Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Jonjić rekorder – sjedi u pet odbora i svaki je mjesec zaradio oko 8500 kuna

Gradonačelnik Milan Bandić predlaže da se naknade zastupnicima smanje pet posto, a mi smo istražili koliko tko sada zarađuje
14. lipnja 2018. u 13:30 11 komentara 865 prikaza

Nije prošlo s gradskom upravom, pa je sad krenuo na zastupnike. Gradonačelnik Milan Bandić planira uštedjeti na naknadama koje skupštinari dobivaju za sjednice gradskog parlamenta i radnih tijela, i to godišnje oko sto tisuća kuna. Iznos koji dobivaju, a koji je oko 1300 kuna za sjednicu Skupštine i stotinjak kuna manje za sastanak pojedinog odbora, želi umanjiti za pet posto, a jedina je “caka” što na smanjenje moraju pristati i sami zastupnici, i to na sjednici koja će biti 21. lipnja.

I U GARAŽAMA Parkiranje u centru Zagreba poskupljuje dvostruko! Više cijene i u ostalim zonama

Naravno, nije gradonačelnik propustio na dnevni red ponovno staviti sniženje plaća pročelnicima i savjetnicima u Gradu, iako su mu taj prijedlog skupštinari odbili već tri puta. I sad će, vrlo vjerojatno, jer kažu da je to populistička mjera koja neće riješiti ključne gradske probleme.

Bave se kulturom, sportom...

Baš kao što ih vjerojatno neće riješiti ni sto tisuća kuna na godinu koliko se, otprilike, želi uštedjeti na manjim naknadama za 52 skupštinska zastupnika. Oni plaću nemaju, već “ceh” dobivaju po sjednici, a ukupno mjesečno primanje ovisi im o tome jesu li se sastali odbori kojih su oni članovi te je li bila sjednica Skupštine. Većina je zastupnika u dva ili tri odbora, pa u slučaju da se održe svi sastanci, kao i sjednica gradskog parlamenta, mjesečno mogu zaraditi od 3700 do 4900 kuna.

U samo jednom je odboru osam zastupnika, s time da oni koji su i u Saboru, poput Zlatka Hasanbegovića i Anke Mrak Taritaš, u Skupštini ne primaju naknade. Lijepu plaću od 6100 kuna zato mjesečno zaraditi može petorka sa po četiri odbora. Tri HDZ-ova zastupnika, jedan iz kluba bandićevaca i jedan iz Neovisnih za Hrvatsku razumiju se, čini se, u svašta, pa tako, primjerice, liječnik Mislav Herman (HDZ) osim što je član Odbora za zdravstvo sjedi i u odborima za obrazovanje i sport, međugradsku i međunarodnu suradnju, ali i u Mandatnom povjerenstvu. Student i komunikacijski menadžer Krešimir Kartelo (NZH) predsjednik je Hermanova Odbora za međugradsku suradnju, a još je i u odborima za komunalno gospodarstvo, kulturu i gospodarski razvoj.

U potonjem je i njegov kolega Davor Filipović (HDZ), koji je ujedno i predsjednik Odbora za financije te član i odbora za mladež i kontrolu. Predsjednik je i Nenad Matić (Zelena lista), i to Odbora za zaštitu okoliša, ali i član Mandatnog povjerenstva, Odbora za Statut, Poslovnik i propise te za poljoprivredu, šumarstvo i vodno gospodarstvo. Dubravka Brezak Stamać (HDZ) bavi se, pak, kulturom, prostornim uređenjem, nacionalnim manjinama i javnim priznanjima.

Izostao samo jednom

Apsolutni rekorder je, međutim, Tomislav Jonjić iz Neovisnih za Hrvatsku koji jedini radi u čak pet odbora, na čemu je, od početka mandata prošle godine, dosad zaradio više od sto tisuća kuna. Točnije, otprilike onoliko koliko gradonačelnik Bandić želi uštedjeti na naknadama svih 52 zastupnika. Računica kod Jonjića vrlo je jasna. Taj odvjetnik, doktor znanosti, povjesničar, publicist i urednik predsjednik je Odbora za prostorno uređenje, a član je radnih tijela i Odbora za Statut, Poslovnik i propise te za imenovanje naselja, ulica i trgova, zdravstvo, ali i kontrolu rada gradskih upravnih tijela. U poslu je revan jer, kako kažu podaci iz Gradske skupštine, sa sjednica je rijetko izostajao.

– Nazočio je svim sjednicama Odbora za zdravstvo, a održano ih je 19. Ukupno je održana 21 sjednica Odbora za Statut, Poslovnik i propise, a također je bio na svima, kao i na svih devet Odbora za imenovanje naselja, ulica i trgova. Prisustvovao je i na svih 12 sjednica Odbora za prostorno uređenje te na deset od 11 sjednica Odbora za kontrolu – kažu u Gradskoj skupštini. Uzme li se u obzir da je bio i na svakoj sjednici Skupštine, dolazi se do iznosa tek nešto manjeg od 105 tisuća kuna. Ili, drugim riječima, u prosjeku Jonjiću je na račun sjelo svaki mjesec otprilike 8500 kuna. A uspije li gradonačelnik Milan Bandić u namjeri da smanji naknade, Jonjić će mjesečno ostajati bez četiristotinjak kuna. 

Nataša Novaković Bandić prijeti ovrhom Povjerenstvo nema 386 tisuća kuna koje traži Grad Zagreb nevrijeme Upozorenje za cijelu Hrvatsku Novo nevrijeme u Zagrebu, poplavljeni Ekonomski fakultet, KBC Rebro i Jordanovac Zagrebačka obilaznica Projekt Desetljeća EKSKLUZIVNO Zagrebačka obilaznica za četiri godine dobit će i treći trak
Sigurnost na hrvatskim cestama
OSIGURANJE
Sigurnost na hrvatskim cestama

A1 izdvaja za Vas

 • stric8:

  ... u koliko odbora sjedi mate kapović... koliko on mjesečno odvuče Kuna u svoju pećinu...

 • grebza:

  Skupština grada je nazalost već duže vrijeme jedna obična ljigava bandićeva koalicijsko beslična masa. Porezima plaćamo njihov nerad, besramno uhljebništvo i šuplje demagoške priče. Za njihove rezultate rada ionako nitko ne pita niti ikome odgovaraju.

 • Avatar Ante-Portas
  Ante-Portas:

  sposoban neki desnicar. Ima li zenu i djecu, stigne li ih obici od tolikog posla?