Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ritam grada

Kako je mala crta između vrijeđanja i uzdizanja u heroje

Dražen Kuruz
Žarko Bašić/Pixsell
15.03.2016.
u 17:00

Nisu svi kontrolori, policajci i djelatnici parkinga bešćutnici kojima je cilj kažnjavati

Kazne, one ostavljene na vjetrobranskom staklu zbog neplaćenog parkiranja ili one ispisane u tramvaju zbog neplaćene karte, uvijek nas ljute. 

Zbog tih smo neplaniranih, kažnjeničkih kuna spremni na svađe, isprike, često i one lažne, i ne libimo se čak i prosipati uvrede na račun djelatnika, mahom ZET-ovih kontrolora ili zaposlenika Zagrebparkinga – oni su nam dežurni krivci.  

A oni kao i policajci, poreznici i neki drugi samo rade svoj posao, onaj od kojeg žive ili preživljavaju, svejedno je. I ne, nisu svi među njima bešćutni, bezobrazni, nekulturni ili, ne daj Bože, satkani od jedine tvari koja ih tjera da halapljivo pune državni ili gradski proračun. 

Samo su ljudi, a među njima, svjedoče to i primjeri, ima i “ljudina”. Onih uvijek spremnih uskočiti u pomoć drugima ne tražeći u tome činu nikakav značaj ni posebnu zahvalu. A toga, nažalost, postanemo svjesni tek onda kada nam zatreba pomoć. Svjedoči to i nedavni primjer djelatnika Zagrebparkinga Dražena Kuruza. On je roditeljima pomogao iz zaključanog automobila izvući dvogodišnjeg sinčića koji je dvadesetak minuta čekao pomoć. Istom se poslu – spašavanju djeteta iz zaključanog automobila bez razmišljanja još 2014. godine dao i Ivan Petrović, zaposlenik iste tvrtke. 

Obojica su jednostavno objasnila svoj čin: “Djetetu je trebala pomoć, ne mislim da sam učinio nešto veliko”. Da nije učinio ništa pozornosti vrijedno, mislio je krajem 2013. godine i Milan Vranić, drugi djelatnik Zagrebparkinga, koji je u garaži na Kvatriću pronašao novčanik sa sedam tisuća kuna te ga, bez puno razmišljanja, istoga dana vratio vlasnici. 

A zahvalu je zaslužio i ZET-ov vozač Stjepan koji je spašavao putnike iz zapaljenog autobusa. Svi oni dobili su pisane zahvale građana i kratku medijsku pozornost. 
No, nekoliko dana kasnije ili nekoliko dana ranije netko od nas na račun tih ljudi sasuo je svoj bijes – sve zbog vlastitog nepoštivanja propisanih pravila.

Komentara 3

NA
nano0705
17:29 15.03.2016.

Članak bez ikakvog smisla. Što se ovdje uopće htjelo reći? !

BA
baba44713
20:21 15.03.2016.

I.. koja je poanta ovog članka? Svi vozači i kontrolori su heroji? Sve kazne su opravdane? Normalno i ljudsko ponašanje je nešto čemu se treba čuditi?

BA
baksi
23:25 15.03.2016.

Živio Bandić

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije