Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u Vukovarskoj

Kip blaženog Augustina Kažotića blagoslivljat će vozače i prolaznike

Zagreb: Sveta misa i blagoslov novog kipa
bl. Augustina Kažotića, prvoga hrvatskog blaženika
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/2
03.06.2020.
u 10:55

Postavljanje skulpture simbolički je završetak gradnje objekta koja je počela još 1998. godine

Smješten na južnoj fasadi crkve blaženog Augustina Kažotića u Ivanićgradskoj ulici na Volovčici, kip koji ga predstavlja ruku drži podignutu u zraku i čini se kao da će svakog trenutka načiniti križ u znak blagoslova. A Božji zagovor prvog hrvatskog blaženika svim vjernicima koji pored njega prolaze, kažu nam braća dominikanci iz te župe, upravo je razlog zašto su ga ondje i smjestili.

Zagovor i studentima

Nije ova pozicija odabrana slučajno, rekao je provincijal Hrvatske dominikanske provincije fr. Slavko Slišković koji je kip blagoslovio, jer se smještanjem baš na strani crkve koja gleda na Ulicu grada Vukovara želi prolaznicima pružiti blaženikov blagoslov. – Ova ulica jedna je od žila kucavica po kojoj brojni građani putuju gradom. Opasna je to i prometna cesta. Blaženi Augustin također je proveo cijeli život u putovanju pa stoga želimo potaknuti putnike, vozače i prolaznike da, kad prolaze pokraj ovog kipa, zamole nebeski blagoslov zagovorom našega blaženika – kazao je pater Slišković na svetoj misi koja je prethodila blagoslovu. Dodao je da Vukovarskom često prolaze i studenti i profesori na putu za sveučilišni kampus na Borongaju.

Blaženi Augustin također je bio student koji se školovao prolaze u svom životu. Zato i tu dobro dođe blagoslov – rekao je dominikanski provincijal. Augustinov blagoslov nad prolaznicima bio je motiv kojim se pri izradi ovog dva i pol metra visokog kipa od aluminija vodio njegov autor, akademski kipar Zoran Jurić. Nakon podrobnog proučavanja života blaženika rođenog 1260. godine, saznavši da je u Zagreb donio poseban, zagrebački oblik održavanja mise, isprva ga je htio prikazati s knjigom u ruci.

– No u dogovoru sa svećenicima župe, odlučili smo se usredotočiti na njegov čin blagoslova, s obzirom na lokaciju kipa – objašnjava Jurić. Blagoslov kipa, ističe župnik pater Marko Bijelić, točka je na “i” i simbolizira završetak cijele crkve koja je s gradnjom počela još davne 1998. godine, a u potpunosti je dovršena tek 2011., kad ju je posvetio kardinal Josip Bozanić. No povijest župe, kao i same crkve, seže desetljećima unatrag. Točnije, u 1922. godinu, piše u monografiji župe, kada su se hrvatski dominikanci nakon desetljeća putovanja po svijetu vratili u Zagreb. Osnovali su 1965. župu Kraljice Svete Krunice u Županovoj ulici, koja je bila okupljalište vjernika na području od Željezničarske kolonije sve do Vukomerca.

Misa na školskom dvorištu

– No ubrzo je postalo očigledno da je riječ o prevelikoj površini, pa je dio članova tog reda 1965. godine kupio kućicu u Ludinskoj 10 i pretvorio je u kapelicu blaženog Augustina Kažotića. Bila je namijenjena stanovnicima Ferenščice, Volovčice i Stare Peščenice – pripovijeda nam pater Marko.

No ubrzo je i ona postala pretijesna pa su se devedesetih godina mise održavale u dvorani Osnovne škole Frana Krste Frankopana u Ivanićgradskoj ulici. Tada su počele ideje o podizanju crkve i samostana nedaleko od škole, na križanju Ivanićgradske i Vukovarske. Gotovo 10 godina nakon dogovora s Gradom, 1998. ishođena je građevinska dozvola i počeli su radovi. Župa je osnovana 2001. u još nedovršenoj crkvi, a radovi su se, malo pomalo, nastavili idućih deset godina. Dug je stoga put ove crkve prema onom što je danas, ističe p. Marko, pa je zato blagoslov ovog kipa poseban događaj.

– Osim toga, kip nam je podsjetnik na to tko je naš blaženik i koji je njegov duh. Ima i veliko značenje za naš kvart. Ova župa smještena je točno između Volovčice i Ferenščice i srce je koje spaja oba kvarta. Naša su vrata uvijek bila otvorena za sve, a takav je bio i naš blaženik. Ovaj kip predstavlja čovjeka koji, poput nas, zbližava ljude – emotivan je bio pater Marko.

Ključne riječi

Komentara 2

DU
Deleted user
17:34 03.06.2020.

Hvala na ovom zaglupljujućem pamfletu. Hvala što ste uzeli i moj novac, a niste me pitali.

EX
Exar89
20:30 03.06.2020.

Kip će sigurno doprinijeti većoj sigurnosti u prometu. Treba jednog takvog postaviti na svakoj većoj cesti!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije