Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bake znaju što valja

Kiselu repu u Zagorju zovu metlom za želudac, a upecali smo i najbolji recept

Zagreb: Prodaja repe i kiselog zelja na tržnici Dolac
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
1/4
15.01.2022.
u 09:00

Kisela repa se kuha sa svježim mesom, najbolje svinjetinom. Neki vole rebrica, neki carsko, a može se staviti i svinjski repić. To je prvi način, a može se dodati i grah ili kuhati samo s grahom, što je dobra opcija za vegane

Siječanj je vrijeme kada čistimo organizam od teške hrane koju smo konzumirali u prosincu. Kao jedan od najboljih čistača organizma u tradicionalnoj kuhinji kontinentalne hrvatske slovi repa, korjenasta biljka porijeklom s Bliskog istoka koja se u Europi uzgaja već tisućama godina. 

Na svom imanju u Zagorju u blizini Stubičkih toplica repu uzgaja i Jasminka Đonlagić. Zadovoljna je lanjskom sezonom koja je, veli, bila izvrsna za repu. 

-Pogledaj ovu, kao da je iz bajke- govori ona te pokazuje repu od šest kilograma koju su ljetos izvukli iz zemlje. Bilo je primjeraka i od devet kila, dodaje. repa je dobra, kaže, i sirova i kisela, a njen omiljen recept je onaj njene bake za varivo od kisele repe. 

-Repa se kuha sa svježim mesom, najbolje svinjetinom. neki vole rebrica, neki carsko, a može se staviti i svinjski repić. Ima i onih koji stavljaju suho, na meni eje draža varijanta sa svježim. To je prvi način, a može se dodati i grah ili kuhati samo s grahom, što je dobra opcija za vegane. Na laganoj vatri sve se kuha 40 minuta i onda poslužuje. Moja baka ej dodavah i kukuruzno brašno da se zgusne, no može se staviti i ono obično- navodi nam J. Đonlagić svoj omiljeni recept. Njena baka bila je velika ljubiteljica repe i kuhala ju je svake zime. 

-Uvijek je govorila da je repa metla za želudac. Idealna je za čišćenje cijelog organizama, a kila je samo 16 kuna- ističe naša sugovornica kod koje se može kupiti i zimnica, ukiseljeno povrće te zagorsko kiselo zelje. 

A da je Jasminkina baka u pravu kada kaže da je repa metla za organizam, pokazuju i istraživanja. Zbog svoje niske kalorične vrijednosti, odlična je za one koji žele smršaviti, puna je vitamina C, mangana i fitotvari. sadrži i visok udio vlakana koja smanjuju razinu kolesterola u krvi, a pomažu i kod probave.

Repa sadrži i vitamine iz skupine B kao što su folat (vitamin B9), koji pozitivno djeluje na zdravlje srca i razvoj živčanog sustava fetusa, i vitamin B6 koji je važan faktor za metabolizam aminokiselina, glukoze i masti. U repi je prisutan i vitamin K, čiji se nedostatak povezuje s osteoporozom i srčanim oboljenjima. Sadrži i minerale povoljne za zdravlje krvožilnog sustava i čvrstoću kostiju, kalij, kalcij, fosfor, zbog čega se preporučuje trudnicama, ali osobama koji imaju problema s funkcijom jetre. 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije