomoći? Ekonomist.

VI
Vito
08:14 16.09.2012.

– Po Trešnjevci ima takvih uličica koje su se izgubile. To područje je godinama bilo predviđeno za rušenje pa se valjda zbog toga nije diralo – kaže Molan. Izgleda kao da je prijatelj horvatinčića... Dobro da nije novinarima odgovrio - - tamo su štakorašnice koje moramo porušiti... Bilo bi lijepo kad bi novinari objavili tko je, što ima, kako je do toga došao i gdje stanuje dotični Molan... Bilo bi zanimljivo saznati kako je od "fiće" došao do limuzine, a da radom nije nažuljao niti mali prst... Tako bi shvatili tko i na koji način određuje sudbinu Zagrebčana...

DE
detour
12:38 15.09.2012.

investitori prije gradjana, profit prije razuma.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije