Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zagrebačke žene u medicini

Karola Maier Milobar bila je prva licencirana liječnica u Hrvatskoj, a nema ni vlastitu spomen-ploču

Zagreb: U Gradskoj ljekarni magistra Maja Vugrinec priprema razne kreme i gelove
Zarko Basic/PIXSELL
08.03.2022.
u 13:59

Današnju šetnju Zagrebom posvetili smo ženama u zagrebačkoj medicini i ljekarništvu, pa smo posjetili prvu ljekarnu čija je vlasnica bila žena i prisjetili se dvije važne zagrebačke liječnice.

Gornjogradska ljekarna "K crnom orlu" najstarija je ljekarna u Zagrebu, ali i druga najstarija u cijeloj Hrvatskoj. A kakve ona veze ima s Međunarodnim danom žena koji se obilježava na današnji dan? Otkrila je to turistička vodičkinja Josipa Šiklić, poznata kao Purgerica, koja je s nama otišla na još jednu šetnju Zagrebom. 

Ljekarništvo je prije bilo povezano s muškarcima, što je suprotno u odnosu na ono što vidimo danas kad dođemo u ljekarnu. A žene su nekoć bile vidarice, travarice. Jedna takva žena zvala se Vjera Rojc. Uoči Prvog svjetskog rata, 1913. godine, postala je prva žena ne samo u Zagrebu ili Hrvatskoj već u cijelom ovom dijelu Europe koja je većinski vlasnik jedne ljekarne. Kupila ju je tada za nekih 50 tisuća tadašnjih austrijskih dinara i time postala prva farmaceutska menadžerica. Bila je i velika znanstvenica koja je na ljekarništvu napravila pravu doktorsku disertaciju – pojašnjava Purgerica koja nas je zatim povela po Opatičkoj ulici koja je također, kako kaže, jedna "ženska ulica", s obzirom na to da je posvećena redovnicama klarisama. I pri tom nam ispričala kako Vjera Rojc nije bila jedina važna žena u području medicine i ljekarništva u Zagrebu jer grad obiluje velikim i zanimljivim ženama. 

 

– Jedna od njih bila je Karola Maier Milobar. Ona je bila Švicarka udana za Ličanina, koja je 1906. dobila prvu licenciju ikada u Hrvatskoj, ali i u širem europskom krugu za prakticiranje medicine kao ženska ordinacija. Bila je vrlo napredna za svoje vrijeme i za to se morala potruditi jer Medicinski fakultet u to vrijeme nije u punopravni studij primao žene, pa je studirala u Švicarskoj. U Berislavićevoj 3 otvorila je prvu praksu. Bila je jako svestrana: ujutro je prakticirala gastroenterologiju, a popodne je primala isključivo ženske pacijente. Bila je na raspolaganju i onima koji nisu mogli platiti njene usluge. Malo ljudi znaju da je bila i vrsna i strastvena fotografkinja. Voljela bih i da se njoj postavi spomen-ploča jer malo tko zna za nju – napominje Josipa Šiklić. 

Kornelija Sertić Ibler bila je prva žena koja je dobila medicinsku diplomu u Zagrebu. Negdje između 1917. i 1923. krenuo je njen obrazovni put. Bila je primarius, iznimno proaktivna u društvu, pripovijeda vodičkinja. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije