Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'CSI ČISTOĆA'

Kako izgleda provjeravanje vrećica otpada: S inspekcijom smo obišli centar Zagreba i prikupljali dokaze

Zagreb: Čistoća u inspekciji odlaganja otpada
Foto: Slaven Branislav Babic/PIXSELL
1/12
11.03.2023.
u 09:30

Bili smo na terenu s djelatnicima Čistoće i komunalnog redarstva koji zajedničkim snagama utvrđuju nepravilnosti u odlaganju otpada. Objasnili su nam što se može smatrati čvrstim dokazom, kolike su kazne za poslovne korisnike, a kolike za kućanstva te koja je uloga komunalnog redarstva tijekom inspekcije

Noć s petka na subotu obično je rezervirana za lude provode nakon dugog radnog tjedna, ali dok se jedni zabavljaju neminovno je da drugi moraju raditi, a među njima su i članovi posebnog odreda koje smo svojedobno prozvali "CSI Čistoća". Riječ je o ljudima koji u okviru novog modela za otpad u metropoli imaju zadatak pratiti drže li se Zagrepčani odluke o plavim vrećicama, a na jednu noć i mi smo kao promatrači postali dio posebnog odreda.

Kako smo ranije pisali, prijestupnike kažnjava Čistoća, i to većim računima za otpad, a metode utvrđivanja prekršaja su različite, kazao je svojedobno gradonačelnik Tomislav Tomašević, spominjući pritom kamere i ispitivanja sadržaja vrećice. Upravo ovom potonjom metodom bavi se uvježbani tim pod nazivom Zajedničke pojačane operativne mjere vezano uz nepropisno odlaganje otpada komunalnog redarstva i podružnice Čistoća.

Riječ je o snagama komunalnog redarstva i Čistoće koji kontroliraju sadržaj kanti i vrećica, a jednom takvom timu koji operira u trećoj smjeni pridružili smo se sinoć oko 1 ujutro. Treća smjena, govor nam, obično kreće oko 22 sata i traje do 6 ujutro. 

- Dvoje djelatnika Čistoće i dvoje komunalnih redara izlaze ne teren u živom centru grada, ovoga puta u inspekciji poslovnih subjekta. Moraju ići zajedno jer su u Čistoći zaduženi za utvrđivanje nepravilnosti u kantama, a komunalni redari brinu o tome da smećem nije onečišćena javna površina. Poslovni subjekti su nam trenutno najveći fokus kada je riječ o sankcijama i kaznama- objašnjavaju nam iz Zagrebačkog holdinga. 

Krećemo tako u akciju traženja prijestupnika i dokaza protiv onih koji svoje smeće odlažu u kontejnere privatnih korisnika, odnosno, kućanstava, unatoč činjenici da imaju svoje. Inspekcija kreće s Cvjetnog trga prema Teslinoj. Zavirujemo u prvi kontejner kućanstva i odmah- pogodak. Radnici Čistoće pronalaze, kako kažu, čvrste dokaze, a radi se o nekoliko računa i papirnatih ubrusa iz istog restorana. To će, zaključuju radnici na terenu, biti najviša moguća kazna od 130 eura.

- Poslovni korisnici ne smiju bacati svoj otpad u kante od kućanstava, to je jasno, a oni se ne mogu izvlačiti na to da nisu znali koji je njihov spremnik, kao niti da su slučajno zametnuli svoj otpad u spremnik kućanstava jer su takvi spremnici označeni narančastom naljepnicom. Na temelju dokaza možemo napisati ugovornu kaznu na firmu- ističe Tomislav, djelatnik Čistoće.

11.03.2023., Zagreb - Cistoca i Komunalac nadziru kako se gradjani i poslovni prostori ponasaju u vezi odlaganja otpada u centru grada. Photo: Slaven Branislav Babic/PIXSELL
Foto: Slaven Branislav Babic/PIXSELL

Nakon prikupljenih dokaza slijedi obrada. Osjećamo se kao da zaista prisustvujemo detektivskoj potrazi nalik onima u ekraniziranim uspješnicama Agathe Christie. Naši Poiroti pojašnjavaju nam daljnju proceduru.

-Nakon što smo prikupili dovoljno dokaza moramo ih zabilježiti u aplikaciji u koju upisujemo adresu, stranku koja je napravila prekršaj, tim koji ga je uočio, karakteristike spremnika i, naravno, dokazni materijal. Tu zaista pazimo da smo na čvrstom terenu jer ne možemo priložiti samo jedan račun ili, primjerice, šećer iz restorana da bismo utvrdili da su poslovni subjekti to namjerno bacili u spremnik kućanstava. To je po prilici pet ili više dokaznih materijala da smo onda sigurni da to nisu, primjerice, bacili gosti iz restorana. Ono po čemu se poslovni korisnici razliku od običnih građana je i da oni još uvijek ne moraju koristiti isključivo ZG vrećice za miješani komunalni otpad- objašnjavaju nam djelatnici Čistoće. 

Kazna se vidi na računu

A kazne, koje se pišu prema zabilješkama radnika na terenu, za poslovne subjekte mogu iznositi 40, 50, 80 ili 130 eura, a visina kazne prvenstveno ovisi o volumenu spremnika u kojem se zatekne prekršaj. Kućanstva pak mogu penalizirati s minimalnih 20 i maksimalnih 65 eura. A prijestupnici će kaznu vidjeti u obliku uvećanog iznosa na računima za Čistoću, a one za sada imaju svoj učinak, kažu nam terenski djelatnici. 

11.03.2023., Zagreb - Cistoca i Komunalac nadziru kako se gradjani i poslovni prostori ponasaju u vezi odlaganja otpada u centru grada. Photo: Slaven Branislav Babic/PIXSELL
Foto: Slaven Branislav Babic/PIXSELL

-U posljednje vrijeme primijetili smo da se smanjila količina miješanog komunalnog otpada. Zagrepčani su nakon prvih upozorenja i kazni počeli više odvajati otpad jer su shvatili da ih provjeravamo- kaže nam Tomislav. 

Obilazimo još spremnika u prstenu oko Cvjetnog, a u Bogovićevoj pak dolazimo i do dijela posla u koje se uključuje i komunalno redarstvo. Naime, poslovni korisnik vreće je odložio van spremnika za što se također propisuje maksimalna kazna od 130 eura. Ipak, ovdje komunalni redari moraju napraviti zajednički zapisnik s kolegama iz Čistoće jer se radi o onečišćenju javne površine. 

-Provodimo prekršajni postupak prema strankama. Ovo nije bazični posao komunalnog redarstva, već smo tu kao ispomoć kolegama iz Čistoće kada je u pitanju onečišćenje javne površine. Najčvršći dokazi koje tu imamo su da ih uhvatimo na djelu ili putem videonadzora- pojasnio nam je Darko Hačko, voditelj 2. odsjeka komunalnog redarstva. 

11.03.2023., Zagreb - Cistoca i Komunalac nadziru kako se gradjani i poslovni prostori ponasaju u vezi odlaganja otpada u centru grada. Photo: Slaven Branislav Babic/PIXSELL
Foto: Slaven Branislav Babic/PIXSELL

A iz Holdinga su nam pak poručili kako su do sada podijelili dvije i pol tisuće zahvala za Zagrepčane koji se pridržavaju pravila Čistoće, ali i isto toliko upozorenja. Ideja je bila educirati građane prije sustavnog uvođenja kazni, a nakon poslovnih subjekata koji su, kako smo ranije napomenuli, trenutno u najvećem fokusu zajedničkih snaga komunalnog redarstva i Čistoće, na red će doći i kućanstva.

 

Komentara 14

IL
ilija26
11:56 11.03.2023.

Dno dna

ZV
Zvonko
12:34 11.03.2023.

Gradonačelnik traži da se zaposli dodatnih 5.000 kopača smeća, može i iz drugih republika a ujedno treba dignuti prirez s 18% na 30%.

WA
wannabenovinari
12:43 11.03.2023.

A kako se provjeravaju sadržaji vrećica neposlovnih korisnika? Što ako u ne-ZG vrećici nema ni računa ni ničega po čemu se može utvrditi o kome se radi - soli na rep?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije