Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Jučer je ipak došlo do prekoračenja granične dnevne vrijednosti, ali danas su rezultati unutar dopuštenih granica

Poručili su građanima da mogu nastaviti sa svojim uobičajenim dnevnim aktivnostima bez ikakvih ograničenja.
26. srpnja 2019. u 13:58 6 komentara 521 prikaza
Foto: Igor Soban/PIXSELL

Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ (NZZJZ) priopćio je u petak da posljednja mjerenja količine štetnih plinova i lebdećih čestica u zraku na Jakuševcu ne pokazuju odstupanja od graničnih vrijednosti te poručuje građanima da mogu nastaviti s uobičajenim aktivnostima.

Hrvoje Horvat Jakuševac kao zagrebački mini-Černobil u nastavcima

Nakon požara u Reciklažnom dvorištu Prudinec na Jakuševcu djelatnici zavoda u protekla dva dana provodili su sustavna terenska mjerenja i kemijske analize ugljikovog monoksida, ugljikovog dioksida, sumporovog dioksida , dušikovih oksida i formaldehida, te izuzeli uzorke za dodatne kemijske analize.

"Rezultati analiza pokazali su prisutnost ravnolančanih i razgranatih aldehida i ketona te razgranatih ugljikovodika u malim količinama koji su i inače prisutni u zraku. Dakle, u koncentracijama koje ne predstavljaju toksikološki značajne vrijednosti, odnosno ugrozu za ljudsko zdravlje", navodi se u priopćenju.

Novi Zagreb i dalje pod dimom, stanovnici se žale na smrad paljevine NAKON POŽARA Indeks kvalitete zraka: Viši od 100 upozorava na opasnost, u Dugavama u 8 ujutro bio 409

NZZJZ također je izvijestio da je na stalnoj postaji Državne mreže za trajno praćenje kvalitete zraka Zagreb-3 prosječna dnevna vrijednost u četvrtak iznosila 73,926 µg/m3, kao posljedica požara te je došlo do prekoračenja granične dnevne vrijednosti od 50 µg/m3.

Pritom navode da je najveća zabilježena vrijednost ovog parametra u 2019. godini iznosila 118 µg/m3, u zimskim mjesecima, odnosno sezoni grijanja, a da je godišnje dopušteno odnosno prihvatljivo 35 prekoračenja granične vrijednosti ovog parametra.

"Satne su vrijednosti nakon sanacije požarišta od poslijepodneva, 25. srpnja, unutar dopuštenih granica", ističe NZZJZ te poručuje građanima da mogu nastaviti sa svojim uobičajenim dnevnim aktivnostima bez ikakvih ograničenja.

Dijana Zadravec
U RATU S KOLEGAMA
Tko je Dijana Zadravec, liječnica zbog koje se trese hrvatsko zdravstvo
Pevex
BICIKL U PROMETU
Infrastruktura i edukacija kao preduvjet za razvoj biciklističke kulture u Hrvatskoj
  • dopizdilomi:

    Znači: LAGALI STE i netko opet nije radio svoj posao.

  • dvorskaluda:

    Ako želimo promjene, ne treba sjediti doma i njurgati, nego izaći na izbore. Izbore dobije onaj za koga glasači izađu i glasuju. M.Bandić dobiva izbore sa svega 40-ak % izašliš birača od kojih za njega glasuje 28% a ostali glasovi ... prikaži još! se rasprše. Zato kaj je mnogi "to sve tak odurno" pa ne izlaze.

  • iva.begovic:

    Jedino pravo rješenje da živimo bolje, sigurnije i zdravije, u skladu s potencijalima koje kao zemlja imamo, jest da Austrija i Švicarska dozvole istragu bankovnih računa pojedinih naših političara i njihovih kumova u austrijskim i švicarskim bankama.