Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Kalinić: Iscurilo 130.000 l dizela, a Janaf je sve želio zataškati

Iako oni tvrde da je isteklo najviše 3000 litara dizela, prema našim informacijama isteklo je 130 tisuća litara – rekao je Kalinić koji tvrdi da je tu informaciju dobio od čovjeka "iz sustava".
23. srpnja 2010. u 11:37 11 komentara 18 prikaza
pavle kalinić
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Janaf je pokušao zataškati istjecanje čak 130.000 litara dizela – rekao je jučer Pavle Kalinić, pročelnik zagrebačkog Ureda za upravljanje u hitnim situacijama. Podsjetimo, u četvrtak je na Janafovu postrojenju na Žitnjaku došlo do istjecanja dizelskog goriva, a prema neslužbenim informacijama, radilo se o dvije do tri tisuće litara. I u MUP-u tvrde da je isteklo oko 2500 litara eurodizela

Kalinićev zviždač

– Oni tvrde da je isteklo najviše 3000 litara, a prema našim informacijama, isteklo je dva i pol vagona nafte – rekao je Kalinić. Tvrdi da je informaciju dobio od čovjeka “iz sustava”, a ime ne želi otkriti jer “znate kako zviždači završavaju u RH.”

– Janaf je sve želio zataškati, a to bi se vjerojatno i dogodilo da nije izvršen veliki pritisak na vodstvo te tvrtke. Istjecanje se nije dogodilo za pretakanja, nego su vanjski dobavljači pogrešno spojili cijevi i pustili naftu da istječe u polje. Dokumente o istjecanju imaju Janaf, Petrol i njihovi dobavljači koji su sinoć radili inventuru – tvrdi Kalinić. Na teške optužbe reagirala je jučer tvrtka Janaf.

– Prilikom jučerašnjeg procurenja dizela na terminalu Žitnjak, curenje je u kratkom roku primijećeno i zaustavljeno. Obaviještene su nadležne službe koje su izašle na teren i provode istragu – poručuju iz Janafa. Na pitanje koliko je goriva iscurilo, odgovorili su da će o svemu moći govoriti tek nakon nalaza istražnog povjerenstva.

Kalinić također tvrdi da su štetu sanirali tako “da su sve poslali u kanalizaciju”.

– Šteta je stručno sanirana i odmah je prestala svaka prijetnja za ljude i okoliš – odgovaraju iz Janafa.

Kalinićeve tvrdnje da je dizel završio u zagrebačkoj kanalizaciji provjerili smo u Vodoopskrbi i odvodnji, podružnici Holdinga.

 

 

Markov: Nema posljedica za građane i oko

Markov: Nema posljedica za građane i okoliš

Predsjednik uprave Janafa Ante Markov kaže da je najvažnije da nema nikakvih posljedica ni za građane ni za okoliš: – Nemamo što skrivati i novinari će se u to uvjeriti. No, učinjena je šteta Janafu, pozvali smo dvije inspekcijske tvrtke i one će utvrditi koliko je nafte iscurilo. Nemoguće je, naime, to prikriti i količinu ćemo tek ustanoviti. Tada ćemo donijeti i odluke o odgovornosti osoba koje su učinile propust. Pogreška se dogodila pri manipulativnom prebačaju goriva, jer se na Žitnjaku gradi terminal i prespajaju se cijevi. Ništa nije otišlo u kanalizaciju ili Savu, jer smo pripravni za takve događaje i spriječeno je istjecanje izvan terminala. Razgovarao sam i s Kalinićem te se i on složio da Janaf i njegov ured moraju imati normalnu komunikaciju, a ne ovakvu. Kalinić nije mogao odmah ući jer je to pitanje sigurnosnog protokola. Prvo smo zvali policiju, pa inspektore, tako da je ispalo nekorektno ovako nas napasti. Janaf neće ništa skrivati. Stoga, uvjeren sam da nema razloga za moju ostavku. (dai)

Zadar: Testiranje na Covid-19 u Općoj bolnici
PISMO OBIŠLO HRVATSKU
Prebolio COVID-19 pa otkrio što morate imati doma: 'Korona boli kao sam vrag'
NOVA REVOLUCIJA POLJOPRIVREDE
Star Trek na hrvatskoj njivi: Dronovi snimaju štetnike, AI zbraja kukuruz, traktor sam vozi...
  • tomokaro:

    Ja samo ne kužim kaj ćemo imati u gradu policiju i ovaj ured i tko će kaj delati. Ako se taj ured zove ured za hitne intervencije nisam videl da je bil u Varšavskoj i nije mi jasno koga bi ... prikaži još! on \"spašaval\" TAMO obzirom da su dvije suprotne strane.Moš si mislit koga!!!!!!

  • tarle1:

    Pardon, nisam naveo o kojem se \"velikom\" državnom menadžeru radi. Naime, rječ je o gospodinu Markovu.

  • tarle1:

    Baš \"zgodno\"! Interesira me da li će onaj \"sručnjak\" iz HSS-a barem ponuditi ostavku i da više ne će svaki mjesec primati 180.000 kuna na ime nekakve menadžerske plaće. Jadna zemljo!