Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

'Kako sad ne vozi tramvaj? Pa na ekranu piše da stiže za četiri minute!'

Autobus 607 prvi dan s novim pravilima odvozio je bez gužvi, ali čak i njegov vozač kaže da će se pravo stanje vidjeti kad se svi vrate u grad
07. kolovoza 2018. u 08:14 16 komentara 10920 prikaza
Linija 607 za vrijeme radova na rotoru
Foto: Filip Kos/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/7

Čekali, malo gledali lijevo na prugu, a onda malo desno prema ZET-ovu ekranu na kojem je, kao i svakog dana, i jučer pisalo za koliko minuta stižu tramvaji. Nije Zagrepčane, koji su jučer sedmicom i četrnaesticom željeli iz Savskog gaja, isprva smela ni crna vreća kojom je bio prekriven ostatak obavijesnog stupa ZET-a, ali kad su vidjeli da im se dan na stanici lagano pretvara u čekanje Godota, počeli su se raspitivati kako se javnim prijevozom maknuti iz kvarta.

remetinečki rotor VIDEO Pogledajte početak obnove rotora: Na mukama i biciklisti!

Šok nakon godišnjeg

– Vratila sam se u grad nakon tri tjedna godišnjeg i naprosto sam razočarana. Nije mala stvar preko noći otkazati “noge” građanima i ne obavijestiti ih na vrijeme o tome – rekla je Nevenka Posedel, kojoj nije bilo jasno kako ne vozi tramvaj, a na ekranu piše da stiže za četiri minute. Dodala je i kako se na vrijeme znalo da će biti radovi na rotoru, a kad je sve krenulo, govori, trebale su stići i upute Grada o novoj regulaciji. Ona, baš kao i ostatak zapadnog dijela Novog Zagreba, u svakom će se slučaju sada morati priviknuti na pravila koja će vrijediti sljedećih godinu i pol.

Pogledajte video o ukidanju tramvajskog prometa u Novom Zagrebu:

– Kada bi se rekonstrukcija rotora mogla raditi iz zraka helikopterom, onda bi se tako i radila. Zagrepčani će zaboraviti na gužve kada rotor bude gotov, a pedeset posto manje gužve bit će u gradu kada se posao završi – poručio je jučer gradonačelnik Milan Bandić, dok je ispraćao djecu na more. U isto vrijeme, jer nisu bili informirani da autobus 607 vozi umjesto i četrnaestice i sedmice, od tramvajske do autobusne stanice u Savskome gaju noge su protegnuli Nikola Filić i Paula Hublin.

I biciklisti na mukama zbog rotora:

– Da nam vi niste rekli, mi bismo ovdje sjedili još... pa, poprilično dugo – kroz smijeh je rekla Paula Hublin i dodala kako je zasad ukidanje tramvajskoga prometa ne pogađa previše, ali s početkom nove akademske godine očekuje gužvu i malo manje idiličnu situaciju od ove jučerašnje.

rotor Ne stišavaju se reakcije: Ne prestaju protesti zbog radova na rotoru, pobunio se HDZ: Ugrožen je život građana

Naime, novu izvanrednu autobusnu liniju “pokrivaju” četiri vozila ZET-a koja polaze svakih osam minuta radnim danom, odnosno deset do šesnaest minuta nedjeljom. Trasa busa 607 proteže se od Savskoga mosta, preko Savskoga gaja, Trnskoga i Avenije Dubrovnik do Muzeja suvremene umjetnosti i Sopota, odakle se istim putem vraća do Savskoga mosta.

Javni prijevoz u Novom Zagrebu za vrijeme radova na rotoru | Autor : ZET Foto: ZET

Uspješno odvoženom prvom danu u korist su svakako išle olakotne okolnosti polupraznoga grada i činjenice da zbog godišnjih odmora još uvijek nema gužvi koja su inače svakodnevne u Novom Zagrebu. A kad gužvi nema, Avenijom Dubrovnik autobus 607 prolazi poput aviona.

Linija 607 za vrijeme radova na rotoru
1 / 15
Obustava tramvajskog prometa - radovi na rotoru

Trasom bez problema

Iako nije bilo mnogo putnika, ljudi koji su bus na stanicama čekali ponašali su se kao da već sto godina koriste autobusnu liniju koja je tek jučer izašla na ulice. Na nimalo ugodnih prijepodnevnih 27 Celzijevih stupnjeva, prvi dan voznoga staža “607-ica” pokazala se točnom poput švicarskoga sata. U 9.25 na autobusnom stajalištu Savski gaj naišla je prva, iduća je za njom došla u 9.32 pa još jedna u 9.39... Još ako se u obzir uzme prolazno vrijeme od otprilike osam i pol minuta, koliko joj je potrebno između njezina dva okretišta, moglo bi se reći da supstitucija tramvajima uopće nije loša. Međutim, da je to tako jer je grad na “kolektivnom godišnjem”, svjesni su i u ZET-u.

rotor 'ISHITRENA ODLUKA' Ljutiti zbog rotora: Dajte građanima Novog Zagreba besplatno parkiranje u centru!

– Trasa je relativno kratka, nema gužve i mogu reći da prvi dan prolazi bez problema – rekao je Tomislav Zelenika, ZET-ov vozač koji će upravljati novom linijom do kraja tjedna. Pravo stanje, kaže vozač, vidjet će se tek u studenom.

Linija 607 za vrijeme radova na rotoru
1 / 10

– Kada zatvore rotor i kada se bude vozilo obilaznim pravcima. Osim toga, kad se vrate uobičajene gradske gužve, problem će stvarati i uključenje na Horvaćansku, kao i križanje kod Avenije Dubrovnik i Avenije Većeslava Holjevca – rekao je Zelenika.

Pogledajte video novog rotora u Zagrebu:

Trčanje
STIŽE PRAVA ZIMA
Što napraviti da trčanje ostane aktivnost u kojem uživamo, a ne noćna mora
 • madmax9999:

  Dajte, molim vas. Pravite znanstvenu fantastiku od privremenog ukidanja tramvajskih stanica. Ništa neobično, ništa abnormalno, niti itko pravi od toga dramu kao novinari. Kakav lažni senzacionalizam.

 • Avatar Čitatelj300
  Čitatelj300:

  Već danima je ovo prva tema na naslovnici! Zar u Hrvatskoj nema drugih dogadjanja ? Ovo je članak za školske novine a ne dnevni list!

 • Mijat vrdoljak:

  Glupi li priča, ja sam iz Slavonskog Broda, pod tjednom sam u Zagrebu i već dugo znam za predstojeće radove i za regulaciju prometa. Svi skupa trebamo se malo strpiti, prilagoditi i organizirati za buduće razdoblje koje će po tom ... prikaži još!m pitanju biti puno bolje.