Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi model

Kad ne plaćam odvoz zraka, račun mi s 230 pada na 57 kn

10.03.2016., Brezovica, Zagreb - Vladimir Kuzminovic pokraj svojih kanti za smece.  DKS_56133895  Photo: Goran Jakus/PIXSELL
11.03.2016.
u 14:25

Od travnja će se kante stanovnika Brezovice i Sesveta tjedno prazniti jedanput manje.

U kućnom će budžetu Vladimir Kuzminović – bude li gradonačelnik Milan Bandić ispunio obećanje o smanjenju računa za otpad na temelju manjeg broja odvoza otpada – u travnju uštedjeti 173 kune. Njegova kanta, kao i one mnogih drugih stanovnika Brezovice i Sesveta, tjedno će se prazniti jedanput manje.

Važno je uštedjeti

– Kada se smeće naplaćivalo po kvadraturi, moj je račun bio 108 kuna. Promjenom sam dobio kantu od 240 litara koja se praznila dva puta tjedno i zbog koje mi je stizao račun od 230 kuna. Tražio sam zamjenu kante za onu manju, od 120 litara, pa će mi zaračunavati 115 kuna, a s ovim jednim odvozom tjedno trebao bih smeće plaćati 57 kuna – izračunao je Kuzminović.

Sličan scenarij očekuje i brojne druge stanovnike Brezovice koji su dosad imali dva odvoza tjedno.

– Zadovoljan sam što će se smanjiti broj odvoza, a vjerujem da će se veseliti i moji susjedi. Najbitnije je uštedjeti, a odvoz jednom tjedno možda nas i motivira na razvrstavanje otpada o kojem se toliko govori – kazao je Kuzminović koji, otkako je uveden novi obračun i čest odvoz otpada, svoju kantu nikada nije uspijevao napuniti do kraja. I zato je, kao i mnogi drugi Zagrepčani, plaćao odvoz – zraka.

Nada se, dodao je, da će uskoro dobiti i službenu obavijest o novom modelu što ga najavljuje gradonačelnik Bandić, koji je sada već drugi put obećao Zagrepčanima uštedu na računima Čistoće i od 40 posto.

Iako s najavljenim novim modelom još nije upoznat, Vladimir Iviček, predsjednik gradske četvrti Brezovica, kazao je kako je prethodnih mjeseci primao pritužbe građana koji su tražili manji broj odvoza.

– Kontaktirao sam s Čistoćom, a oni su mi sugerirali da provedemo anketu i izjasnimo se o broju odvoza otpada – kazao je Iviček te istaknuo da je prijedlog četvrti bio da se anketa priloži uz račune.

Zadovoljstvo manjim brojem odvoza ne kriju ni Sesvećani – i predstavnici te gradske četvrti vodili su razgovore s Čistoćom te tražili da prihvate broj odvoza koji su predlagali još 2013. godine.

– U nekim mjesnim odborima koji su dosad imali odvoz dva puta tjedno sada će imati jednom, a oni koji su imali tri ubuduće će imati dva – kazao je Dražen Markota, predsjednik četvrti Sesvete.

U ostalim zagrebačkim četvrtima stanovnici zgrada koji su dosad plaćali tri odvoza, kako su poručili iz Grada, trebali bi računati na 38 posto manje račune jer im se odvoz smanjuje na dvaput, a samo u centru te u Vukovarskoj i Savskoj ostaje triput tjedno. Takvo pojeftinjenje Čistoći će stvoriti gubitak od 60 milijuna kuna.

Fer naplata

– Neodgodivo moramo osigurati infrastrukturu za odvojeno prikupljanje na kućnom pragu, sagraditi sortirnicu te uvesti naplatu po realno stvorenom otpadu koja će građane motivirati za stvaranje manje količine. Odvojeno prikupljanje, recikliranje i fer naplata rezultirat će nižim cijenama, što će nagraditi sve ljude koji se odgovorno ponašaju prema okolišu. Nadam se da je niža cijena najavljena zbog uvođenja promjena, a ne zbog populizma kao zadnji put, kada su cijene na kraju ipak porasle – komentirao je Dominik Etlinger, SDP-ov zastupnik u Skupštini.•

Komentara 4

BU
bubimima
15:40 11.03.2016.

U našoj kući u Centru od 7 stanova, u samo 2 stana žive stanari. Čistoća se oglušuje na naše traženje manje kante. Kada prazne našu kantu 3 puta tjedno, ona je najviše puna do jedne četvrtine iako ja iz revolta više ne odvajam otpad. Nama će i dalje Bandić naplaćivati odvoz zraka. Novinari bi mogli upitati Bandića zašto se ne može dobiti manja kanta ako se navodno plaća po volumenu?

Avatar maxist
maxist
14:37 11.03.2016.

Prvo višegodišnja pljačka pa onda mizerno pojeftinjenje .....zaboravlja se da se stoljeće cijelo plačalo i odvozilo a pljačka je nastala izmišljanjem bastarda -Holdinga . Usputno govoreći prije tog bastarda plačalo se 30-ak kuna svakodnevni odvoz......a i voda je bila 30-400 kn a sada je 400......DO bandića su te dadžbine bile 70 kn a od njegovog dolaska 500-650 kn ..tj više od struje (također precijenjene x2) ili plina...(Čačičevo maslo !). Dojdeki-trgovačko d d su namjestili par tisuća svojih a mi plačamo........znamo i pamtimo....

DA
daliboris
16:04 11.03.2016.

Odlično.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije