Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nema jeftinije kave

Kafić u Frankopanskoj cijenu kave smanjuje za kunu, ostali ne žele

nenad brajković
Sanjin Strukić/PIXSELL
04.01.2013.
u 19:00

Visoke cijene najma, nabave... većina navodi kao glavni razlog zadržavanja starih cijena

Smanjeni PDV za ugostiteljstvo nije ponukao zagrebačke ugostitelje i na niže cijene omiljenog im crnog napitka. No pronašli smo jednog koji će se ipak odvažiti na taj korak.

– Definitivno ću sniziti cijene, kava i čaj pojeftinit će za kunu te će odsad kava s mlijekom koštati 9, a čaj 11 kuna. Ovo sniženje poreza sjajna je stvar, smatram da je trebalo puno prije to napraviti – kaže ugostitelj Nenad Brajković, vlasnik kafića u Frankopanskoj ulici.

‘Jedva izdržimo mjesec’

Problema nema, kaže nam, ni s fiskalnom blagajnom iako je još u fazi privikavanja. I dok je Brajković rijedak primjer, opravdanja ostalih ugostitelja za zadržavanje cijena gotovo su svugdje ista, a to su visoke cijene najma, nabave...

– Cijene kave i čaja neće se sniziti, nameti su nam ionako preveliki, jedva izdržimo mjesec, zbilja nema prostora za snižavanje cijena – kaže tako Marko Mišković, konobar kafića na zagrebačkom Britancu.

Isto smatra i vlasnik kafića u Importanne centru.

– Nema ni govora o smanjenju cijena. Radije ćemo zaposliti još radnika. Mišljenja sam da je bolje još nekome dati posao nego snižavati cijene – kaže nam vlasnik.

Inače, cijene espressa u Zagrebu kreću se od pet do devet kuna, dok je kava s mlijekom od sedam do 14 kuna. Najviše su cijene kave, naravno, u centru grada.

Konobar Ivan iz kafića Retro tako veliku kavu s mlijekom i keksom poslužuje za devet kuna, a unatoč nižoj stopi PDV-a zadržat će postojeću cijenu.

Fiskalne blagajne im dobre

– Nitko to neće napraviti, siguran sam – iskreno je ideju o smanjenju cijena napitaka komentirao Ivan kojem fiskalna blagajna usporava posao.

Na njih se većina konobara i vlasnika kafića brzo naviknula iako neki upozoravaju na padanje sustava.

– Dobro nam ide s fiskalnim blagajnama, no da su brže, bilo bi bolje – kaže Goran, konobar poznatog lokala u centru grada. Matija Ksenić, voditelj kafića u Tkalčićevoj ulici, kaže da je uvođenje fiskalnih blagajni pametan potez unatoč činjenici da s njima ima problema.

– Trebalo je riješiti problem onih nepoštenih – zaključio je Matija.

>>Skuplji kruh, cijene u kafićima niže? Javite nam svoja iskustva

Ključne riječi

Komentara 15

YG
yggy27
22:12 04.01.2013.

a zašto bi spuštali cijene dok su stolovi puni

IC
ICCO
21:33 04.01.2013.

Bilo je i za očekivati da se efekat smanjenog PDV-a neće ni osjetiti. Niti ugostitelji a niti turistički smještaj neće pojeftiniti više od 1-2% što je presmješno, cijela zbrka oko pozitivnih efekata nižih cijena i povećane konkurentnosti, čisti je promašaj. Zbog fiskalizacije ugostitelji će kompenzirati neutralan učinak cijena, a nama potrošačima velika figa. Još jedna od mjera radi mjere Vlade koja ne donosi jedno veliko-ništa! Dok god zemlja bude vođene na način da se svaka nova vlast ponaša kao da sa njom počinje svijet, svake se godine mijenja 20-30 zakona, niti jedan zakon ne "živi" duže od 2-3 godine, a pogotovo oni koji uređuju poreznu politiku, u Hrvatskoj neće biti ozbiljnih investicija.

MA
Machak
19:43 04.01.2013.

A da, nespuštanjem cijena kompenzirati će to što ne će više moći u dosadašnjoj mjeri varati na porezu. Neka me optuže i za antipoduzetnički stav, no bahatih vlasnika kafića mi je više preko glave - a u sprezi sa Bandićem u Zagrebu još malo pa se od silnih terasa i žedaronica ne će moći ni hodati po centru grada !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije