Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ljubav za klub

Kako smo na Valentinovo ponovno dobili 'sveto ime to'

Navijači Dinamo
Foto: Daniel Kasap/Pixsell
1/3
14.02.2014.
u 10:20

Prije 14 godina skupština NK Croatia vratila je klubu ime Dinamo, koje je sedam godina ranije ukinuo predsjednik države Franje Tuđmana

Valentinovo prije 14 godina svim je zaljubljenicima u "sveto ime to" i poklonicima nogometa i sporta u Zagrebu i Hrvatskoj bio jedan od najvažnijih dana: tada je klub iz Maksimira, dotad zvan NK Croatia, opet postao Dinamo. Ime i grb klubu vraćeno je odlukom skupštine kluba, i to tajnim glasovanjem, čime je NK Croatia, ime nametnuto 1993. voljom predsjednika Franje Tuđmana, otišlo u političko-povijesnu ropotarnicu.

NK Croatia, a prije toga i (nakaradno) HAŠK-Građanski, bila je kao poruka kojom se htjelo raskrstiti s komunističkom prošlošću kluba, ali je navukla bijes navijača, prije svega BBB-a koji to Tuđmanu nikad nisu oprostili. Croatia je u sedam godina pet puta bila prvak države i četiri puta osvajač hrvatskoga kupa.

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Kako stoji na službenim stranicama kluba u prisjećanju na 14. veljače 2000., tadašnji je sportski direktor kluba Velimir Zajec pred tisućama navijača ispod zapadne tribine zadovoljno uskliknuo "Imamo Dinamo", a ova godišnjica ponovnoga "rođenja" obilježava se radno, utakmicom protiv NK Splita u subotu 15. veljače od 17 sati.

Foto: Slavko Midžor/PIXSELL

Inače, u godini povratka Dinama objavljen je i znanstveni rad autora Miroslava Vujevića s Fakulteta političkih znanosti, o profilu imena NK Dinamo i NK Croatia. U analizi istraživanja stavova 403 mlađih ispitanika ustvrdio je kako se značenje imena Dinamo više vezuje uz nacionalnu identifikaciju nego značenje imena Croatia.

- Većina (81%) ispitanika koja navija za maksimirski klub taj klub je nazvala “Dinamo” i pokazali su izrazitu sklonost prema hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji - zaključak je istraživanja iz 2000. godine prema kojem autor poručuje i da su neosnovane tvrdnje da je želja za povratkom imena “Dinamo” povezana sa željom da se obnovi Jugoslavija i socijalistički sustav.

>>Evo kako su 1986. godine nastali Dinamovi zločesti plavi dečki

Komentara 4

FR
fros
10:47 14.02.2014.

90-ih nam je politika uzela ime,vratili smo ga,a onda nam je razbojnik uzeo klub.

Avatar jure23
jure23
11:43 14.02.2014.

volim te mama , ali ne više od Dinama.

Avatar rothmans
rothmans
13:09 14.02.2014.

mozda da nam vrate i Zlatka a uzmu Zdravka! Mozda bi Zlatko bio ipak bolji predsjednik kluba!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije