Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ne mogu do zagreba

Kada su padale granate imali smo prijevoz, a sada ne

'16.09.2013., Lijevi Stefanki, Pokupsko - Srednjoskolci zbog reduciranih linija ZET-ovih autobusa nemaju cime u skolu. ZET-ove linije su prestale voziti do Lijevih Stefanki, nego voze do Cerovskog Vrh
Foto: 'Goran Jakus/PIXSELL'
1/3
Autor
Mateja Šobak/VLM
17.09.2013.
u 08:18

Oni koji pohađaju osnovnu školu voze se svojim autobusima, pa su dosadašnje linije postale neisplative prijevoznicima

Osnovnoškolci Zagrebačke županije ove su godine dobili vlastite autobuse koji ih prevoze do škola. Više se ne moraju voziti u društvu ostalih putnika, već isključivo s vršnjacima, kako je situacija već riješena u ostalim dijelovima Hrvatske.

Mama ili "na stop"

Međutim, upravo takav prijevoz zadao je probleme općinama u županiji koje su ostale bez najvećeg dijela putnika, te su se prijevoznici odlučili na ukidanje linija. Podsjetimo, u općini Žumberak, sam načelnik srednjoškolce, koji su ostali bez svog standardnog prijevoza, skuplja po selima i vozi ih u školu, a slična situacija događa se i u Pokupskom, točnije u Lijevim Štefankima, samo što su tamo uloge prijevoznika preuzeli sami roditelji.

–Kad je ovdje bio makadam, pa čak i kad su granate padale po Štefankima, bilo je javnog prijevoza. Samo ga ukinuti i k tome ljude niti ne obavijestiti, to je nečuveno - kaže Slađana Lukinić koja se s tridesetak sumještana okupila kod posljednje postaje do koje vozi autobus, a koja je osam kilometara udaljena od Lijevih Štefanka. Petnaestero srednjoškolaca, nakon te točke, kući se mogu vraćati pješice ili po njih mora doći netko od roditelja ili susjeda.

–Probamo se snalaziti, ali ne ide to uvijek. Ljudi rade, na posao moramo ići i ne možemo cijele dane dežurati kod kuće i čekati kad će doći vrijeme da idemo po dijete. Oni imaju 14 godina i stopiraju, nešto će se dogoditi - upozoravaju roditelji srednjoškolaca koji dnevno, ako imaju dvoje djece koji u isto vrijeme ne dolaze iz škole, moraju prevaliti i 40-ak kilometara, samo kako bi ih odvezli na autobus ZET-a kojem je posljednja postaja tridesetak metara prije table na kojoj piše "Općina Pokupsko".

A prijevoz djece nije jedini problem, ističe Sandra Kovačić. Neki od sumještana ostali su bez posla jer nisu imali kako doći do svog radnog mjesta.

Rješenje sljedeći tjedan

– Imam četvero djece, dvoje srednjoškolaca koji nemaju kako do škole, a ja nemam ni kako do posla. S čime ću sad ja kući, mogu samo pješice. A oni, kad imaju školu poslijepodne, dolaze oko 23 sata i onda bi još trebali ići pješice - pita se Kovačić. Sve putnike u busu već zna i ZET-ov vozač "tristojedanaestice" koji svakodnevno u Cerovski vrh vozi i putnike iz Lijevih Štefanka.

– Djevojčica ide logopedu, baka u bolnicu... - nabraja vozač kojem također nije jasno kako tih osam kilometara prijevoza može biti problem. Probleme sumještana obećao je riješiti načelnik Božidar Škrinjarić Pokupskog, koji je u pregovorima sa županijom.

–Sljedeći tjedan srednjoškolci će imati normalan prijevoz, a uskoro će opet biti uspostavljen i javni - kaže načelnik.

>>ZET ukinuo čak 29 polazaka na liniji Zagreb – Velika Gorica

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije