Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 56
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Oformili detektivske ekipe

Doznali smo tko piše kazne: Zagrebački CSI za smeće na mjestu zločina iz vrećica kopa dokaze

storyeditor/2023-02-07/PXL_260123_97974331.jpg
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/9
09.02.2023.
u 08:29

Pregledavaju i kamere, a kažu da je od cinkanja i špijuniranja susjeda najmanje koristi

Nema više popuštanja. Zagrepčani koji se još nisu pomirili s time da miješani otpad moraju odlagati u plave ZG vrećice pa i dalje koriste one druge bit će kažnjeni, upozorio je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Prekasno na "mjestu zločina"

Dosad je, kazao je, izdano gotovo 3000 upozorenja i nekoliko stotina kazni. Komunalni redari od Nove godine na licu mjesta pišu ih onima koje zateknu "in flagranti", dok na zelene otoke odlažu glomazni otpad ili ih uoče s pogrešnom vrećom. Novost je i to da će prijestupnike odsad kažnjavati Čistoća, i to većim računima za otpad.

– Ako se otpad ne odlaže u ZG vrećice, time se ne plaća usluga odvoza. Metode utvrđivanja su različite, od kamera, ispitivanja sadržaja vrećice.... Korisnici koji pravilno ne odlažu prvi će put to osjetiti na svojim računima – priprijetio je Tomašević. Dobra vijest je da zasad kolektivnih kazni za cijelo stubište zbog pogrešnih vreća u kontejneru neće biti, no individualni prijestupnici neće se dobro provesti. Kazne iznose 65 eura za kućanstva i 130 eura za pravne osobe.

 

Onima za koje "inspekcijski timovi" utvrde da ne poštuju odluku o plavim vrećicama za taj će iznos biti uvećani računi odvoza za siječanj, najavio je. A takvih je u siječnju, kazao je, bilo dvjestotinjak. Svi se stoga pitaju kakvi su to inspektori gradske CSI službe za otpad, kako provode istragu i koje su im ovlasti.

Od naših dobro upućenih izvora u Čistoći doznali smo da operacija CSI smeće službeno nosi naziv Zajedničke pojačane operativne mjere vezano uz nepropisno odlaganje otpada komunalnog redarstva i podružnice Čistoća, a kako joj samo ime kaže, zajednički je provode komunalno redarstvo i radnici Čistoće.

Ekipe koje čine dvojica radnika Čistoće i komunalni redar u akciju su, doznajemo, krenule prije otprilike mjesec dana. Operiraju po cijelom gradu u pet timova, svakim radnim danom u prvoj i drugoj smjeni, odnosno od 6.30 do 21.30 sati, i gradom se voze u službenim Daciama i Opelima komunalnog redarstva. Glavni "detektiv istrage" je komunalni redar, kažu naši izvori, a radnici Čistoće imaju zadatak kopati po smeću u potrazi za dokazima.

– Ako naši forenzičari nešto iskopaju, uglavnom račun s imenom i prezimenom počinitelja, komunalni redar to fotografira, zabilježi lokaciju i napravi zapisnik pa idu dalje – opisuje naš izvor situaciju na terenu.

Najviše prekršaja, kaže, čine pravne osobe, kafići, dućani i lokali koji svoj otpad trpaju u spremnike privatnih korisnika. Takve je prijestupnike najlakše utvrditi jer najčešće spremnici budu pretrpani, primjerice, ambalažama za mlijeko, šećerima s logom kafića ili uredskim priborom koji se lako može povezati s pravnom osobom.

Krivci se utvrđuju i provjeravajući kamere. Među komunalnim redarstvom, doznajemo, postoji osoba zadužena za motrenje kamera pa, ako negdje uoči prijestup, šalje ophodnju na tu lokaciju. Najmanje pomoći, otkriva naš izvor, imaju od savjesnih Zagrepčana koji špijuniraju i cinkaju svoje susjede.

– Telefon i e-mail Čistoće zatrpan je prijavama i fotografijama. Shvaćam da nam žele pomoći, no najčešće se dogodi da se timovima na terenu takve dojave proslijede prekasno pa kada stignemo na "mjesto zločina", otpad već bude odvezen pa dokazni materijal nestane – smije se naš izvor, koji upozorava da čitava stvar s ''inspektorima za otpad" funkcionira prilično gerilski.

Izlaze i referenti "u civilu"

– Ne postoji odluka kojom je propisano da radnici Čistoće trebaju obavljati i tu zadaću ni kakav im je točno opis posla pa ga trenutačno rade oni koji u tom tjednu imaju najmanje obveza. Tako po kantama uz radnike na papuči kopaju referenti pa i poslovođe... "Inspektori" se odabiru iz nekoliko naših odjela, što je prilično problematično. Na primjer, referenti na teren izlaze u civilu, bez zaštitne opreme, što predstavlja biološku opasnost i uopće nije higijenski – navodi naš izvor te dodaje kako se nada da će se problem obavljanja posla na nepostojećem radnom mjestu riješiti sistematizacijom koja je u tijeku do kraja veljače. Isto kaže i Marijana Kaltak, predsjednica Sindikata Čistoće.

– U izradi sistematizacije o tome će se povesti računa. Još je nisam vidjela, pretpostavljam da je Uprava slaže, no nadamo se da ćemo je dobiti do idućeg tjedna jer je do kraja mjeseca malo vremena – poručuje Kaltak.

Predsjednik udruge Ekologija grada Josip Pavlović smatra da Zagrepčane ne bi trebalo kažnjavati sve dok novi sustav gospodarenja otpadom u potpunosti ne zaživi.

– Nije problem u Zagrepčanima, nego u vlasti koja nije provela adekvatne pripreme, omogućila infrastrukturu ni stabilizirala podružnicu koja ga treba provesti. Nisu odradili ni minimum onoga što su trebali, a umjesto da se prime posla, prijete kaznama građanima koji su za kaos s otpadom najmanje krivi – kaže Pavlović.

Ključne riječi

Komentara 68

DU
Deleted user
09:00 09.02.2023.

Klauni na čelu sa zeleno-crvenim švercerima djece...

Avatar Zavratnica
Zavratnica
09:02 09.02.2023.

Tomaševićev štab klošara se ponaša kao partizanska rulja 1945. godine.

JA
janica79
08:43 09.02.2023.

Taj TT je malo teži komad drva!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije