Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kozari Bok

'Kako biti cool, a ne probati cigarete?'

cigarete, kozari bok
Foto: Goran Jakus/PIXSELL
1/5
03.11.2013.
u 16:45

U OŠ Vinka Žganca već četvrtu godinu razgovorom i radionicama promiču pozitivno i zdravo ponašanje radi prevencije ovisnosti o duhanu, alkoholu i cigaretama

Kako prići nekome, kako biti svoj, kako odbiti alkohol ili kako biti cool, a ne probati cigarete i drogu? To su samo neka od brojnih pitanja koja sedmaši iz OŠ Vinka Žganca u Kozari boku postavljaju svojim razrednicima.


Otvoreno razgovaraju

Roditelji također traže savjete. Od toga kako bolje razumjeti adolescenta do dileme “kako zabraniti djetetu da puši ako i ja pušim”. U ovoj se školi otvoreno razgovara. Među prvima su uveli europski školski program prevencije “Imam stav” za učenike sedmih razreda i njihove roditelje. Razgovorom i radionicama promiču pozitivno i zdravo ponašanje radi prevencije ovisnosti o duhanu, alkoholu i drogama.

– Dosad sam znala samo da su ovisnosti štetne – kazala je 13-godišnja Ana, a njezina kolegica Milica dodala je da je dobro da se svi educiraju o tome prije odlaska u srednju školu.

Program se provodi na satu razrednika po zadanom priručniku.

– Ukupno je 12 radionica. Ovo nam je četvrta godina zaredom i jedina smo škola u gradu koja drži taj kontinuitet – istaknula je pedagoginja Dubravka Novosel Guszak.

Učenici ovako razvijaju socijalne vještine.

– Informiramo ih o drogama, ali ne o tome kako se koriste, nego kako reći ne i oduprijeti se pritisku vršnjaka – kazala je psihologinja Tina Matković te istaknula da su zadovoljni odazivom djece jer se Kozari bok, dodaje, najčešće spominje u negativnom kontekstu, između ostaloga i zbog toga što je od ukupno 750 učenika 10 posto romske nacionalnosti.


Potpora škole

Marinko Raić ima petero djece. Troje je završilo OŠ Vinka Žganca, a dvoje ide u četvrti, odnosno sedmi razred. Jedna mu je kći u školi bila jako povučena i imala je loše ocjene. No razgovori i radionice sa školskim djelatnicima, kaže, pomogle su im da sve to uspješno savladaju.

– Strahovao sam da je takva situacija ne odvede u ovisnost – kazao je Raić.

Učitelje educiraju licencirani edukatori Udruge “Pet plus” koja je ovaj program provela u 25 osnovnih škola u cijeloj Hrvatskoj.

Komentara 1

CH
chemica
21:30 03.11.2013.

Pa idiote, prestani pušiti. Mislim, zbilja...Moj stari je pušio dvadeset godina pa je prestao doslovno preko noći, samo da mene ne truje. To je RODITELJ. Ovi kojima je važnije vlastito bolesno zadovoljstvo od djeteta je pak trebalo na vrijeme sterilizirati. Mada, ako si napravio budalu, možeš ti prestati pušiti i deset puta, a mulac će i dalje odabrati smrt, samo da bi bio "kul". To je pak više stvar intelekta. Glup ti, glup i tvoj potomak. Budala ne pada daleko od stabla.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije