Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ritam grada

Kako oživjeti stare obrtnike? Evo što predlažemo...

postolar
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/2
05.03.2016.
u 16:00

Nositi cipele izrađene prema sebi najviše je oduševilo Amerikance, koji na turističkim sajmovima traže štandove TZ Zagreba kako bi pohvalili stari zanat

Svim silama trude se zaštititi svoju tradiciju i privući kupce.

Svojim rukama mnogi stvaraju već generacijama. No opet je tijekom godina zagrebačke obrtnike progutalo vrijeme. Shvatili su da ne smiju biti međusobna konkurencija kako bi opstali pa su odlučili uzeti stvar u svoje ruke. I okrenuli se – turistima. Napravili su svoj katalog i podijelili ga turističkim vodičima kako bi u sklopu razgleda grada strance poveli i put njihove radnje. Pametan potez s obzirom na to da su Korejci, Amerikanci, Nijemci, Britanci i Kinezi, naši najbrojniji gosti, jedni od onih koji si mogu priuštiti, primjerice, cipele po mjeri. Nositi cipele izrađene prema sebi najviše je oduševilo Amerikance, koji na turističkim sajmovima traže štandove TZ Zagreba kako bi pohvalili stari zanat. I doći će po još, kažu. Jer njima je dati tisuću i više kuna za jedan par cipela praktički – mačji kašalj. Zagrepčanima je to, pak, veći zalogaj. Pa će radije kupiti par “plastičnih” cipela koji košta gotovo tri puta manje i već sljedeću sezonu nabaviti druge, iste. Trude se i obrtnici u Vlaškoj, koji organiziraju i Dane Vlaške ne bi li privukli kojega kupca. Starim obrtima u Ilici pomažu i mlade dizajnerice koje su se dosjetile redizajnirati već postojeće proizvode i dati im novo ruho. No svaka inicijativa uzaludna je bez poticaja Grada Zagreba. Zar je ljepše gledati prazne izloge, natpise “iznajmljuje se” ili “zatvoreno zbog preuređenja”, pa i gole lutke u radnjama, nego omogućiti povoljnije uvjete najma prostora? Koliki su poželjeli unajmiti prazan gradski prostor kako bi u njemu prezentirali svoj projekt ili ideju? I negdje je jednostavno – zapelo.

Prazni prostori rezultat su i zatvaranja radnji mnogih obrtnika koji više nisu mogli podnijeti silna davanja i namete. Zagreb se razvija turistički, pa postoji li bolji način nego prezentirati ga kao grad obrtnika, nešto što je oduvijek i bio, a ne grad trgovačkih centara, u što se pretvara posljednjih desetak godina? Stavite stare obrtnike u jednu ulicu jednog do drugoga i da vidite atrakcije!

Komentara 7

NO
No1
01:00 06.03.2016.

"Kako oživjeti stare obrtnike?" Hm... glejte... najlajse ih je oziveti dok su jos tepli...

DA
damirtankovic
03:14 06.03.2016.

Draga Petra, baš me zanima kak ste vi uspjeli završiti osnovnu školu, naslov vam je stvarno "ono"?

Avatar Django
Django
22:47 05.03.2016.

Na pitanje iz naslova još nitko nije pronašao odgovor! Izgleda da nam je doista potrebna kurikularna reforma. Ali temeljita!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije