Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
botanički i zoološki vrt

Kako su zagrebačke oaze izbjegle teže posljedice oluje: Priključili su se svi, čak i ljame i bizoni

Zagreb: Zoološki vrt pretrpio štetu u nevremenu, bit će zatvoren do daljnjeg
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL
1/7
25.07.2023.
u 08:30

U urbanim uvjetima stabla su u stresu zbog klimatskih promjena. Oslabljuju ih oscilacije suše i kišovitih perioda, kaže ravnatelj botaničkog Vanja Stamenković

Divlje srce Zagreba i pluća centra, zoološki vrt u Maksimiru te botanički na Trgu Marka Marulića također su pretrpjeli štete u prošlotjednom velikom nevremenu. Zaposlenici nisu čekali ni trenutka, već su prionuli poslu raščišćavanja. Zoološki vrt prošao je nešto bolje od botaničkog pa je otvorio vrata već u petak, govori njegov ravnatelj Damir Skok.

Pojeli gablec i očistili sve

– Dobro smo prošli, najvažnije da nitko od ljudi i životinja nije stradao – navodi on. Najveću je štetu pretrpjela nastamba snježnih sova na koju se srušilo stablo, no brzo se reagiralo i popravljena je, a sove su u svojim unutarnjim nastambama. U ZOO-u se srušilo šest većih stabala. Dva su pala u Prvo jezero, a jedna se lipa urušila između faraona i Tropske kuće blizu vanjske nastambe za ljenjivce, no i to je sanirano jer su zaposlenici prionuli na posao.

– ZOO ima tehničku službu za ovakve situacije koja u suradnji s timariteljima održava faunu i šetnice, no priključili su nam se i ostali zaposlenici, iz marketinga, edukatori jer smo svi željeli da se sve što prije očisti. Velik dio posla napravili su i naši volonteri koji su se priključili akciji. U četvrtak ujutro smo se sastali, pojeli gablec i krenuli na posao – kaže Skok. Vrt je čistilo njih 35, a za uklanjanje su preostala veća debla koja će se uklanjati postupno, kaže, jer je za njih potrebna veća mehanizacija.


>>FOTO: Ovako je izgledao kaos u Zoološkom nakon nevremena koje je poharalo Zagreb

Zagreb: Zoološki vrt pretrpio štetu u nevremenu, bit će zatvoren do daljnjeg
1/7

– Svima nam je srce bilo puno kada smo u četvrtak shvatili da smo sve očistili i da možemo otvoriti ZOO – navodi Skok. A u raščišćavanju otpalih grana asistirali su i neki od stanovnika Zoološkog, dodaje.

– Dio naših životinja voli brstiti svježe grane pa smo ih poklonili alpakama, ljamama, bizonima i oriksima koji su ih s guštom smazali – smije se Skok. Kornjačama iz Prvog jezera svidjelo se pak deblo koje se urušilo u njihovo stanište pa ga sad koriste kao omiljeno ljetno sunčalište.

– Veliko stablo koje se urušilo u jezero ne smeta šetnici pa nam nije prioritet, kornjače su ga uočile već prvog dana i prihvatile. Sada se stalno tamo sunčaju – domeće Skok.

Botanički vrt zaposlenici su htjeli otvoriti sutra, ali zbog opasnosti od novog nevremena, njihova će vrata za posjetitelje vjerojatno ostati zatvorena do vikenda, potvrdio nam je njegov voditelj Vanja Stamenković. Kada su prošlog tjedna čak dvije oluje poharale metropolu, u zelenoj oazi nastao je kaos, ali kako govori Stamenković, najvažnije je da su svi životi ostali sačuvani. "Pluća grada" opstaju i prkose svim nedaćama od osnutka 1889., prošla su razne ljudske i prirodne nepogode pa moraju i ovo, domeće on.

Kumovale klimatske promjene

– Kada nas je pogodilo onaj prvi i snažniji udar, bio sam u drugom dijelu grada i odmah alarmirao čuvare. Trebala je otprilike minuta da oluja dođe do vrta, ali na svu sreću nije bilo puno posjetitelja pa smo ih uspjeli skloniti na sigurno u paviljon. Kada je završilo, probili smo se unutra i te prve slike bile su izuzetno neugodne, sve pod vodom i granjem, ali stvarno treba biti zahvalan da su svi koji su se tada nalazili kod nas ostali živi i zdravi. Sljedećeg dana, od ranog jutra, počeli smo s čišćenjem i analiziranjem štete, a to se nastavlja i u ovom tjednu – govori Stamenković.

Lomovi velikih grana uočeni su na dvadesetak stabla, a lomovi debalaca na starijim stablima topole, likvidambra, bon-bon stabla, omorike, manjeg kakijevca i jednog tulipanovca. Uresnoj vrbi uz južno jezerce polomljena su sva debalca, koja su u padu oštetila trajnice uz rub jezerca i na obližnjoj uresnoj gredici. U drugoj oluji, nešto slabijeg intenziteta, odvaljen je dio starog kestena koji je, unatoč liječenju, pokleknuo pod silom jakog vjetra.

– Posebno su stradala starija stabla, koja su već od ranije imala nekakve probleme te ona s mekanom geometrijom. Činjenica je da je Botanički vrt mjesto s velikom koncentracijom različitih vrsta i da svaka zahtijeva posebnu njegu. Radimo najviše što možemo i pratimo situaciju sa stablima, a uskoro uvodimo i neke nove tehnologije monitoringa i liječenja. Ipak, neke stvari ne možemo predvidjeti jer su u urbanim uvjetima stabla u stresu, prvenstveno zbog klimatskih promjena.


>>VEZANI ČLANCI:


Velike su oscilacije suše i kišovitih razdoblja što posebno oslabljuje stabla zbog pojave gljiva truležnica – pojašnjava Stamenković pa dodaje kako ona potom pucaju u kritičnim trenucima poput prošlotjednih oluja.

Dokaz da se klima itekako mijenja leži i u činjenici da se izgled vrta neprestano modificira pa Stamenković tako predviđa da u idućih pedeset godina ondje više neće rasti tipične vrste za ovo podneblje poput jasena, javora i bukvi, već će se morati saditi biljke i stabla otporna na sušno vrijeme.

Ipak, jedna od dobrih vijesti nakon oluje jest da su uspjeli sačuvati najviša i najstarija stabla u vrtu te da, zahvaljujući dobrom održavanju, nema ni izvala, ni prevrtanja, ni čupanja s korijenom. Trenutačno se stabla pregledavaju, a uskoro bi trebali reagirati i arboristi koji će skinuti preostale sapletene grane. Žure se što prije počistiti kako bi ponovno mogli primiti posjetitelje.


>>VIDEO: Večernji proveo dan sa zagrebačkim vatrogascima

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije