Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 143
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Natjecanje budućih majstora

Još za vrijeme školovanja svi plinoinstalateri nađu posao

22.04.2018.
u 16:41

Prije dvije godine pri podjeli svjedodžbi nakon mature 98 učenika dobilo je diplomu, a njih 82 usput je potpisalo i prvi ugovor o radu

Frcale su iskre, a cijedile su se i kapljice znoja. Učenici osam strukovnih škola iz Hrvatske davali su u Gradskoj plinari Zagreb sve od sebe ne bi li baš oni odnijeli naslov najboljih državnih plinoinstalatera.

Znaju što rade

Nisu se dali smesti teškim zadatkom i stalnim šetanjem komisije, a da su bili posebno koncentrirani moglo se najbolje vidjeti iz odgovora na pitanja koja su nam davali. Kratko i jasno pojasnili su da znaju što rade, a pobjeda im toliko nije bila ni važna jer je svatko od njih dobio od organizatora za sudjelovanje paket s alatom. Plinara i Škola za montažu instalacija i metalnih konstrukcija sa Svetog Duha već su 17 godina zajedno.

Svjedodžba i ugovor

Upravo ta škola ujedno je i ona čiji su učenici gotovo svake godine državni prvaci.

– Nije to ništa neuobičajeno, budući da se kod nas upisuje i najviše plinoinstalatera – pojasnio je ravnatelj škole Josip Rodin i dodao da ta brojka, međutim, ipak stalno pada. Zato je to zanimanje i više nego traženo.

– Sva djeca posao nađu već tijekom školovanja. Prije dvije godine, primjerice, pri podjeli svjedožba nakon mature 98 učenika škole dobilo je ocjene, a 82 učenika usput su potpisala i ugovor o radu – kaže ravnatelj u čijoj se školi, osim plinoinstalatera, školuju i vodoinstalateri, instalateri grijanja, kućnih instalacija, ali i limari te bravari. Sve su to, objašnjava Rodin, deficitarna zanimanja za koja tijekom školovanja učenici dobivaju stipendije, a nakon stjecanja diplome odmah započnu s poslom u tvrtkama koje ih vrbuju još za vrijeme školovanja. 

Komentara 4

Avatar babas
babas
02:06 24.04.2018.

Svi majstori su deficitarni,nema više ni vodoinstalatera,ni električara,kamo li ostalih.

VO
vorda400
20:39 22.04.2018.

Da nađu posao kod "gazdi" za 20kn sat i kad dođe vrijeme plaće gazda malo izbjegava radnike jer je lovu potrošio na novi auto pa eto budete malo pričekali par mjeseci svi koji nauče tu raditi idu za njemačku ovdje ništa nije normalno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije