Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
mala besplatna knjižnica

Glumio je velikog zavodnika u poznatoj seriji, a danas je razveselio mališane u Klinča Selima

Foto: Kreativni studio Zvrk
1/6
22.06.2023.
u 17:18

"Mala besplatna knjižnica" (Little Free Library) inače naziv je neprofitne organizacije sa sjedištem u SAD-u, a glavni im je cilj razmjena knjiga preko malih besplatnih knjižnica koje se postavljaju na brojnim trgovima, školskim dvorištima i slično

Sjećamo se ga se po brojnim ulogama u domaćim serijama, zapamćen je ostao i po ulozi zavodnika Davida Glowatzkog u seriji "Ne daj se, Nina", a splitski glumac Robert Kurbaša sada je postao i kum Male besplatne knjižnice u Klinča Selima.

Pokraj dječjeg igrališta u centru mjesta knjižnicu su, još u proljeće 2020., postavili Kreativni studio Zvrk, Općina Klinča Sela te Zajednica hrvatskih kulturno-umjetničkih Klinčaselskih udruga, a uz slavnog kuma sada je dobila i novo ruho. Naime, u stilu "Šume Striborove", bajke iz pera slavne Ivane Brlić-Mažuranić, oslikali su je učenici Osnovne škole Klinča Sela uz stručnu podršku učiteljice likovnog Magdalene Međeri. O važnosti čitanja iz zabave i zadovoljstva učenicima je govorila predsjednica Kreativnog studija Zvrk i jaskanske Matice hrvatske Klementina Škrabe, a Kurbaša je naglasio kako sa čitanjem i učenjem dolazi znanje koje je najbitnija stvar u rastu i razvoju svakog djeteta.

VEZANI ČLANCI: 

Mališanima je pod krošnjama klinčaselskog drveća pročitao i pjesmu "U travi" Antuna Gustava Matoša, a okupljenima se pridružio i ugledni hrvatski dramatičar i publicist, Jaskanac Nino Škrabe. Kurbaša inače, posljednjih nekoliko godina, često surađuje s jaskanskim Kazalištem Škrabe te Ogrankom Matice hrvatske, čiji je i član, a nastupio je i u brojnim programima u njihovoj organizaciji. 

"Mala besplatna knjižnica" (Little Free Library) inače naziv je neprofitne organizacije sa sjedištem u SAD-u, a glavni im je cilj razmjena knjiga preko malih besplatnih knjižnica koje se postavljaju na brojnim trgovima, školskim dvorištima i slično. U sklopu istoimenog programa na svijetu je registrirano više od 100.000 takvih knjižnica, u više od 90 zemalja, a svake godine svoje čitatelje nađu milijuni knjiga. Cilj programa je i omogućiti pristup knjigama za ljude svih dobnih skupina, promovirati pismenost te ljubav prema knjizi i pisanoj riječi.

VEZANI ČLANCI: 

A o Maloj besplatnoj Klinčaselskoj knjižnici od njezina otvorenja brine školska knjižničarka Sanja Šušnjara Raić, članica jaskanskog Ogranka Matice hrvatske, a koja je sudjelovala već u nizu Zvrkovih projekata namijenjenih djeci te poticanju čitanja i pisanja. A u održavanju knjižnice pomažu i školski domari Vlado Kufrin i Dario Lukšić.

Jaskanska udruga Kreativni studio Zvrk i Ogranak Matice hrvatske od 2018. provode i program "Vrelo zavičaja", s ciljem poticanja čitanja i pisanja kod djece i mladih, a u sklopu kojeg su Male besplatne knjižnice postavljene i u Jastrebarskom te Krašiću. Program, u sklopu kojeg su održane i brojne radionice kreativnog čitanja i pisanja za djecu i mlade, održava se uz potporu Ministarstva kulture i medija, Zagrebačke županije, Društva hrvatskih književnika te Grada Jastrebarskog. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije